Hlavní obsah

Správné osvětlení ovlivní nejen naši náladu

Právo, Gisela Růžičková

Při výběru svítidla do interiéru se zamyslíme především nad jeho funkcí. Potřebujeme rozsvítit prostor tak, aby v něm bylo dost světla? Nebo chceme jen vytvořit příjemnou atmosféru?

Foto: LUMINEX

Luxusní otočné závěsné svítidlo ze série Trinity (50 654 Kč), patice LED 30 W, povrchová úprava matná stříbrná, rozměry: průměr 25 cm, výška 200 cm, možnost zkrácení podle potřeby.

Článek

Příjemnou atmosféru v bytě vytvářejí náladová svítidla. Takové světlo upozorní třeba na dekoraci v prostoru a zdůrazní jeho osobitost. Nepřímé osvětlení, skryté např. v podhledu, zase osvětluje místnost příjemným měkkým světlem.

Foto: EGLO

Interiérové přisazené svítidlo v bílé barvě Karlanda (4792 Kč) z kovu, plastu a skla vysoké 100 mm, O 420mm, LED patice, zdroj 17,5 W.

Kromě funkčnosti svítidla zvažujeme i bezpečnostní či ekologické hledisko, i když většinou rozhoduje vzhled svítidla. Proč? Protože světlo ovlivňuje naše pocity. Ale tak jako krásu hodnotí každý z nás jinak, podobně sáhne každý po jiném typu svítidla.

Foto: ABITARE

Stropní lampy ze série Spillray v kombinaci klasického a moderního stylu. Lustry jsou v kulatém nebo obdélníkovém uspořádání v oranžové, červené a šedé barvě. Výrobce: Axo Light.

Světlo přetváří prostor

V úvahu bereme nejen proporce osvětlení ve vztahu k velikosti místnosti, ale i jeho barvu, materiál či dokonce intenzitu vydávaného světla v prostoru. Světlo dokáže oklamat naše oko, zmenšit, nebo zvětšit místnost, ale také ji zjemnit, nebo zdrsnit.

Foto: EGLO

Stropní přisazené moderní úsporné LED svítidlo Stelaria (4552 Kč), výška 105 mm, délka 350 mm, šířka 350 mm, zdroj 9x 20 W + 32x 0,06 W, materiál chrom + sklo.

Jak si poradíme s prostorem, který je vyšší než širší? Třeba použitím jednoho centrálního dominantního jednoduchého svítidla. Svou velikostí bude prostor ovládat, ale nebude na sebe zbytečně upozorňovat.

Foto: HAGOS

Designové LED osvětlení Jack vysoké 120 cm se skvěle vyjímá v moderně zařízeném loftovém bytě. Výrobce Catellani&Smith.

Pokud osvětlujeme strohý prostor a chceme, aby vynikla jeho jednoduchost, umístíme sem svítidlo s minimalistickým designem a čistými liniemi. Naopak místnost s mnoha různorodými prvky sjednotíme jednoduchými formami a tvary.

Foto: KIKA

Moderní, vícebarevné svítidlo Jay (2990 Kč) vysoké 145 cm s transparentním kabelem. Zdroj 7x E14/25 W.

Atmosféra světla

Interiérové světlo má různé odstíny – od studeného bílého až po teplé žluté světlo. Světlo ve škále teplých barev navozuje pocit domova, bezpečí, tepla a rodinného krbu. Milují ho děti a ženy, které jsou sugestivnější než muži a více podléhají citům a dojmům. Muži obecně více preferují bílé světlo.

Foto: LUMINEX

Mezi stylové osvětlení určitě patří stojací svítidlo Luz (29 298 Kč) o rozměrech: v. 165 cm, š. 48cm, materiál: chrom, zdroj: 1x LED/ 16,8 W. Výrobce: WOFI lighting.

Bílé světlo zase poslouží při optickém zvětšení prostoru, podpoří lepší koncentraci. Nové technologie nám nabízejí možnost pracovat se skutečně širokou barevnou škálou, a tak navozovat ještě zajímavější scény.

Foto: ABITARE

Nástěnné svítidlo ze série Damasco od výrobce Axo Light, materiál kov, stínítko textil s dekorací květin, barva bílá/světle šedá. Hodí se pro reprezentativní nasvícení interiéru.

Frčí minimalistické tvary

Skoro dvě desetiletí už převládá v designu minimalistický styl. Svítidla mají dokonalé konstrukční detaily. Stále častěji se ale objevují i svítidla s hravou šperkovaností. Důležitým faktorem je jejich technologická úroveň.

Foto: PHILIPS

Svítidlo Nick Knack (10 939 Kč) tvoří jednoduché přímé rameno, které se dá ohýbat. Nastavit lze až do 16 různých poloh a může tak sloužit jako přímé i nepřímé osvětlení. Veselé barvy osvěží každou místnost.

Například LED technologie posouvá design svítidel do úplně nových dimenzí. Stále v kurzu jsou jednoduché přímé linie, které jdou ohýbat a nastavit do mnoha různých poloh a mohou sloužit k přímému i nepřímému osvětlení.

Foto: PHILIPS

Série stolních svítidel Balanza (od 3303 Kč) zaujme moderními tvary a proporcemi, představujícími novou variaci na klasická svítidla.

Nejčastěji používáme

Základ každé místnosti tvoří stropní osvětlení. Má místnost dobře osvětlovat, nikoli ji oslňovat. V obýváku to je lustr, jehož vzhled a počet ramen odpovídá velikosti místnosti a výšce stropu. V ložnici dáme přednost osvětlení na dálkové ovládání se zabudovaným stmívačem. Na chodbě nemusí být stropní světlo příliš silné ani slabé kvůli namáhání očí. Na toaletě postačí stropní světlo s klasickou žárovkou, protože jde jen o nárazové osvětlení prostoru.

Kromě centrálního osvětlení používáme i nástěnné lampy. V jídelně se osvědčilo kromě lustru i osvětlení na stěně v dostatečné výšce nad stolem. Je důležité, aby toto světlo bylo měkké s postupným rozptylem. Nad jídelními stoly pak jsou vhodná kuželovitá stínidla, která světlo přirozeně rozptýlí.

Koupelnová světla, sloužící k dokonalému osvětlení zrcadel, by měla mít dvojí opláštění odolné proti vodě. V kuchyni zase tento typ osvětlení používáme hlavně k dobrému osvětlení pracovní plochy.

Podhledy osvětlí zářivky, bodovky i LED diody. Jsou sice nejdražší, ale zároveň nejúspornější variantou. K nočnímu osvětlení chodeb a schodišť využíváme zářivky i LED světla zabudovaná do spodní části stěn podél celého schodiště.

Také bodovky jsou skvělou variantou pro noční osvětlení, ale oblíbené jsou i v kuchyních zabudované do lišt kuchyňských linek, případně v ložnici u šatních skříní. Osvědčily se i v tmavých koutech nebo při osvětlení zajímavé dekorace.

Stojací lampy v mnoha barvách i tvarech jsou důležité v místech, kam nedosáhne centrální či nástěnné světlo.

Stolní lampy jsou nezbytností každého pracovního stolu, obzvlášť v dětských pokojích a pracovnách. Lampy mají mít dostatečně velký širm, aby nevytvářely velký kontrast mezi světlem a tmou. Výška lampy by měla být o něco níže než náš pohled, to proto, aby nás neoslňovala. Lampa by měla stát na straně ruky, kterou nepíšeme.

Reklama

Související témata:

Související články

Dopřejte místnostem světlo na míru

K finančně nenáročné změně interiéru patří určitě osvětlení. Často mu nevěnujeme takovou pozornost, jakou si zaslouží, a přitom výrazně ovlivňuje domácí...

Výběr článků

Načítám