Hlavní obsah

Sklo: Originální a efektní

Právo, Novinky, Gisela Růžičková, rai

Při výběru skla dbáme na to, aby sklenice podtrhovala charakter nápoje, aby nebyla vratká a při dotyku byla příjemná. K ozdobným prvkům sklenek patří grafické motivy, zaklíněné kruhy, elipsy a ovály v různých barvách, objevují se i dekory. Pro kterou variantu se rozhodneme, je na nás. Sklo je také stále hojně využívané i pro dekorační předměty.

Článek

Moderní nápojové sklo již nerozlišuje tvar sklenic pro jednotlivé druhy nápojů, ale spíš velikost jednotlivých pohárků. Sklo je příjemné pro své optické kvality, a tak zaujme spíš zajímavým tvarem než zdobením.

Skleněná váza svůj půvab nikdy neztratí. Foto archív firem Akit, Blomus, Hotový Interiér, Ikea a Villeroy Boch

Velikost a tvar

Důležité je vybrat pro nápoj správnou velikost sklenky. Při běžném užívání vystačíme se čtyřmi až pěti základními typy sklenek. Dnes nahradily zdobný styl sklenic jednoduché tvary.

Výborné optické kvality má sklo olovnaté. Je vhodné k prostření slavnostní tabule. Olovo mu dodává jiskru, vysoký lesk i měkkost, ale je citlivé na mechanické poškození.

Běžně používáme sklenky vyrobené ze sodnodraselného skla, které nemají tak vysoký lesk, jsou tvrdší a cenově dostupnější.

Na pivo i limonádu

Limonádu a ovocné nápoje, stejně tak i pivo, podáváme v rovných sklenkách z tenkého skla nebo ve sklenkách s mírně se rozšiřujícím tvarem o obsahu 2,5 až 3 dl. K takové soupravě často patří i džbán.

Minerálka a další nealkoholické nápoje vyniknou i ve vyšších sklenkách na whisky se silným dnem nebo ve sklenkách na bílé víno. V módě jsou také barevné soupravy z lesklého i matného skla. 

Pro vinné a ovocné střiky se hodí rovné vyšší odlivky - minimálně o obsahu 1/3 l. K bílým vínům patří menší skleničky tulipánovitého tvaru s otevřeným hrdlem na delší nožce. Červená vína pijeme z větších vinných sklenek tulipánovitého tvaru, nahoře trochu zúžených.

Víno a kvalitní sklenice či karafy k sobě nerozlučně patří. Foto archív firem Akit, Blomus, Hotový Interiér, Ikea a Villeroy Boch

Dětem servírujeme nápoje v zakulacených sklenicích ze silného lisovaného skla. Okraj musí být hladký, aby se o něj děti nezranily, a silný (hlavně pro malé děti).

Ze skla...

Sklo zůstává stále také oblíbeným materiálem pro architekty a designéry, v mnoha domácnostech se s ním setkáváme jako s materiálem na dekoračních předmětech či nábytku.

Nápaditá cukřenka designéra Maxima Velčovského se jmenuje "Life of the Snowman". Jde o ruční výrobek. Foto Qubus

V současnosti jsou velmi populární sklěněné desky u jídelních či konferenčních stolů, skleněné krystaly se objevují na velmi neobvyklých místech - např. madlech lednič či mrazáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám