Hlavní obsah

Stačí jedno stisknutí tlačítka a z obýváku je ložnice

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostoucí obliba menších bytů především v Evropě a Americe se čím dál výrazněji promítá i do práce designérů. Ti přicházejí neustále s novými nápady a řešeními, jak v malém prostoru vytvořit plnohodnotný domov uspokojující veškeré potřeby jeho obyvatel. Jednou z podrobně studovaných variant řešení jsou proměnlivé a pohyblivé kusy víceúčelového nábytku.

BEZ KOMENTÁŘE: Multifunkční nábytek se přizpůsobí jakékoli aktivitě majiteleVideo: Ori Systems

 
Článek

Zájem odborníků v posledních dnech poutá návrh uceleného systému nového typu nábytku, který vzešel z pera designérů sdružených pod hlavičkou Ori Systems. Jeho podstatou jsou nábytkové celky, které lze podle potřeby nejenom různě posunovat v bytě, ale především přeskládat a odhalovat, případně vysunovat právě ten díl, který majitel aktuálně potřebuje. Tu postel, tu psací stolek atd.

Foto: Ori Systems

Postel se vysune ze soustavy pouze na dobu spánku. V době, kdy se nespí, je zasunuta pod zbytek nábytkové soustavy.

Foto: Ori Systems

Jiná podoba sestavy - kancelář

Název systému není náhodný. Začíná písmeny „ori“, což je začátek názvu japonských papírových skládanek - origami.

Tento druh nábytku, jak říká ředitel společnosti Hasier Larrea, „umožňuje bezpracnou a magickou proměnu vnitřního prostoru, který se inteligentním způsobem přizpůsobuje aktivitám majitele, namísto toho, aby se majitel nechával limitovat možnostmi, které nabízí vnitřní prostor“.

Foto: Ori Systems

Ložnicová část soustavy

Foto: Ori Systems

Systém je ovládán pomocí aplikace.

Společnost, která vytvořila jak sadu propojených produktů pro malé, moderní městské interiéry, tak i plnohodnotné velké aplikace, spolupracovala s designovým studiem Fuseproject vedeným světově proslulým designérem Yvesem Béharem.

„Spousta lidí žijících v městském prostředí si už nemůže dovolit luxus velkého množství místa, anebo žijí v úspornějších podmínkách z vlastního rozhodnutí. To, co dělá Ori, je, že zvyšuje možnost funkčního využití prostoru za využití robotické technologie a tím vytváří nádherné a proměnlivé prostředí pro život i práci,“ říká Béhar.

Foto: Ori Systems

Jiná část soustavy nábytku slouží jako šatní skříň.

Foto: Ori Systems

Robotickou nábytkovou soustavu lze ovládat jediným tlačítkem.

V praxi systém znamená především jednoduchý způsob ovládání a proměny domácnosti, nebo alespoň její části. Prostým stisknutím tlačítka se obývací pokoj změní v ložnici, šatnu anebo pracovnu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Všechny tyto funkce jsou přitom sdruženy do jediného kusu nábytku, jenž se sám proměňuje i posouvá.

Reklama

Související témata:

Související články

Víte, co všechno nepatří do ložnice?

Do ložnice, často kvůli nedostatku místa v jiných částech bytu, ale nezřídka i z neznalosti, máme tendenci umístit spoustu věcí, které tam ale správně nemají...

Výběr článků

Načítám