Hlavní obsah

Skleníky urychlují a násobí úrodu

Právo, Sylva Svobodová

Najít správné stanoviště pro skleník není vždy snadné, důležité je najít slunné místo. Odborníci se shodují, že je ideální, když skleník stojí severojižním směrem. Tato orientace totiž zajišťuje po celé léto maximální množství světla. Pro zazimování rostlin a zimní osvětlení je zase vhodný východozápadní směr.

Foto: Hornbach

Skleník Palram Multiline, materiál polykarbonát, rozměr š x h je 185 x 310 cm, užitná plocha 5,7 m2, výška hřebenu 209 cm. Cena 9990 Kč

Článek

Jestliže to prostorové možnosti dovolí, určitě si dopřejte skleník co největších rozměrů. Budete se v něm komfortněji pohybovat i snáze pracovat. Kromě sezonní zeleniny lze pěstovat i citrusy, sukulenty, tropické květiny.

Minimální rozměry skleníku se počítají na velikost 2,5 x 2 či 3 m. Je dobré vědět, že na trhu existují i skleníky, které se dají prodloužit a dodatečně nastavit.

Tři materiály pro konstrukce

Tradiční skleník má obdélníkový půdorys se svislými bočními stěnami a sedlovou střechu. Tento tvar poskytuje nejlépe využitelný prostor, je připravený i na umístění polic.

Konstrukce skleníku se vyrábějí ze tří typů materiálu: hliník, ocelové zinkované profily a zinkovaný lisovaný plech. Nejčastěji se využívá skleník jako stavebnice, která nabízí různé modely. Konstrukce je obvykle sestavena z profilů vyrobených z žárově pozinkovaného plechu, spojovací materiál je pozinkován galvanicky. Životnost takového skleníku je 15 až 20 let, podle vnějšího prostředí.

Skleníkové výplně

Určitě nás čeká rozhodnutí, jakou bude mít skleník výplň. Možnosti jsou dvě: buď použijeme sklo, nebo polykarbonát.

Sklo je pevný materiál, při rozbití se tabulka lehce nahradí. Používá se 4 mm silné sklo s efektem rozptylu slunečních paprsků. Sklo dobře odolává vnějším vlivům, jeho propustnost je stále stejná. Nevýhodou může být křehkost a těžší manipulace při instalaci.

Foto: Hornbach

Skleník Limes Praktik, skleněný, rozměr 247 x 300 x 202 cm, užitná plocha 7,48 m2, výplně skleníkové sklo o tl. 4 mm. Cena 12 650 Kč.

Polykarbonát s komůrkami je lehký, pružný, snadno se s ním manipuluje, má menší hmotnost než sklo, nabízí skvělé tepelně izolační vlastnosti.

Nevýhodou je nižší propustnost světla oproti sklu, méně estetický vzhled, vyšší cena, kratší životnost. Je ale odolnější proti rozbití.

Vnitřní uspořádání a zavlažování

Skleník se musí zavlažovat a větrat. Vyplatí se do něj mít zavedenou elektřinu a vodu. Pamatujte přitom na to, že vše za vás mohou udělat automatické systémy.

Jestliže nechcete investovat do technologie, pořiďte si v blízkosti skleníku sud na dešťovou vodu, ze kterého budete rostliny pravidelně zalévat.

Skleníky a fóliovníky výrazně prodlužují úrodnou sezonu

Zahrada

Interiér skleníku nepodceňte. Základem je zpevněná ulička, která může být z betonových dlaždic, prefabrikovaných dlaždic a plotovek. Rozmyslete si, jak široké a dlouhé budou jednotlivé záhony. Důležité je maximální využití prostoru a snadný přístup k rostlinkám.

Větrání a stínění

V každém skleníku je nutné zajistit dostatečné větrání. Platí: čím více, tím lépe.

Zkuste namontovat automatické otvírače, které zabrání přehřívání skleníku ve chvíli, kdy nebudete doma. Je to praktický a hojně prodávaný skleníkový doplněk.

Foto: Hornbach

Automatický otevírač oken, vhodný pro skleníky. Je nastaven na otevírání při teplotě zhruba 25 °C. Reaguje samočinně a otevře okno. Cena 749 Kč.

Před intenzivními slunečními paprsky je možné rostlinky chránit tzv. stínovkami, které jsou podobné roletám. Na vnitřní stínění se používají speciální tkaniny s UV stabilizací nebo polyuretanové stínicí sítě. Vnitřní stínění lze napojit na automatický systém. Venkovní zastínění skleníku se řeší bambusem, rákosem.

Fóliovníky na zeleninu

Fóliovníky chrání rostliny a výsadbu před výkyvy počasí na začátku a konci sezony.

Vytvářejí vhodné mikroklima a poskytují rostlinám dostatek světla. Vybírejte je podle daných prostorových možností, vhodné jsou pro pěstování rajčat, okurek a ovoce.

Foto: Hornbach

Zahradní fóliovník na rajčata má rozměr 100 x 50 x 150 cm, užitnou plochu 0,75 m2, cena 599 Kč. Jeho montáž je rychlá a snadná.

Pro spokojenost s fóliovníkem je podstatný výběr materiálu. Fólie, kterou se potahuje konstrukce, by měla vydržet, a ne se měnit každou sezonu. Má být pevná, trvanlivá, zvládat rozmanité klimatické podmínky: déšť, slunce, vítr a mráz.

Také sledujte, jestli má výborný průchod světla a podmínky pro fotosyntézu rostlin.

Tipy a rady
Jestliže chcete mít skleník v blízkosti hranic pozemku, potřebujete získat souhlas souseda.
Skleníky mohou navazovat na stranu stavby, domu nebo garáže. Stěna funguje jako akumulátor i základna pro rozvod vody a elektřiny. Těmto tzv. pultovým skleníkům svědčí jižně či jihovýchodně orientované zdi.
Skleník lze vytápět, ale je to nákladnější investice. Proto zvažte, zda bude sezonní, nebo celoroční.
Pro předpěstování sadby v brzkém jaru se hodí police, které můžete namontovat po celé délce skleníku.
Kdo se nechce ohýbat, použije pěstební stoly. Pro udržení vlhkosti a teploty se na jejich dna dávají speciální geotextilie.
Nezbytným doplňkem pro kontrolu teploty je teploměr.

Anketa

Máte na zahradě skleník nebo fóliovník?
Skleník
59,5 %
Fóliovník
12,2 %
Obojí
2,9 %
Ani jedno
25,4 %
Celkem hlasovalo 730 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvyšší čas naplánovat stavbu bazénu

Vzpomínáte s nostalgií na svoji poslední dovolenou u moře? Rozpálená písečná pláž, osvěžující drink a hlavně – koupání! Vloni se ovšem moc cestovat nedalo....

Jak probudit zahradu do nové sezony

Na příchod jara čekají netrpělivě všichni zahrádkáři. A to přesto, že je na zahradě čeká spousta práce. Péči si totiž zaslouží každá její část. Záhony, stromy,...

Výběr článků

Načítám