Hlavní obsah

Sportovní komplex v čínském Čchü-čou se doslova ztrácí pod zemí

Novinky, Jana Nesvadbová

Chtělo by se říci, že sportovní komplex v čínské městské prefektuře Čchü-čou budou jeho návštěvníci i sportovci docela hledat. Jak je patrné z vizualizací, bude totiž prakticky celý ukrytý pod příkrovem zelené plochy. Ne nadarmo také tým architektů Ma Jen-sunga z ateliéru MAD Architects přezdívá první vznikající stavbě komplexu Mizející stadion.

Foto: MAD Architects

Sportovní kampus zabere v okrajové části města obrovskou plochu. Vidět z něj však bude relativně málo.

Článek

Sportovní kampus vzniká v Čchü-čou v provincii Če-ťiang a celý komplex se bude rozkládat na ploše 570 tisíc čtverečních metrů. Samotné stavby a doprovodná zařízení pak budou zabírat 390 tisíc čtverečních metrů.

Součástí projektu je návrh stadionu s kapacitou 30 tisíc diváků, krytá hala s kapacitou 10 tisíc míst, plavecký stadion, venkovní pomocná cvičiště, servis sportovců a zážitkové centrum, vědecké a technické muzeum i dětská zóna.

Přestože jsou k dispozici především vizualizace, architekti se již hrdě chlubí také prvními snímky z místa stavby. Jako první vzniká právě stadion, jenž má být dokončen už v příštím roce. A jak upozorňují, až bude celý projekt dokončen, stane se Čchü-čouský sportovní komplex největším podzemním komplexem na světě.

Tak úzký dům jste ještě neviděli. Budete mít pocit, že vás šálí zrak

Tipy a trendy

Ukrytí většiny sportovišť s jejich hledišti pod povrch země nebyla otázka autorské marnivosti. Architekti, kteří jsou ve světě proslulí úzkou provázaností svých děl s přírodou, vycházeli z charakteristicky městské prefektury, v níž téměř tři čtvrtiny ploch pokrývají lesy.

Samotné město je známé coby významné kulturní centrum, a tak přišlo architektům jen logické, aby svým návrhem zohlednili stávající krajinu i její členitost.

Foto: MAD Architects

Stadion je první stavbou komplexu, která má být dokončena. Podle předpokladů by se tak mělo stát v roce 2021.

Foto: MAD Architects

Stadion pojme až 30 tisíc diváků.

Do bezprostřední blízkosti města tak umisťují plochu, která sice na jedné straně stále působí poněkud uměle, na straně druhé drtivou většinu jejího povrchu pokrývá zeleň.

Jediným místem, které tak bude v budoucnu prozrazovat, o jak rušné prostředí ve skutečnosti jde, budou stezky a chodníky vedoucí od jednoho sportovního zařízení ke druhému.

Čtyři bubliny vnášejí do hranaté zástavby ducha sci-fi

Tipy a trendy

Výjimečný zážitek nepochybně přinesou i jednotlivá sportoviště jak divákům, tak sportovcům samotným. Jejich kupolovitý až kuželovitý tvar bude nepochybně navozovat atmosféru starých svatyní. Což je dobře, protože jednotlivá sportoviště svým způsobem svatyněmi jsou. Svatyněmi sportu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám