Hlavní obsah

Sólo pro studentský pokoj

Právo, Gisela Růžičková

Dětský a posléze studentský pokoj může mít hodně podob. Plní různé funkce - od vzdělávání až po zábavu. Při vybavování se zaměříme kromě vhodné postele a dostatečných úložných prostor především na kvalitní židli, stůl a osvětlení.

Článek

Alfou a omegou studentského pokoje je dobré pracovní prostředí. Pracovní kout by měl být umístěn v klidné zóně místnosti, třeba v rohu. Výhodný je prostor u okna, kde je nejvíce denního světla. Ve větší místnosti zřídíme pracovní kout trvalého charakteru. Tam, kde je málo místa, nahradíme stůl výklopnou deskou. Do stylu studentského pokoje moc nezasahujeme, ale vezmeme v úvahu jeho barevnost. Nejvhodnější jsou přírodní barvy, moc se nehodí tmavé dřeviny.

Studentský pokoj lze zařídit drahým i levnějším nábytkem. Sortiment je opravdu široký, takže každý naplní své představy i finanční možnosti. Přesto bychom měli zvážit, zda se vyplatí kupovat levné a méně funkční výrobky, které nesplňují ani základní ergonomické požadavky, nebo se zaměřit na standardní zařízení, vyznačující se kvalitním materiálem, zpracováním i zajímavým designem.

Zdravé dynamické sezení

Při výběru pracovní židle se zajímáme kromě stability, optimálních rozměrů jednotlivých součástí a vhodného materiálu také o ergonomický tvar sedací plochy a opěrky zad. Stabilitu nejlépe zajistí pětiramenná základna (bez nebo s kolečky). Výška sedáku i opěrky zad by měla být individuálně stavitelná. Ideální jsou židle vybavené výškově i stranově stavitelnými područkami a loketními opěrkami, usnadňujícími vstávání a sedání. Dobrá židle dovoluje pohyb těla dopředu, do pracovní i relaxační polohy dozadu za stálého podepření zad.

Stůl lze snadno umístit i pos schody.

Pokud je židle vybavena synchronním mechanismem (současný pohyb opěradla a sedadla) umožní zaklonění trupu s tím, že spodní část těla zůstává i po jeho zpětném narovnání ve stejné pozici na sedadle a tělo je na židli v optimální poloze. Díky synchronnímu mechanismu jsou záda permanentně vystavena působení tlaku opěradla, který zabraňuje ochabování zádového svalstva. Za maximální pohodlí při sezení ručí nové technologie, např. židle se speciální gelovou výplní sedáků se po zahřátí tělesnou teplotou přizpůsobí našim fyzickým proporcím.

Snadno přístupný stůl

K anatomicky tvarované otáčecí židli patří i vhodný psací stůl, proto si dáme práci i s jeho výběrem. Dbáme především na správnou výšku stolu, která by měla odpovídat postavě. Optimálních je 75 cm, ale na trhu jsou i polohovatelné stoly od 70 do 78 cm. Hloubka stolní desky má mít minimálně 60 cm a dostatečný prostor pod nohama.

Pracovní plocha by se měla pohybovat od 80 do 180 cm. Současným ergonomickým požadavkům nevyhovuje velká obdélníková deska stolu. Spíš by měla být tvarována do oblouku. Lze ji sestavit také z několika modulů do písmene U, L nebo C. Toto zakřivení dovolí sedícímu, aby pohodlně dosáhl na počítač a další věci, které potřebuje k práci.

Pracovní stůl by měl být v rohu místnosti.

V dosahu pracovního stolu by měly být všechny věci, které student potřebuje - slovníky, encyklopedie, potřeby na kreslení, rýsování atd. K jejich uložení slouží police, zásuvky stolu nebo pohyblivý kontejner.

Samozřejmostí ve studentském pokoji je počítač. Proto by měl stůl umožňovat variabilní změnu hloubky pomocí výsuvné i polohovatelné desky pod klávesnici a obrazovku. Přednost dáme tvrdší, povrchově upravené desce stolu. Zaoblená a příjemná na dotek by měla být přední hrana stolu. O takový stůl si neodřeme lokty. Stoly vybavené kanálky pro vedení kabelů jsou výhodné zejména u mobilního nábytku, kdy počítač využívá celá rodina.

Mobilní nábytek nezklame

Stejně tak jako papírování dnes nahradily CD disky, masívní nábytek odsunuly do pozadí lehké mobilní stoly a kontejnery. Zatímco pracovní židle a kontejner na kolečkách nejsou žádnou výjimkou, pracovní stoly se začínají v domácnostech teprve prosazovat.

Mobilní nábytek je výhodný nejen kvůli snadnému úklidu, ale hlavně proto, že se můžeme s prací stěhovat po místnosti nebo z místnosti do místnosti. S mobilním stolem mohou lehce manipulovat všichni členové rodiny.

Mobilní skříňkový nábytek a židle na kolečkách vybíráme i podle druhu podlahové krytiny:
Jiný typ koleček se hodí na tvrdé podlahy a jiný na koberce.
Při výměně podlahové krytiny lze kolečka dokoupit.
Děti do deseti let nemají kolečka používat vůbec.
Na dřevěné a laminátové podlahy patří kolečka s gumovými chrániči.
Je dobré, když jsou mobilní skříňky a stoly opatřeny kolečky s brzdou, aby se nábytek nepohyboval při dotyku.
Některé židle jsou vybaveny tzv. váhovou brzdou.

Dobré osvětlení podmínkou

Počet a umístění svítidel v místnosti přizpůsobíme její velikosti. Pozor na nekvalitní osvětlení, jehož následkem mohou být zdravotní problémy s páteří, bolesti hlavy či záněty spojivek.

Řádné osvětlení vyžaduje hlavně pracovní stůl:
Směr světla přizpůsobíme druhu činnosti.
Světlo nemá být v zorném poli, oslňovat a na pracovní ploše nemají vznikat ani odlesky.
Proto se psací stůl jen těžko obejde bez lampy.

I přes velký výběr stolních lamp klademe ve studentském pokoji důraz na kvalitní osvětlení. K psacímu stolu patří kloubové lampy, které jdou podle potřeby nastavit - přitáhnout či naklonit. Lampy s halogenovými zářivkami poskytují kvalitnější světlo, ale při delším provozu sálají teplo a snižují soustředěnost. Použít se dají i obdobné typy velkých stojacích lamp, které v místnosti plní další úkoly - svítí na křeslo při čtení, a když se rameno otočí, poslouží při osvětlení psacího stolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám