Hlavní obsah

Skála může sloužit jako základ pro stavbu originálních interiérů

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hotel umístěný ve skále je zajímavým architektonickým návrhem, který nechává vyniknout krásy přírody. Atypickou architekturu, která připomíná prostory představené ve filmu James Bond - Muž se zlatou zbraní, navrhlo studio Oppenheim Architecture.

Článek

Architekt Chad Oppenheim skvěle využil kámen a jeho cílem bylo podtrhnout symbiózu člověka a přírody. Tato architektura je nadčasová a zároveň současná i primitivní.

Inspiraci možná autor hledal ve filmu James Bond - Muž se zlatou zbraní. Podobný příbytek má totiž ve snímku Bondův hlavní nepřítel - Francisco Scaramanga. Ve svém sídle umístěném ve skále má fantaskní labyrint ovládaný jeho asistentem - trpaslíkem.

Stavba má vzniknout ve Wadi Rum, v Údolí měsíce, na jednom z nejpůsobivějších míst Jordánska. Prostory stavby rozhodně nemají být stísněné, ale naopak velkoryse prostorné.

Pouštní architektura musí respektovat přírodní klima. Střecha je tedy navržena tak, aby hosty chránila proti větru aj.

Architekt nechal vyznít jednoduché, elementární formy. Čisté minimalistické linie tak nijak neruší pohled na okolní scenerii, která je hlavní devizou stavby.

V bezprostřední blízkosti stavby mají vzniknout stany pro relaxaci. Návštěvníci mohou obdivovat okolní přírodu i geologické krásy útesů, ve kterých stavba vznikne.

Výhledy ze skály jsou zasklené několikavrstvým sklem. Architekt doufá, že se mu podaří minimalizovat náklady na topení.

Architektonicky náročná, ale velmi působivá stavba má být dokončena a otevřena v roce 2014. Bude sloužit jako restaurační a hotelové zařízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám