Hlavní obsah

Slunolamy se s paprsky poperou

Novinky, Eva Rajlichová

Slunolamy oceníte zejména v horkých letních dnech. Přispívají k tomu, že v budovách je stín, a tím pomáhají i ke snížení teplot. Ale v moderním pojetí se stávají výrazným prvkem fasád, který mnohdy dotváří celkový charakter budovy. Jejich konstrukce je umístěna před fasádou domu nebo třeba nad oknem. Cílem je zabránit nežádoucímu přehřátí obvodového zdiva.

Článek

Taková ochrana před slunečními paprsky je velmi účinná, nicméně pořizovací náklady jsou nemalé. To zejména kvůli tomu, že materiál bude vystaven vnějším vlivům a musí něco vydržet, proto je většinou dražší. O něco náročnější je i údržba.

Slunolamy mají hlavně zabránit nežádoucímu přehřátí obvodového zdiva. Při správném použití se díky nim dá teplota v místnosti snížit i o více než 10 stupňů.

Jako slunolam může sloužit i prostá balkónová deska. Nevýhodou je to, že neprůhledné horizontální clony poněkud stíní i přirozené denní osvětlení místnosti. To samozřejmě nevadí při plné sluneční výhni, ale spíše v měsících či dnech,  které jsou na světlo skoupější. 

 Slunolamy se uplatňují i jako součást fasád veřejných budov. Foto: www.manchesterhackett.com

Praktičtějším řešením je instalace slunolamů, které jsou složené  z jednotlivých lamel. Ty se dají buď napevno naklonit vůči slunci nebo lze využít takové typy fungující podobně jako žaluzie.

Jejich výhodou je, že světlo propouští, a také, narozdíl od těch neprůhledných, nebrání proudění teplého vzduchu po fasádě. Mohou být ze dřeva či kovu, časté je i použití obou materiálů najednou.

Reklama

Související témata:

Související články

Na zahradě by neměl chybět přístřešek

Lehké zahradní stavby jako pergoly, loubí či brány jsou stále oblíbené. Většinou slouží jako opora pro pnoucí se dřeviny, k přistínění teras a jiných...

Mějte sluneční paprsky pod kontrolou

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař, ale na druhou stranu, příliš dobrého také škodí. V létě, obzvláště v parných dnech, je slunečních paprsků přece jen víc,...

Slunečníky na balkon, terasu či zahradu

Slunečníky představují jednu z nejjednodušších možností, jak si užívat horkého letního dne a nebýt vystaven palčivým slunečním paprskům. Pokud vám vyhovuje...

Výběr článků

Načítám