Hlavní obsah

Správně vybraná postel je základem pro dobrý spánek

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postel v ložnici je mnohem důležitější než luxusní sedačka v obývacím pokoji. Není totiž nad dobrý spánek a relax na lůžku, které nám perfektně vyhovuje.

Foto: WWW.JENSEN-BEDS.COM/CZ

Kvalitní spánek bez bolavých zad a zaručený odpočinek. To nám nabízí luxusní norská kontinentální postel JENSEN SUPREME. Cena od 280 000 Kč.

Článek

Největší péči věnujeme výběru matrace a roštu. Kromě toho nás zajímá i vzhled postele, její velikost, zvolený materiál nebo třeba i úložné prostory.

Foto: JITONA

Pro kolekci Mamma byla základním motivem hravost, střídmost a kombinace materiálů. Vznikla v českém studiu Vrtiška - Žák, kolekce vyhrála národní kolo soutěže EDIDA v kategorii postel.

Ložnice patří do klidové zóny, proto by měla být jednoduše, ale funkčně zařízená. Nepatří do ní pracovní stůl s počítačem, ani zbytečně moc poliček, regálů, přeplácaných dekorací.

Lépe zařídit střídmě: výmalba v pastelových barvách, vestavěná skříň na míru, případně komoda, postel, noční stolek a stačí.

Lůžko laďte podle potřeb

Postel můžeme zakoupit v jedné kolekci s nábytkem nebo zcela samostatně. Měla by ladit odstínem, materiálem, stylem. Rozhodující pro nás je však její velikost a vybavení.

Běžná délka je 200 cm, ale truhlář na zakázku vyrobí i prodlouženou variantu. Matrace mívají obvyklou šířku 90 cm, pohodlné jsou ale i širší, třeba 100 cm.

Foto: WWW.LUGI.CZ

Postel s čalouněním navrhl designér Jan Padrnos. Čelo postele ve dvou velikostech. Je oboustranné a na každé straně je jiné prošívání. Rám postele s dýhou z amerického ořechu a spojením na 45 stupňů skrývá špičkový křidélkový rošt Lattoflex.

Výška lůžka se počítá od podlahy na vrchní hranu matrace, běžná výška je 45-55 cm. Mnohem praktičtější jsou ale vyšší postele, ze kterých se lépe vstává a pocitově se v nich cítíme více v bezpečí. Bočnice postele jsou cca 7 cm i více pod úrovní matrace, mají mít zaoblené hrany, aby nás netlačily při sezení na lůžku.

Foto: KIKA

Postel Sandra v provedení černý lak, bez matrace a roštu za cenu 3990 Kč. Rozměry: š/v/h: 146/65-85/206 cm.

Zásadní jsou i čela postele: ta jsou dvě, přední a zadní. Přední je ve stejné výši jako bočnice a zadní je dostupné mnohem vyšší. Je to praktické: máme chráněnou hlavu, polštář nikam nepadá, lze se o něj opřít při čtení knížky. Čela mají různý sklon, některá lze dokonce i polohovat.

Foto: LUGI

Tato postel vyrobená na zakázku má strohý a nadčasový design s důrazem na poctivé řemeslné zpracování. Postel je odýhovaná 2mm mořenou jasanovou dýhou. Lůžko je doplněné o noční stolky ve shodném provedení.

Do dětského pokoje jsou šikovné postele s úložným prostorem, do kterých schováme hračky, knížky, výtvarné potřeby. Vyjížděcí zásuvky mají děti hned při ruce a vyndají si, co potřebují, i bez naší asistence. V případě takových postelí ale bedlivě sledujeme, zda bude matrace pod nimi dobře větraná.

Čalouněná, nebo dřevěná?

Klasické jsou dřevěné postele, které se prodávají v masivu (nebo v dýze), nejčastěji v provedení borovice, smrk (měkčí dřeviny jsou levnější) nebo tvrdý buk, dub. Jsou stabilní, působí vřele, nadčasově a nabízí uživatelům i krásu řemeslného zpracování.

Foto: JMP STUDIO ZDRAVÉHO SPANÍ

Stylová postel z masivní borovice Ole, v bílém provedení. Pod bílým lakem zůstává zachována přírodní struktura dřeva. Ložnice se hodí i do moderního interiéru.

Dřevěný rám postele je často výzvou pro designéry a jimi navržené postele se pak pyšní různými cenami v designérských soutěžích. Dřevo jako materiál je zkrátka nepřekonaná stálice, snadno se udržuje, nedrží se v něm prach a líbí se všem.

Foto: KIKA

Postel Soma v provedení textilní kůže, barva černá, nohy chrom. Cena bez matrace a roštu 19 990 Kč, velikost: š/v/h: 213/94/252 cm.

Oblíbené jsou i čalouněné textilní postele (variantou jsou kožené nebo levnější koženkové), které působí útulně, nabízejí zajímavé vzory, barvy a materiály.

Originální jsou i kovové postele, obvykle retro vzhledu, které vypadají v interiéru vzdušně, lehce a hodí se k venkovskému stylu.

Jakou peřinu a přikrývku?

Kvalitu spánku ovlivní i to, v čem spíme. Základem je dobrá peřina/deka, pod kterou se nepotíme ani neklepeme zimou a polštář, jenž nenamáhá krční páteř.

Platí: hledáme výrobky, které splňují evropské standardy kvality, snadno se udržují a dlouho vydrží. Vyhneme se nákupu podezřele levného zboží, které může být po několika vypráních nepoužitelné.

Foto: IKEA

Na výběr jsou dva typy materiálů: umělé a přírodní. Umělé jsou lehké, měkké, lze je častěji prát, sušit v sušičce, volí je častěji alergici. Přírodní výplňový materiál je o trochu náročnější na údržbu, ale je příjemný, hřejivý, lze ho ošetřit speciální látkou, která nás chrání před roztoči.

Mezi časté výplňové materiály patří lehké duté vlákno, jež má tvarovou paměť a skvělé izolační vlastnosti. Polyesterové vlákno neobsahuje roztoče, snadno se udržuje a vyniká dlouhou životností. Zajímavé je i mikrovlákno, které se skládá z ultra jemných, krátkých, pružných vláken.

Foto: IKEA

Postel Duken má hladký potah se dvěma stranami: použít lze barevnou verzi nebo decentní jednobarevné čelo. Materiál lakovaná ocel a 100% bavlna, rozměr 166 x 215 cm, výška 107 cm, cena rámu postele 4490 Kč.

Prachové peří patří do kategorie přírodních vláken, lze ho krásně načechrat, má skvělé termoizolační vlastnosti a umí absorbovat vlhkost těla během spánku a odvádět ji pryč.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Peřina pro jednu osobu má rozměr 140 x 200 cm, pro dlouhány je vhodná varianta o 20 cm delší. Klasické polštáře jsou v rozměru 70 x 90 cm, ale i 50 x 70 cm, 50 x 60 cm a další. Vrchní materiál je obvykle 100% bavlna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám