Hlavní obsah

Soutěž Olověný Dušan představila moderní vařiče i radiátor

Novinky, tnk

Cílem soutěže Olověný Dušan je získat nezávislý pohled na kvalitu výuky architektury na Fakultě architektury ČVUT v Praze. Klání tak nabízí pohled na zajímavé projekty a nápady, které na škole v průběhu roku vznikají.

Foto: repro výstavy soutěže Olověný Dušan 2015

Letos v soutěži bodoval ateliér Jana Jaroše a Daniela Gonzalese, ve kterém se studenti zaměřili na navrhování moderních vařičů.

Článek

Soutěže Olověný Dušan se automaticky účastní každý student školy, který v daném semestru odevzdá a vystaví ateliérový projekt. Do soutěže se počítají i týmové projekty.

Soutěž probíhá ve dvou oborech a kategoriích. Cena je udělována v odvětvích Architektura a urbanismus a Design. Hodnoceny jsou projekty jednotlivců a nejlepší ateliéry jako celek. Vítězové získávají olověnou sošku, tzv. "Olověného Dušana".

Foto: repro výstavy soutěže Olověný Dušan 2015

Radiátor od Zlatomíry Cirhanové má organické tvary inspirované rostlinami a jejich stonky.

Soutěžní prezentace představuje celou plejádu studentských prací, studií, návrhů, projektů, trojrozměrných modelů aj. Cílem je podle organizátorů veřejnosti představit ty nejlepší školní práce ještě studující generace architektů a designérů, které vynikají nápadem, designem, progresivitou, kvalitou i úrovní zpracování.

Každá kategorie má svou vlastní porotu složenou z osobností, které v daném roce nepůsobí na škole. Architekturu hodnotí pětičlenná porota a design tříčlenná.

Foto: repro výstavy soutěže Olověný Dušan 2015

Mária Müllerová navrhla houpačky na Rašínovo nábřeží.

V kategorii Architektura a urbanismus bodovala Tereza Kupková s projektem Dekompresní hranice. Kupková vyšla z jasné propustné hranice oddělující historické jádro města Chebu a jeho moderní část.

Vítězem této kategorie se stal ateliér Borise a Vítězslava Dandy. Právě v něm se řešily veřejné prostory města Chebu.

Foto: repro výstavy soutěže Olověný Dušan 2015

Zleva: designový projekt videoprojekce inspirované pohyby hudebníků pro Pražské jaro a hranice pomyslně oddělující historické jádro Chebu od moderní zástavby.

Nejlepší průmyslový design podle poroty navrhl Adam Řehák. Ten vyšel z inspirativních pohybů smyčců orchestru a navrhl je snímat pro svou video projekci.

Animace se bude promítat u příležitosti zahájení Pražského jara 2015. Projektor bude umístěn v prostorách Vysoké školy uměleckoprůmyslové, která se nachází naproti Rudolfinu. Jeho projekt proto nese název Pražské jaro.

Foto: repro výstavy soutěže Olověný Dušan 2015

Plynový vařič od Jany Bubákové tvarově vychází z lahve na plyn a je určený na cesty do přírody i do rekreačních objektů.

Vítězným ateliérem kategorie Design je ateliér Jan Jaroš - Daniel Gonzalez, ve kterém studenti navrhovali různé vařiče. Tento ateliér se snaží o navázání praktické spolupráce s tuzemským průmyslem, což je pro studenty bezpochyby přínosné.

Pořadatelem soutěže je Spolek posluchačů architektury při Fakultě architektury ČVUT.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám