Hlavní obsah

Spát pod klenbou starou téměř 150 let? V této ložnici žádný problém

Novinky, Jana Nesvadbová

Spát v ložnici tohoto „domu” by si přál asi nejeden romanticky založený člověk. Vysoká dřevěná klenba, historické zdivo všude kolem a úzká vysoká okna zakončená lomeným obloukem jí dodávají příjemnou historickou atmosféru. Některé původní prvky pak nenechávají nikoho tušit, že odpočívá v bývalém kostele. Jmenuje se Všech svatých a k prodeji jej nabízejí v přepočtu za 17,5 milionu korun majitelé z anglické vesničky Haywood.

Foto: Profimedia.cz

V této ložnici si člověk stále připadá jako v chrámu.

Článek

Kostel z roku 1875 postavil anglický architekt John Loughborough Pearson v Jižním Yorkshiru ve vesničce Haywood. Stavba svému účelu sloužila až do první dekády 21. století, scházela se v ní k pravidelným bohoslužbám stočlenná kongregace věřících. Pak ale byla prodána do soukromých rukou. Konkrétně, jak uvádí web deníku Metro, Gradymu Holmesovi a jeho ženě Arabelle Rosevearové-Holmesové. Stalo se tak před deseti lety.

Manželé se do kostela zamilovali ve chvíli, kdy do něj poprvé vkročili a rozhodli se, že jej upraví k trvalému bydlení. Součástí proměny bylo i rozdělení vnitřního prostoru kostela, tj. jeho hlavní lodi na dvě výškové úrovně, přízemí a patro. Právě v něm pak vytvořili ložnici, jež působí stále jako malý chrám. Chrám spánku.

Lůžko s nebesy tvořenými jen tenounkou konstrukcí nesoucí korunu obklopuje historický nábytek a pak již jen cihlové stěny. Z výšky se snáší šestiramenný lustr.

Moderní život ve viktoriánských kulisách

I tento kostel je zapsán na Seznamu budov zvláštního architektonického nebo historického významu II. stupně. Znamenalo to, že jej majitelé nemohli přestavět, směli provést pouze dílčí úpravy v interiéru.

I proto v něm zůstala zachována spousta prvků a rysů z viktoriánské éry. Majitelé je pak doplnili moderním zařízením, které vyhovuje potřebám současné rodiny s malými dětmi. Nejvýraznější změnou byla instalace otopného systému spalujícího biomasu.

Rodina se do kostela ovšem nenastěhovala ihned poté, co jej koupila. Kromě nutnosti provedení stavebních úprav tomu zabraňovalo i všudypřítomné typické kostelní aroma, které muselo z interiéru nejprve vyvanout.

Na manželské lože shlíží světice s pacholátkem. Zkuste uhádnout proč

Tipy a trendy

Proměna kostela byla pro manžele srdeční záležitostí. Ze svého domova byli jaksepatří nadšení, a tak nelitovali vydat na úpravy jakoukoli částku, jen aby vše spolu dohromady ladilo.

Výsledkem jejich úsilí je domov, jenž má v přízemí hlavní rodinný pokoj s kuchyní a jídelnou, vedle je herna proměnitelná na první ložnici a dole je rovněž koupelna, která je ovšem propojena s již zmiňovanou hlavní ložnicí v patře. S ní pak sousedí ještě druhá ložnice s galerií nad hlavním obytným prostorem, po dřevěném žebříku z borového dřeva se vystupuje do pracovny vsazené do kostelní věže.

Rodina ke kostelu přikoupila sousední parcelu, která slouží jako zahrada. Ta, jak lze ostatně u kostela očekávat, sousedí s hřbitovem.

V současné době ovšem přišel čas změnit bydliště a kostel majitelé nabízejí k prodeji. Po eventuálním zájemci požadují minimálně 600 tisíc liber, tj. v přepočtu necelých 17,5 milionu korun.

Anketa

Máte rádi vysoký strop v ložnici?
Ano, a nejenom tam!
41,3 %
Ano, to je příjemné.
6 %
Nevadí mi.
12,4 %
Ani ne.
10,5 %
Ne, to není vůbec útulné.
29,8 %
Celkem hlasovalo 988 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám