Hlavní obsah

Skrz nadzvednutou střechu nakukuje do rekonstruovaných domů okolní les

Rekonstrukce čtyř venkovských domů a stavba dvou nových v čínské vesnici Čching-lung-wu je pěknou ukázkou jednoho z možných architektonických přístupů v podobných situacích. Architekti z čínského ateliéru MDO pečlivě zachovali všechny původní prvky, jejichž stav to umožnil, a zbytek doplnili novými díly, které ale důsledně vizuálně odlišili.

Foto: Č' Sia

Zdi z hutněné hlíny vyprávějí dávné příběhy. Architekti se rozhodli je svým zásahem v jejich vyprávění nerušit.

Článek

Vesnice Čching-lung-wu ve východočínské provincii Če-ťiang leží v údolí, nad nímž se ze dvou stran v příkrém úhlu zdvihají hustě zarostlé svahy. Vesnici ze všech stran obklopují bambusové lesy.

Představitelé obce se rozhodli na podporu turistického ruchu vyčlenit šestici historických domů s celkovou plochou 1300 m², které bylo třeba proměnit na ubytovací zařízení v moderním stylu, avšak vlastně ne až tak moc moderním.

Hosté zde totiž nemají mít k dispozici televizi, počítač, internet a další digitální vymoženosti, které by je pouze rozptylovaly od důkladného prožitku okolní nádherné přírody.

Vznášející se oblak

Projekt dostal název Městská vila Vznášející se oblak a je součástí většího kulturního a kreativního komplexu zvaného Fang-jü-kchung-siang-su. Ten se má v budoucnu kromě ubytování turistů stát místem, kde se po celý rok budou konat nejrůznější kulturní akce.

Foto: Sün Čeng

Pohled z výšky

„Když jsme do vesnice poprvé přijeli, všímali jsme si vztahu budov k okolní krajině. Všechny stály v údolí, jeden dům vedle druhého, propojené úzkou dlážděnou uličkou. Každá z budov měla výhled na bambusový les obklopující vesnici. Budovy zestárly takovým hezkým způsobem, staré zdi a okna vyprávějí dávné příběhy skrz drobné chyby a nedokonalosti na svém povrchu,“ popisují architekti.

Klenutý dřevěný most nabízí spojení přes vodu i suché příjemné prostředí v období deště

Tipy a trendy

Jejich snahou bylo tyto „příběhy“ do budoucna uchovat. Některé části domů ale bylo již nutné vyměnit. Šlo zejména o dřevěné prvky a střechy.

Také některá okna byla nahrazena novými, většími, aby se do interiéru dostalo světlo. Většina oken a dveří však byla restaurována díky umu místních řemeslníků, a to původními metodami a výrobními postupy.

Střechy pak vyměnili tak, že mezi existující zdivo vložili ocelovou konstrukci, která jejich váhu nese. Zajímavostí je prosklený pás pod střechou, který opět přivádí dovnitř stavby světlo. Takto vyzdvižená střecha pak dopřává dostatek vzdušnosti v nejvyšším podlaží a skrz prosklení je ze všech stran vidět na okolní lesy.

Foto: Sün Čeng

Každý z domů nabízí výhled do okolních lesů.

Pečlivé oddělení starého a nového

Nové objekty přibyly především v interiéru. Architekti si však dali záležet, aby byly od původních vždy pečlivě oddělené – a bylo tedy zřejmé, kde končí například původní zeď a kde začíná nově dodělaná přepážka. Přibylo podlahové topení, moderní koupelny.

V exteriéru je prostor vyhrazený ke společnému posezení a přípravě jídla s přáteli a rodinou.

Díky dokonale využitému odrazu z vodní hladiny shlíží kaple na vesnici jako měsíc v úplňku

Tipy a trendy

Dvě nové stavby

Jak ovšem ukázal podrobný průzkum před zahájením rekonstrukčních prací, dvě z původních šesti budov nebylo možné renovovat a jediným rozumným řešením bylo jejich stržení a stavba nových domů.

Styl těchto staveb se nijak nesnaží napodobovat sousední historické domy, snaží se po svém, moderním způsobu nalézt svůj vztah k okolní krajině a přírodě. Stojí nejblíže cestě vedoucí do hor a mají rekreační účel. Je v nich umístěna recepce a bar.

Připomínat mají obnažené kamenné podloží okolních hor. Jejich fasády proto tvoří pohledový beton, jenž architekti nechali záměrně kontrastovat se zdmi z hutněné zeminy okolní zástavby.

Odletí, neodletí? Součástí nové tváře přístavu je šestice oranžových UFO

Tipy a trendy

Nové domy mají spoustu velkých oken i světlíky ve střeše a do noci se pak rozzáří spoustou světel. Připomínají tak lucerny, jež navigují pozdní poutníky do bezpečí a k teplu ohně.

Anketa

Má podle vás smysl zachraňovat staré venkovské domy?
Ano, samozřejmě.
81 %
Některé asi ano.
13,9 %
Nevím, to neumím posoudit.
0,9 %
Asi spíš ne.
0,7 %
Ne, to je naprostá zbytečnost.
3,5 %
Celkem hlasovalo 1890 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám