Hlavní obsah

Soběstačný rekreační dům připomíná housenku přelézající větévku

Novinky, Jana Nesvadbová

Dům na břehu jezera Stoney Lake v kanadském Ontariu může na první pohled z určitého úhlu připomínat hnědou housenku soukající se kamsi po zemi. Teprve při dalším pohledu pak divák odhalí, že tato housenka přelézá kus světlé větévky. I ta je součástí rekreačního domu, který pro své klienty navrhli kanadští architekti Julia Jamroziková a Coryn Kempster.

Foto: Doublespace Photography (13x)

Pilovitá střecha domu je inspirována střechami továren. Architekti jejího tvaru do puntíku využili.

Článek

Rozdělení domu s celkovou plochou podlah 290 m² do dvou objemů, které se kříží, si vyžádal svažitý pozemek sklánějící se ke břehům jezera.

Spodní část je nenápadně zahnízděna v nižší pasáži parcely, díky čemuž je pro návštěvníka zpočátku stěží postřehnutelná. Díky tomu tak celá stavba působí na pozemku mnohem menším dojmem. Navíc horní podlaží díky překřížení získalo příjemnou terasu, která ční nad okolním terénem, a je z ní proto hezký výhled na jezero.

Foto: Doublespace Photography

Dům stojí na svažitém pozemku.

Foto: Doublespace Photography

Do domu se vstupuje po kovové rampě do horního podlaží. Právě tam je hlavní společenská zóna.

Spodní část slouží jako klidová zóna, architekti sem umístili ložnice, dvě koupelny a menší posezení.

Zhruba ve středu délky tohoto boxu je umístěn vstup na zahradu. S horní částí je pak v interiéru propojen schodištěm.

Foto: Doublespace Photography

Horní podlaží spočívá částečně na spodní části domu.

Foto: Doublespace Photography

Pod horní částí domu je zavěšena houpačka.

Horní část domu s pilovitým profilem střechy, jenž je inspirovaný tvarem střech továrních, spočívá na spodním boxu, ale také na betonovém molu. Přístup do ní vede po kovové rampě.

Právě horní podlaží funguje jako hlavní denní zóna domu. Na jeho podlouhlém půdorysu architekti postupně seřadili posezení, obývací pokoj, jídelnu a kuchyň.

Za přepážkou je pak koupelna a za ní studovna, která ovšem může snadno posloužit i jako ložnice pro návštěvy s omezenou pohyblivostí.

Foto: Doublespace Photography

Interiér je zařízen hravým stylem.

Foto: Doublespace Photography

Díky prosklení ve střeše i z jižní strany je v domě spousta světla.

Jak upozorňují architekti, právě tato napůl soukromá část je v horním podlaží umístěna záměrně. Nejenom pro zmíněné návštěvy, ale také s výhledem na dalekou budoucnost, kdy jednou budou třeba sami majitelé rádi za možnost mít ložnici snadno a pohodlně přístupnou bez nutnosti překonávat schody.

Foto: Doublespace Photography

Okna zasazená do střechy směřují na sever.

Vše si zařídí sám

Architekti dům navrhli s maximálním ohledem na okolní prostředí. Dům je umístěn na parcele tak, že kvůli jeho stavbě nebylo třeba porazit žádný vzrostlý strom.

Veškerou zeminu, kterou bylo na pozemku nutno vykopat, dokázali architekti využít na jiných místech.

Foto: Doublespace Photography

Za kuchyní pak následuje ještě koupelna a pracovna, kterou lze proměnit snadno v hostinský pokoj.

Foto: Doublespace Photography

Interiér je obložen bílou překližkou.

Dům je vzhledem k odloučenosti pozemku navržen jako zcela soběstačný. Právě proto má nezvyklý tvar střechy. Ta je na severní stranu otevřena podlouhlými okny, na jižní stranu jsou nasměrovány fotovoltaické panely, které zajišťují elektrickou energii pro veškerý provoz, tedy vytápění, ohřev teplé vody a provoz veškerých spotřebičů včetně sporáku.

Foto: Doublespace Photography

Umístění studovny/pokoje na hlavní podlaží mělo svůj účel. Mohou je obývat hosté se sníženou pohyblivostí. V budoucnu jednou třeba i sami majitelé.

Dostatek tepla v domě zajišťuje kromě podlahového topení velké otevření jižní fasády, nad níž ovšem má střecha velký přesah. Díky tomu se interiér nepřehřívá v létě, ale zároveň střecha neomezuje přísun paprsků z nízko stojícího zimního slunce.

Aby využili co nejlépe podmínky pozemku, zasadili architekti spodní část domu co nejhlouběji do terénu, čímž využili izolačních vlastností země. V horním podlaží je také záměrně tmavá betonová podlaha, která má tepelně akumulační funkci.

Foto: Doublespace Photography

Dům stojí na severním břehu jezera.

Foto: Doublespace Photography

Z domu je nádherný výhled na jezero.

Vodu získávají obyvatelé domu přímo z jezera. Namísto chemikálií používají k jejímu čištění UV záření a filtry. Pro odpadní vodu je navržen systém, který umožňuje její vstřebávání na parcele.

Foto: Julia Jamrozik a Coryn Kempster

Půdorys spodního podlaží

Foto: Julia Jamrozik a Coryn Kempster

Půdorys horního podlaží

Architekti pro stavbu navrhli rovněž obálku z materiálů, které mají dlouhou životnost a nízké nároky na údržbu. Fasáda je proto obložena tepelně ošetřeným borovým dřevem, střecha je z falcovaného plechu.

Hravě navržený interiér je obložen překližkou, zpestřujícími prvky jsou modré sedačky a cihlový sokl se zídkou, který slouží nejenom jako bezpečnostní podklad pro krbová kamna, ale zároveň i jako pohodlné posezení u nich v zimě.

Foto: Julia Jamrozik a Coryn Kempster

Situace na pozemku

Foto: Julia Jamrozik a Coryn Kempster

Řez domem

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám