Hlavní obsah

Splnili si americký sen, ale až v minidomku nalezli klid a pohodu života

Novinky, nes

Minidomky stavěné na přívěsech za kamiony se ve světě těší čím dál větší oblibě. Na internetu vznikají webové stránky věnované jejich konstrukci a životnímu stylu v nich. Zájemci tam najdou rady do začátků, plánky na stavbu i nové přátele. Do této komunity lidí patří i Američanka Gabriella Morrisonová se svým manželem Andrewem. Ti v nedávné době dokončili stavbu vlastního domu a život v něm si jen pochvalují.

Foto: www.TinyHouseBuild.com (14x)

Klidný a šťastný domov našli Morrisonovi až ve svém minidomku.

Článek

O Gabrielle a Andrewovi je možné říci, že si před nějakým časem splnili svůj „americký sen“. Pořídili si velký dům, největší, v jakém kdy za svůj dospělý život žili. A blahopřáli si k tomu, jak jsou úspěšní.

Vystřízlivění se dostavilo zhruba za šest měsíců. Už zdaleka si nepřipadali jako vítězové, ale jako otroci. Otročili v zaměstnání, aby dům zvládali zaplatit. Otročili doma, aby dům udržovali neustále v čistotě a pořádku. A když si chtěli vydechnout, každý z členů rodiny si zalezl v jejich velkém domě do svého koutku, takže se v něm mnohdy stěží potkali. Jinými slovy, cítili se lapeni v pasti.

Foto: www.TinyHouseBuild.com (15x)

Osm a půl metru domova, kde nechybí nic.

Foto: www.TinyHouseBuild.com (15x)

Součástí plánu byla i plnohodnotná kuchyň s dostatkem místa a všemi spotřebiči.

Přibližně v té době se jim však dostala do ruky kniha Small House Book, jejímž autorem nebyl nikdo jiný než velký americký propagátor života v minidomcích na přívěsech Jay Shaffer, o němž jsme v minulém roce na Novinkách také psali. [celá zpráva]

Foto: www.TinyHouseBuild.com (15x)

Kuchyni nechybí ani dostatek úložných prostor....

Foto: www.TinyHouseBuild.com (15x)

... ani dostatečně velká pracovní plocha.

„Jak jsme listovali knihou, jakoby se v našich nitrech něco zažehlo,“ popisuje tehdejší dobu Gabriella. V každém případě, jak říká, nalezli naději, že se jejich život může změnit. Během následujícího půl roku se zbavili snad devadesáti procent svého majetku a v prvé řadě domu. Místo něj si koupili přívěs s plachtou a odstěhovali se na pobřeží Baja.

Foto: www.TinyHouseBuild.com (15x)

Skromná jídelna

Foto: www.TinyHouseBuild.com (15x)

Každý volný prostor v domě slouží jako úložný.

Morrisonovi tři roky přemýšleli, kreslili a plánovali, než vytvořili vlastní návrh domu. Začali tím, že si sestavili seznam požadavků, jak má dům vypadat a co v něm má být, pokud v něm mají zůstat už natrvalo a vést plnohodnotný život bez zbytečných kompromisů: standardně velká kuchyň vybavená všemi spotřebiči, jednoduché schody k loftu, dostatečná výška loftu, pracovna pro dva lidi, pohodlně velká koupelna a obecně pak mělo být v domě příjemné a vstřícné prostředí bez pocitu stísněného prostoru.

Foto: www.TinyHouseBuild.com (15x)

Pod schody se ukrývá šatna s botníkem.

Vlastní stavba, kterou nazvali hOMe (domov), zabrala Morrisonovým zhruba čtyři měsíce, celkové náklady se vyšplhaly na 660 tisíc korun, které už bez větších potíží zvládli zaplatit rovnou a nemusejí se tedy do budoucna trápit jakýmikoli dalšími splátkami souvisejícími s bydlením.

Foto: www.TinyHouseBuild.com (15x)
Foto: www.TinyHouseBuild.com (15x)

V současnosti žijí v minidomku Gabriella s Andrewem a s nimi ještě čtrnáctiletá dcera, která má navíc svou malou kabinku hned naproti, kde se může věnovat prvním uměleckým počinům. A nebyl by to výčet členů domácnosti úplný, kdybychom zapomněli na Morrisonovic dva psy, kteří v domě rovněž bydlí.

Foto: www.TinyHouseBuild.com (15x)

K loftu nad kuchyní, který slouží jako ložnice, vedou pohodlné schody...

Foto: www.TinyHouseBuild.com (15x)

... kdo se chce bavit a koukat na televizi, musí po žebříku.

Protože stavba je umístěna na přívěsu a svými rozměry 8,5 x 2,5 metru nepřesahuje limity stanovené americkými předpisy, nepotřebují Morrisonovi k jeho eventuálnímu převezení žádná speciální povolení.

Foto: www.TinyHouseBuild.com (15x)

Minidomek je postaven na přívěsu.

Foto: www.TinyHouseBuild.com (15x)

Cílem manželského páru bylo získat dům, který budou schopni okamžitě a celý zaplatit. Protože mají nyní díky novému životnímu stylu podstatně více volného času a energie, mohou ho věnovat například i radám ostatním lidem zajímajícím se o život v minidomcích. Na internetových stránkách www.tinyhousebuild.com nabízejí zdarma například i plány svého obydlí, kdyby někdo chtěl při stavbě postupovat jako o ni.

Anketa

Čemu byste dali přednost vy?
Nádherný velký palác se vším, co si jen člověk může přát!
6,6 %
Běžný rodinný domek se zahradou.
73,2 %
Vlastní byt v obytném domě.
5,6 %
Minidomek (ať již na přívěsu nebo bez).
9,8 %
Hausbót.
4,8 %
Celkem hlasovalo 2476 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám