Hlavní obsah

Spisovatel chtěl mít klid na práci. Dům mu nabízí mnohem víc

Novinky, nes

Postavit útočiště pro spisovatele může na první pohled vypadat jako banální úkol. Architekti z newyorského ateliéru Cooper Joseph Studio však dokazují, že i stavba s jedinou velkou místností, kuchyní a toaletou může nejen skvěle plnit svoji funkci, ale zároveň být architektonickým a designérským pamlskem.

Foto: Elliott Kaufman

Fasády domku jsou v rozích otevřeny.

Článek

Tato konkrétní spisovatelská pracovna s vysokým stropem je místem, kde má člověk naprostý klid a soukromí pro práci, četbu a poslech hudby. To vše doprovázejí nádherné výhledy na pole a jezero na jedné straně, zatímco na druhé se dům noří do hlubokých lesů.

Návrh samotné stavby je velice prostý. Každá z fasád je otevřena tak, aby nabídla co nejhezčí pohled z okna a vpustila co nejvíce světla dovnitř.

Foto: Elliott Kaufman

Sjednocujícím prvkem interiéru je ořechové dřevo.

Elegantní interiér, jehož sjednocujícím prvkem je ořechové dřevo, zaujme množstvím volného prostoru nezaneseného zbytečnostmi. Z ořechového dřeva jsou posuvné dveře do kuchyně i nábytek v ní, pult ve spíži a táflování na stěnách v hlavní místnosti. Podlahy jsou z vysoce leštěného ořechu.

Ořechové dřevo našlo uplatnění dokonce i v koupelně - je z něj vyrobeno umyvadlo. Z masivního ořechu je rovněž vyrobeno sezení pod oknem i velká knihovna. Přirozenou dominantou interiéru je ovšem objemný psací stůl, doprovázený stolkem na časopisy. I tyto kusy nábytku jsou z ořechu.

Foto: Elliott Kaufman

Mezi designérské bonbónky patří umyvadlo v koupelně, které ze dřeva ořešáku.

Minimalistické detaily, otevřené prosklené rohy a vzdušnost osvěžují objekt s plochou 48,7 m2 ve tvaru krabice, která by jinak byla poněkud nezajímavá. Protože stavba stojí ve státě New York, kde nejsou právě mírné zimy, je přirozeným vizuálním centrem interiéru krb.

Zajímavé je asymetrické umístění jeho ohniště, aby se vedle vešel úložný prostor na dřevo. Ten se - mimochodem - plní zvenčí, skrz skrytá dvířka na fasádě. Celek z obou stran rámují již zmiňovaná rohová okna.

Foto: Elliott Kaufman

Obklady domu jsou z cedrového dřeva v černé barvě. Jedinou odlišností jsou skla oken a měděné prvky.

Na fasády domu architekti využili dřevo z cedru napuštěné matnou černou barvou. Jednolitost černé narušují pouze skla oken a měděné prvky, jako jsou svody pro dešťovou vodu.

Čerň přitom nebyla vybrána náhodou. V zimě, kdy jsou okolní listnaté stromy holé, pomáhá černá barva zdí akumulovat vzácné sluneční teplo a tím se pak snižují náklady na vytápění interiéru.

Foto: Elliott Kaufman

Černá barva fasády pomáhá v zimě akumulovat vzácné teplo ze Slunce.

Foto: Cooper Joseph Studio

1 - vstup, 2 - koupelna, 3 - kuchyň, 4 - psací stůl, 5 - odkládací stolek na časopisy, 6 - knihovna, 7 - posezení u okna.

Reklama

Související témata:

Související články

Hravá přístavba vypadá jako mrak

Když se majitelé elegantního bílého domu vystavěného v edvardovském stylu rozhodli nechat jej renovovat a doplnit přístavbou, měli celkem jasno v tom, jak...

Výběr článků

Načítám