Hlavní obsah

Skleněné prvky vdechnou interiéru lehkost a světlo

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklo má bezvadné užitkové vlastnosti, kterých je dobré využít v interiéru. Velkou místnost můžeme přepažit skleněnou stěnou, malý prostor zase opticky zvětšit. Nikdy přitom neztratíme denní světlo, které je pro duševní pohodu tolik důležité.

Článek

Možná nás překvapí, kolik skleněných předmětů doma máme. Vévodí jim dekorační prvky jako vázy, celoskleněné rámečky na fotografie, poličky, stojánky na ubrousky, různé typy zrcadel. Ale sklo může být v bytě i v „hlavní roli“. Třeba když slouží jako předěl v místnosti: nejrůznější příčky, celoskleněné plochy místo zábradlí, paravány, skleněné dveře nebo jeho výplně. Bezpečnostní kalené sklo se výborně osvědčilo i jako obklad v kuchyni.

Sklo může mít čirou nebo hedvábně matnou formu, nebo může být i s fazetami, gravírované, s pískovaným motivem. Sklo se výborně čistí a udržuje, ale v případě dětí v domácnosti dávejme pozor: nikde nenecháme ostré hrany a volíme sklo kalené bezpečnostní.

Skleněné obklady nejen v kuchyni

Kuchyňská linka by měla lahodit oku a bezvadně se udržovat. Obě kritéria do puntíku splňují skleněné obklady, které se hodí do namáhaných prostor. Jsou výborně omyvatelné a omastky z nich lehce setřeme namočeným hadříkem. Nevznikne tedy žádný problém se zamaštěnými spárami mezi dlaždičkami!

Sklo navíc nabízí pestrou škálu barev, kreativci si přijdou na své a každý si vybere. Skleněné obklady mají jen jedno omezení: nehodí se na obložení stěn za plynovým sporákem, protože zde dochází k příliš prudkým změnám teplot a ty sklu nesvědčí.

Skleněné příčky dělí prostor a propustí světlo

Kdo si přeje celoskleněnou stěnu, měl by ji nejlépe zapracovat již do projektu. Sklo vyžaduje jisté technické podmínky: např. pro upevnění celoskleněné stěny nestačí pouze lehká konstrukce sádrokartonové stěny či stropu. Pro tento případ suché výstavby je nutné celoskleněné prvky uchytit do skrytých železných profilů - traverz (u betonového, cihlového stropu či stěn vyztužení není třeba).

Celoskleněná stěna se vždy kotví do stropu a podlahy, někdy i do zdi. V horní části drží sklo svírací lišta kotvená na strop. Ve spodní je kovový U profil zabudovaný v podlaze. Při jeho umístění je nezbytné dbát na přesnost roviny podlahy, protože ovlivní celou konstrukci stěny.

RADY& tipy

Pro celoskleněné příčky volíme v obou místnostech stejný typ podlahy. Montáž se pak obejde bez přechodové lišty a my si zachováme jednolitý vzhled celého prostoru.

Při výběru celoskleněné stěny myslíme na to, že jednotlivé skleněné díly mají kvůli hmotnosti skla své limity (1 m2 skla o síle 10 mm váží 25 kg). Maximální šířka jednoho skleněného pásu je standardně 1 m. Když zvolíme rozměr menší na výšku, můžeme si dovolit přidat na šířce, a naopak při větší délce musíme ubrat na šířce. Také nezapomínáme, že sklo musíme nějak transportovat a projít s ním vchodem.

Skleněná příčka odděluje prostor jen opticky, nikoliv akusticky. Koncová hrana nedoléhá přímo na zeď, v tomto rozhraní je 3mm spára. Utěsnění silikonem se ale rozhodně nedoporučuje: časem ztratí průhlednost a navíc nedrží na zdi.

Podle přání si můžeme vybrat tři různá umístění U profilu: může být zcela skrytý v podlaze, částečně vyčnívající nebo zcela viditelný na podlahové krytině (tento typ zabrání vzniku skvrn na nejspodnější části skla při vytírání). Jinak v případě U profilu skrytého v podlaze je třeba vědět, že se do těchto míst bude při montáži vrtat, a tak tudy nesmí vést např. podlahové vytápění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám