Hlavní obsah

Sprchování ve vaně zpříjemní zástěna

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinnou diskusi o tom, zda si pořídíme vanu, nebo sprchový kout, ukončí smírem nákup vanové zástěny. Řada typů vyhoví obdélníkové i asymetrické vaně, a dokonce i koupelně s nedostatkem místa.

Foto: Ravak (3x)

Pohyblivá rámová dvoudílná vanová zástěna je určena pro asymetrické vany, v nichž vytváří široký prostor pro sprchování. Lze ji složit do vnitřního prostoru nad vanu. Vstup do vany bezpečný a pohodlný. Bezpečnostní sklo 3 mm.

Článek

Při pořizování vanové zástěny zohledníme způsob jejího otevírání, umístění sprchy a baterie, případně umyvadla, abychom věděli, zda ji nainstalujeme napravo, či vlevo, dále rozměr, hloubku a tvar vany.

S výběrem správného typu nejlépe poradí odborníci v koupelnovém studiu tak, aby zástěna poskytla komfort během sprchování a uchránila místnost před malou potopou od stříkající vody.

Foto: Hornbach

Boční stěna k vanové zástěně Vesta spoluvytváří prostor podobný sprchovému koutu. Zástěnu z 5mm bezpečnostního skla s dekorem kapky chrání vrstva proti vodnímu kameni. Rozměry boční stěny š. 800 x v. 1500 mm za 3750 Kč.

Rámová klasika

Pevná rámová zástěna je skvělým řešením pro vany s rovnými okraji. Její posuv zajišťují ložiskové pojezdy. V kombinaci s boční stěnou vytvoří uzavřený prostor, podobný sprchovému koutu.

Pozor, horní profil po celé délce vany znesnadňuje přístup do ní! Pro snazší vstup zvolíme skládací zástěnu opatřenou několika svislými profily - dvěma až více díly, které snadno skládáme ke stěně. Samozřejmě na straně, kde není vodovodní baterie, polička apod.

Pro ergonomickou vanu třeba s prolisem pro hlavu vybíráme speciální typ, který maximálně doléhá k okraji. To platí i pro asymetrické vany.

Foto: Hornbach

Vanová shrnovací zástěna Schulte 2 x 3 díly nabízí komfort při hygieně vestoje. Rozměry š. 1040 x v. 1400 mm; umělé sklo tl. 3 mm, hliníkový profil. Cena 5590 Kč.

Otočné pneumatické zástěny jsou ke zdi uchyceny v otočném profilu. Teleskopický píst umožňuje zástěně pevný dosed na okraj vany a zároveň ji umí zvednout o 28 cm nad její okraj a sklopit ke zdi nad vanovou baterii. Některé typy obsahují i posuvný díl pro zvětšení prostoru ke sprchování.

Foto: Sapho

Předností patentovaných pneumatických vanových zástěn je jejich možnost zvednutí o 28 cm díky integrovanému pneumatickému pístu a sklopení ke zdi nad nástěnnou baterii (výkyv ±90°), což je ideální pro koupelny s nedostatkem prostoru.

Foto: Sapho

Bezrámové odlehčení

Bezrámové zástěny působí diskrétně a lehce. Absence rámu umožňuje zaoblení vnějšího horního okraje, a hlavně lehčí údržbu.

Platí pravidlo: čím více profilů a záhybů, tím je více místa pro ulpívání nečistoty.

Foto: Ravak

Díky otočnému sloupku dvoudílné zástěny se její pohyblivý díl otevře do vnitřního prostoru vany nebo vytočí ven. Bezpečnostní sklo 6 mm.

Pevné zástěny drží na stěně kovové úchyty nebo svislý profil, otočné uchycuje sloupek.

Otáčení zástěny o 90° nebo 180° usnadňuje přístup do vany. Zástěna by přitom neměla v žádné poloze do ničeho narážet ani se samovolně pohybovat.

Foto: Hornbach

Vanová dvoudílná zasouvací otočná zástěna Schulte je diskrétní díky dekoru příčného proužkování. Stěnu lze shrnout a sklopit ke zdi, takže nepřekáží milovníkům koupání. Má praktický držák na ručníky.

Foto: Hornbach

Míry a materiály

Pohodlí sprchového koutu i pro nejvyššího člena rodiny dosáhneme zástěnou a vanou s výškou dohromady kolem 190 cm. To znamená, že při průměrné hloubce vany 40 až 45 cm musíme zakoupit zástěnu vysokou 150 cm.

Foto: Ravak

Vanová třídílná skládací zástěna umožní pohodlné sprchování v nejmenších koupelnách. Z vany je sprchový kout o horní šířce až 105 cm. Bezpečnostní sklo 3 mm.

Rozstřiku vody účinně brání díl široký aspoň 80 cm. Volný vstup do vany je pohodlný, dosahuje-li šířky od 70 cm. Z toho vyplývá, že ideální délka vany se zástěnou začíná na 150 cm.

Foto: Jika

Dvoudílná vanová zástěna Cubíto s transparentním 6mm sklem a s úpravou Perla Glass se může pochlubit lesklým stříbrným profilem. Rozměry d. 1150, v. 1400 mm.

Výplně z plastu (např. odolné plexisklo polystyrol) jsou častější u levných skládacích zástěn. Jsou sice lehčí, ovšem nemusejí být vždy stabilní a pevné.

Raději spoléháme na těžší a masivnější bezpečnostní skleněné výplně. Snáze se čistí, zejména je-li povrch opatřen ochrannou vrstvou proti vodnímu kameni (Anti Calc, Perla Glass atd.). Výplně z bezpečnostního skla u bezrámových zástěn mají mít sílu od 6 mm, u skládacích 3 mm.

Designu prospěje lehké pískování, dekory kapek a proužků odvádějí pozornost od zaschlých kapek na čirém skle.

Foto: Jika

Transparentní 6mm sklo zakřivené zástěny Tígo kopíruje tvar ergonomické vany. Je ošetřeno úpravou Perla Glass, která usnadňuje údržbu a prodlužuje životnost zástěny. Rozměry d/v: 950 x 1500 mm. Cena 8303 Kč.

Stabilním materiálem pro rámy profilů je tzv. eloxovaný hliník odolávající poškrábání. Plastové rámy jsou lehké, méně kvalitní se častým používáním mohou křivit.

Foto: Bonami

Polyesterový koupelnový závěs navozuje svým motivem uvolňující přírodní atmosféru. Cena 449 Kč. Rozměr 180 x 200 cm.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

A co třeba závěs?

Koupelnový závěs může být textilní, z naimpregnované polyesterové tkaniny nebo plastový, vinylový.

Dříve běžný doplněk umakartových koupelen je dnes spíše provizorním řešením, nabízí ale pestrou škálu barev a tištěných motivů.

Je levný, snadno ho nahradíme novým.

Závěsy mají v horní části vyztužený pásek s pevnými očky na kroužky, kterými provlékneme tyč. Tu instalujeme nad vnější okraj vany.

Závěs má zasahovat hlouběji pod vnitřní okraj vany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám