Hlavní obsah

Soutěž Stavba Roku 2009 zná své vítěze. Veřejnost se ale s porotou neshodla

Novinky, Kristýna Křížová

Prestižní titul Stavba roku získá každý rok pět staveb. Letos porota ocenila Studijní a vědeckou knihovnu v Hradci Králové, bytový dům Na Topolce v Praze, City Park Jihlava, Nové spojení Praha Hlavní nádraží, Masarykovo nádraží – Libeň, Vysočany, Holešovice a Classic 7 Business Park – I. etapa v Praze. Veřejnost se tentokrát s porotou neshodla - lidé jako Stavbu roku zvolili rodinný dům The Bird.

Článek

Přes padesát staveb se letos přihlásilo do soutěže o prestižní titul Stavba roku 2009. Do finálového kola postoupilo patnáct staveb, z nichž porota v čele s předsedkyní, docentkou Radomírou Sedlákovou, vybrala vítěze. Ti se mohou pyšnit prestižní plaketou, která má na budovu upozornit kolemjdoucí.

Cenu získalo pět stavebně precizních projektů

Plaketu získala stavba Classic 7 Business Park. Oceněna byla proměna historické technické stavby v ojedinělý soubor kancelářských staveb se zřetelem k citlivému a nápaditému využití původních konstrukcí a stavebních detailů.

City Park Jihlava zaujal architektonickým řešením nákupního centra v těsném sousedství historického jádra se zřetelem k nápaditému pojetí pěti fasád a vytvořením biokoridoru. Za to získal jeden z pěti titulů.

Nové spojení Praha Hlavní nádraží, Masarykovo nádraží – Libeň, Vysočany, Holešovice také získalo prestižní ocenění. Porota autory stavby ocenila za realizaci kolejové stavby, jež zásadním způsobem modernizuje železniční dopravu v Praze se zřetelem k charakteristickému architektonickému řešení.

Bytový dům Na Topolce v Praze porotu nadchl vytvořením obytné stavby zajímavě vstupující do rozmanité starší zástavby se zřetelem k dispozičnímu řešení a kvalitě stavebních prací ve všech úrovních.

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové letos sklízí úspěchy

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové získala titul za vytvoření stavby nevšedního architektonického řešení se zřetelem ke způsobu práce s pohledovým betonem a k vnitřnímu prostorovému uspořádání. Letos tato stavba získala i Grand Prix architektů, kdy porotu zaujala svou vnitřní atmosférou a půdorysným tvarem písmene X.

O cenu se ucházela i stavba vysokoškolského komplexu Fakulty chemicko-technologické v Pardubicích, která již získala Národní cenu za architekturu. Mezi patnáct nejlepších se ale nedostala.

V soutěži Stavba roku je totiž hodnocena nejen kvalita stavby, ale také  dispozice, architektonická preciznost, ale i zasazení do krajiny či spokojenost jejích uživatelů.

Soutěž je určena pro stavby realizované na území České republiky, ne všude ale porota pěkné stavby objevila.

Letos nás trochu zklamala jižní Morava. Krásné stavby jsme na ní nenašli.
Doc. Ing. arch. Radomíra Sedláková, CSc., předsedkyně poroty

Příhlášeny mohly být jak novostavby tak i rekonstrukce, pozemní stavby všeho druhu, urbanistické realizace, úpravy krajiny apod.

Cenu veřejnosti získala stavba The Bird, čtenáři Novinek by ji vybrali také

Letos byla vyhlášena i soutěž o nejoblíbenější stavbu veřejnosti. Získala ji působivá vzletná stavba, pro kterou se jako pro nejlepší stavbu roku vyslovilo přes 4 000 hlasujících. Naši čtenáři také jasně preferovali dům s názvem The Bird, oslovil celých 65 % osob, které se zúčastnily ankety na našich stránkách.

FOTO: Stavba roku

Veřejnost ale vybírala hlavně podle fotografií, které mohou podle předsedkyně poroty Radomíry Sedlákové často klamat. Stavby je třeba vidět zblízka. Některé z nich ale mohla veřejnost navštívit v rámci festivalu Architecture Week, který stále ještě probíhá. Více se o něm dočtete zde.

Příklad těch, kteří získali ocenění nejvyšší, a mnozí i opakovaně, nechť je inspirací a pobídkou pro další tvůrčí práci architektů, inženýrů a stavbařů.
Jan Fibiger, Předseda správní rady Nadace pro pro rozvoj architektury a stavitelství

Soutěž pořádala Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR a časopis Stavitel.

Anketa

Jaká z oceněných staveb se vám nejvíc líbí?
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
42,8 %
Bytový dům Na Topolce v Praze
11,6 %
City Park Jihlava
12,4 %
Nové spojení Praha Hl.n., Masar.n. - Libeň
26,6 %
Classic 7 Business Park v Praze
6,6 %
Celkem hlasovalo 1153 čtenářů.

Vítězové dalších ocenění

  • Cenu primátora hl. m. Prahy, vybral Primátor hl. m. Prahy, ze staveb přihlášených do soutěže v hlavním městě za nejpřínosnější stavbu v rozvoji města. Získala ji Národní technická knihovna v Praze.
  • Cenu ředitele Státního fondu rozvoje bydlení za nejlepší stavbu určenou pro bydlení získal bytový areál Nové Měcholupy.
  • Cena předsedy Senátu Parlamentu ČR za stavbu sloužící veřejnému zájmu patří letos Multifunkčnímu vzdělávacímu, komunitnímu a kulturnímu centru Fabrika, Svitavy.
  • Cena ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury za dopravní infrastrukturu - Nové spojení Praha Hlavní nádraží, Masarykovo nádraží – Libeň, Vysočany, Holešovice.

Nově byly uděleny i tyto dvě ceny: 

  • Ceny ředitele Státního fondu životního prostředí za infrastrukturu a energetickou úspornost. Letos se jí pyšní stavba rodinný dům v Heřmanově Městci.
  • Cena Dewelopment News Awards za nejlepší developerský projekt - L´Ocelot, polyfunkční dům v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavby architekta Miese van der Rohe nestárnou

Před čtyřiceti lety zemřel v Chicagu jeden z nejvýznamnějších představitelů funkcionalismu, architekt Ludwig Mies van der Rohe. Architekt, který se držel hesla...

Výběr článků

Načítám