Hlavní obsah

Správná střešní okna oživí a zútulní podkrovní byt

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná, že podkroví našeho domu nevyužíváme tak, jak bychom mohli. Přitom můžeme pokoje, komory a půdy poměrně snadno proměnit díky střešním oknům na komfortní bydlení.

Článek

Jestliže se potýkáme s nedostatkem místa v domě a uvažujeme kvůli tomu o koupi většího, přemýšlejme nejdřív o tom, jak využíváme podkroví. Půda kolikrát zabírá až 30 % všech prostor domu a střešní okna mohou změnit nudné místo na živé podkroví. Je to jednodušší a levnější řešení, než kupovat větší dům.

Navíc střešní okna poskytují více světla než fasádní okna se stejnou zasklenou plochou. Proto jsou výborným řešením pro osvětlení půdních prostor a vytváření jedinečných podkrovních místností. A nejen to! Ideální řešení střešních oken by mělo nabídnout kromě denního světla také přirozené větrání, dobrý výhled a pohodu.

Kolik oken potřebujeme?

Prosklená plocha oken by měla odpovídat nejméně 10 % plochy místnosti. K tomu, abychom zvolili správnou velikost a počet oken, je dobré uvažovat v širších souvislostech, především z hlediska architektonického pojetí interiéru. Významnou roli hrají i další aspekty - např. symetrie místnosti, vzhled a atmosféra podkroví.

  • Možnosti kombinace střešních oken jsou nekonečné. Dvě okna vedle sebe, sestava několika oken, ale i okna nad sebou.

Dřevo nebo polyuretan

Střešní okna jsou k dostání ve dřevě nebo plastu. Povrch dřevěných oken je upraven vodou ředitelným lakem, který chrání vnější povrch okna.

K dostání jsou i bezúdržbová polyuretanová okna s dřevěným jádrem, která jsou bezúdržbová. Tento typ oken se hodí do místností s vyšší vlhkostí a tam, kde se s interiérem lépe doplňuje bílá barva a elegantní vzhled.

Jaké ovládání vybrat

Na výběr máme manuální nebo elektrické ovládání. Dálkové ovládání nám umožní jednoduchou manipulaci.

Hodí se zejména pro hůře dostupná okna. A pokud bude nutné namontovat více než jedno okno, je použití elektrického ovládání na místě. K elektrickému ovládání okna můžeme navíc doplnit vnitřní i vnější zastiňovací doplňky. V tom případě jsou dobrou volbou střešní okna, která mají potřebné součásti již zabudované.

Výklopná nebo kyvná

Základním rozhodnutím při výběru střešního okna je volba vhodného konstrukčního typu: kyvného nebo kyvně-výklopného.

Kyvná okna mají jednodušší konstrukci, otvírají se otočně na závěsech ve středu okna kolem vlastní osy. Madlo je ergonomické a umístěné na snadno dosažitelné horní straně okna.

V případě, že prostory pod oknem využíváme často, vyplatí se investice do oken kyvně-výklopných, která místo při otevření naopak zvětšují.

Foto: archiv firmy Velux, Právo

Ve světlém a slunném podkroví jsou okna doplněna žaluziemi poskytujícími příjemný stín a barevně ladícími s interiérem.

Mají ovládací kličku na spodní straně křídla a jsou optimální v případě, že je okno umístěné ve střeše s mírným sklonem, nebo ve větší výšce, otvírají se ven, takže nezabírají místo v místnosti a poskytují neomezený výhled. Při rozhodování o typu střešního okna je klíčové, kde a jak bude okno používáno.

  • Speciálním typem je střešní okno otevíravé do strany, vhodné tam, kde je nutný občasný výstup na střechu.
  • Další specialitou mezi střešními okny je věrná replika střešního vikýře, kterých jsou v historických centrech našich měst plné střechy.

Dvojité zasklení

Moderní technologie výroby skla snižují kondenzaci par v chladných klimatických podmínkách. Díky vyspělým technologiím mají střešní okna obecně dobré tepelně izolační vlastnosti vyjádřené nízkými hodnotami součinitele prostupu tepla.

Ať už jde o nízkoenergetické několikavrstvé zasklívací sety, nebo energeticky úsporná dvojskla poskytující jak snížení tepelné ztráty, tak dobrou zvukovou izolaci.

Uživatelský komfort oken zvyšuje i zasklení teplými vnějšími zasklívacími profily či použití teplého vnitřního rámečku. Samočisticí sklo zase usnadňuje údržbu. V takovém případě se o mytí oken z vnější strany za nás postará déšť.

Kam s topnými tělesy

Velký vliv na bezproblémové fungování střešních oken má spolu se správně provedeným ostěním oken i umístění topných těles. Tělesa umístíme přímo pod střešní okna. To nám spolu s dobře provedeným ostěním (spodní špaleta svislá k podlaze, horní vodorovná s podlahou) zajistí potřebné proudění vzduchu kolem okenních tabulí bez tvorby tzv. vzduchových kapes - míst, ve kterých vzduch neproudí. Tak zamezíme nežádoucí kondenzaci vnitřní vlhkosti na ploše skel.

Více denního světla

Instalací střešních oken získáme mnohem více denního světla, než by nám dalo vikýřové okno stejných rozměrů. Vyváženější vnímání světla poskytnou okna na dvou stranách místnosti.

Proto střešní okna instalujeme tak, abychom využili každý paprsek slunečního záření. V případě, že máme strach z přehřívání místnosti, můžeme si s novými okny pořídit i dekorativní a zastiňovací doplňky, které nám pomohou kontrolovat prosvětlení nově vzniklého prostoru.

Foto: Právo

Řez oknem

FOTO: Právo

Zásady pro montáž

  • Okna lze instalovat na krokve nebo na latě, což poskytuje větší flexibilitu při montáži a umožní různý vzhled střechy.
  • K dosažení nejlepších tepelně izolačních vlastností se zapouštějí okna co nejníže do střešního pláště.
  • Správná instalace zaručuje mnohaletou funkčnost, komfort, bezpečné ovládání i redukci vlhkosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám