Hlavní obsah

Správný tvar a materiál umyvadla a vany určí komfort používání

Právo, Sylva Svobodová

Při volbě umyvadla a vany je důležité zhodnotit, kolik máme místa a osob v domácnosti. Podle toho vybíráme velikost, tvar a také materiál. Do domácnosti s malými dětmi či seniory se nehodí produkty ze skla, nerezu, přírodního kamene nebo exotického dřeva, protože tato sanita je náročnější na údržbu.

Foto: JIKA

V asymetrické vaně Tigo navržené pro malé koupelny se lze pohodlně koupat a v rozšířené části sprchovat. Nechybí vanová zástěna z bezpečnostního skla, která kopíruje zajímavý tvar vany.

Článek

Mezi nejoblíbenější materiály patří keramika, protože je elegantní, nadčasová, snadno udržovatelná. Výrobci se snaží ji stále zdokonalovat, proto nás nepřekvapí, že je možné si zhruba za částku 1000–1500 Kč připlatit za speciální povrchovou úpravu, která usnadňuje údržbu. Jak je to možné?

Keramika je totiž vodoodpudivá, takže se výrazně sníží množství usazovaných nečistot a my ji nemusíme tak často čistit. Keramika se prodává obvykle v bílé barvě, ale věřte, není bílá jako bílá!

Foto: SIKO KOUPELNY

Umyvadlo Lapis hranaté, barva tmavá, kamenné umyvadlo v přírodní barvě s jemným mramorováním, cena 7990 Kč.

Podobně jako v autosalonu nám nabídnou různé odstíny bílých karosérií, i zde se můžeme setkat s tradiční bílou, ale třeba i s odstínem ledově bílá s vysokým leskem. Ta vypadá výborně u koupelnového nábytku s povrchovou úpravou vysoký lesk.

Umyvadlo používáme několikrát denně

Umyvadla jsou buď klasická s nohou a zavěšují se na stěnu, nebo zápustná. Zápustná mají v současnosti zelenou, převážná většina zákazníků koupelnových studií totiž žádá umyvadla zapuštěná do skříňky. A není divu, sanitární keramika tak schová vývodní trubky a navíc je tu možnost získat úložný prostor na hygienické doplňky, kosmetiku, ručníky apod.

Foto: SANITEC

Všechna umyvadla z řady Silk jsou mělká, jemně zakulacená a nabízejí příjemné odkládací plochy, které se směrem dopředu po stranách zužují.

Někdy si také zákazník vybere typ umyvadla, které je postaveno na pracovní desce. Jde obvykle o designovku zajímavého tvaru a materiálu, ovšem pozor na praktičnost! Důležitá je v tomto případě kvalita a odolnost podkladní desky, která musí stoprocentně odolávat odstřikující vodě.

Výhodná jsou dvojumyvadla

V rodině se zřejmě povede debata i o tom, zda do koupelny pořídit samostatné umyvadlo, nebo dvojumyvadlo. Spojená dvojumyvadla se, bohužel, zatím moc neprodávají, přitom jsou ale praktická. V koupelně ráno máme dostatek místa, příjemná je také velká odkládací plocha.

Foto: DŘEVOJAS

Originální keramické umyvadlo Slim vynikne v nábytku z kolekce IMAGE, který charakterizují ostré hrany a sympatický květinový dekor na skleněné čelní ploše.

Dvojumyvadla jsou obvykle širší než jeden metr a vyloženě prospějí rodinám s dětmi (ty mohou mít část vyhrazenou jenom pro sebe). „Dvojčata“ mají krásné tvary, které přecházejí ve volnou křivku, jsou plynule napojená, a tak se skvěle čistí.

Ve vaně se leží i sprchuje

Dříve se prodávaly výhradně klasické vany obdélníkového tvaru (i dnes není problém nahradit tu původní za zcela novou, s naprosto stejnými rozměry).

Foto: SIKO KOUPELNY

Bílá samostatně stojící vana Zeus je skvělá pro milovníky retro designů. Vyrobena je z litého mramoru v rozměru 170 cm, nohy chromové. Cena 24 990 Kč.

Nyní se preferují spíše vany tvarované, zajímavé na pohled, ale mají i své jasné užitné přednosti. Asymetrické vany s jinou šířkou zad a nohou jsou šikovné do malých koupelen, kde není místa nazbyt. Velmi oblíbené je využívání vany i jako sprchy. Stačí, když ji doplníme o praktickou posuvnou zástěnu, která zachytí odstřikující kapky.

Obecně se pak doporučuje do vany pořídit tvarované protiskluzné dno (úprava antislip), díky němuž je sprchování bezpečnější – nehrozí uklouznutí. Při pořizování vany myslíme nejen na prostor pro ni, ale také kolem ní. Platí, že pro pohodlné lezení do vany potřebujeme mít před sebou alespoň volný metr do hloubky i šířky.

Foto: SIKO KOUPELNY

Vana Zita v rozměrech 170/85/56 cm má tvar elegantního nesouměrného oválu s rozšířenou zádovou partií, která se mírně sbíhá směrem k nohám. Vana je určena do větších koupelen, cena 39 990 Kč.

Vany mohou být litinové, jejich předností je dlouhá životnost, ocelové (síla 3,5 mm), kde je vnitřní část opatřená tvrdým smaltem, který odolává oděru.

Nejvíce užívané jsou ale vany z různých termoplastických hmot, akrylátů. Nabízejí totiž zajímavé tvary, na omak jsou teplé, s dobrou kvalitou. Na trhu najdeme i vany, kde se kombinuje akrylát a přírodní materiály (předností je pružnost a zároveň tvrdost materiálu), na okraji zájmu se pohybují vany skleněné, z přírodního kamene, dřevěné.

Nové trendy - vany a umyvadla

V koupelně se žádá lehkost a elegance, mnoho umyvadel má velké oblouky, vybíhající úzké okraje a širokou rovnou plochu pro umístění armatury. Dojem výrazného odlehčení vyvolává zkosení bočních stran a zvláštní uspořádání čela umyvadla. Takový styl nese třeba řada MyDay, která nabízí umyvadla široká 60, 65, 80 a 100 cm a dvojité umyvadlo široké 130 cm.

Foto: SANITEC

Dvojumyvadlo z řady MyDay se vyznačuje velkými oblouky, které vybíhají do úzkého okraje a působí tak elegantně, lehce. Praktická je spodní skříňka, která slouží na uložení kosmetických potřeb.

V kolekci nechybějí skříňky pro zabudované umyvadlo. Vany z této kolekce jsou asymetrické, s širokým okrajem u stěny. Dodávají se ve dvou rozměrech 170x75 a 180x180 cm.

Pro generaci 50 je určena kolekce Silk, kde všechna umyvadla jsou zakulacena a nabízejí v zadní části velkolepé odkládací plochy, které se směrem dopředu po stranách zužují. Umyvadla jsou lehce zkosená a mělká (nabízí se šířka 57, 60, 80, 100 a 120 cm), 120cm umyvadlo je přitom navrženo jako dvojumyvadlo.

Foto: SIKO KOUPELNY

Vana Idea má šířku 100 cm a délku 160 cm – nabízí tak dostatečný vnitřní prostor i díky kolmé stěně v oblasti nohou, která prodlužuje délku dna. Cena 5990 Kč.

V programu Silk najdeme mimo jiné krásnou vanu (200x90 cm) s krytým přetokem pod zabudovanou podložkou a panely v dýze pravého dřeva se zabudovanou policí. Do malých prostor je ideální řada Tigo, která nabízí umyvadla a umývátka, jež si do hloubky nárokují pouhých 37 cm. Spolu s asymetrickou baterií poskytují nejen dostatek mycích a odkládacích ploch, ale hlavně velkorysý úložný prostor pod ním.

Ani v malé koupelně nemusíme nutně volit mezi sprchovým koutem a vanou, protože v asymetrické vaně Tigo lze obojí (v rozšířené části se lze pohodlně sprchovat, nechybí ani vanová zástěna z bezpečnostního skla kopírující tvar vany). Ergonomicky tvarovaná část pro záda je zase maximálně pohodlná při koupání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám