Hlavní obsah

Sídlo v jeskyni je jako stvořené pro padoucha z bondovek

Novinky, Jana Nesvadbová

Jako pro nějakého padoucha z filmů o britském agentovi Jamesi Bondovi vypadá sídlo v americkém Arkansasu. Jmenuje se Beckham Creek Cave Lodge a jak jeho originální název napovídá, je celé vybudované v jeskyni. Jeho interiér je bez nadsázky impozantní. Může za to především původní jeskynní strop a stěny, které zůstaly zachované a dodávají tak každé z místností neopakovatelnou atmosféru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Arkansasu je na prodej luxusní jeskyně s vlastním helipadem Video: Caters News, AP

 
Článek

Jeskynní rezidenci obklopuje 50hektarový soukromý resort, jenž je převážně porostlý lesy. Před jeskyní lze spatřit vodní nádrž a o kousek dál i helipad.

Foto: Caters News, AP

BEZ KOMENTÁŘE: V Arkansasu je na prodej luxusní jeskyně s vlastním helipadem

Právě kombinace vodní nádrže a jeskyně je největší inspirací pro příměr k úkrytu bondovských zloduchů. Nabízí se zejména paralela s filmem Žiješ jenom dvakrát, kde byla v kráteru vyhaslé sopky před pohledy zvenčí ukryta raketová základna právě pod poklopem imitujícím hladinu horského jezera.

Foto: Profimedia.cz

Tajná odpalovací základna ukrytá v kráteru jedné z japonských sopek ve filmu Žiješ jenom dvakrát.

Historie sídla, které má celkovou plochu 557 čtverečních metrů, není nijak dlouhá, přesto je zajímavá. Vybudováno bylo v roce 1989 za tehdejších zhruba šest miliónů dolarů, tedy v přepočtu 131 miliónů korun.

Jeskyni původně koupil milionář John Hay, který si v ní nechal - v duchu tehdejší doby - vybudovat stylový a vrcholně luxusní protibombový úkryt. Na jeho zařízení pak utratil tehdy další dva milióny dolarů (43,5 miliónu korun) a přibližně za stejnou částku (1,87 miliónu dolarů - v současnosti v přepočtu za 40,8 miliónu korun) je sídlo momentálně na prodej.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyň je umístěna hned vedle vstupních dveří.

Foto: Profimedia.cz

Srdcem sídla je velký obývací pokoj navazující na kuchyni s jídlení zónou.

V průběhu své existence prošel jeskynní úkryt úpravami ještě dvakrát, a to v roce 2007 a 2014. Jak informuje agentura AP, jeskynní obydlí totiž po jistou dobu fungovalo jako unikátní hotel, kde platba za noc činila 1200 dolarů, tedy 26 128 korun. A pak sloužilo také jako noční klub.

Foto: Profimedia.cz

Stropy a stěny zachovávají jasný charakter původní jeskyně.

Foto: Profimedia.cz

Vyniknout kamenné výzdobě napomáhá nápadité nasvícení.

Přirozenou součástí jeskyně, u které byla zachována původní krápníková výzdoba v podobě stalagmitů, stalaktitů a dalších útvarů, je říčka, která volně protéká napříč interiérem. Její voda na konci svého putování prochází čističkou a sídlo ji využívá. To, co se aktuálně nespotřebuje, pokračuje dále do nádrže před jeskyní.

Foto: Profimedia.cz

Zařízení jeskynního sídla je v barvách přírodního kamene.

Foto: Profimedia.cz

Jeskynní charakter je zachován i v koupelnách.

Samotné sídlo má dohromady čtyři ložnice a další zařízení v podobě koupelen, kuchyně atd. Srdcem je velký centrální obývací pokoj.

Vlastní vybavení je ve velice střízlivých barvách dobře kopírujících barvy všudypřítomného přírodního kamene. Právě ten má v každé místnosti hlavní slovo a tvoří také prakticky veškerou výzdobu. Jeho účinek podporuje na některých místech i nápadité osvětlení.

Anketa

Líbilo by se vám podobné bydlení natrvalo?
Ano, to musí být nádherné.
8,3 %
Natrvalo asi ne. Ale jako víkendové sídlo, proč ne?
41,7 %
Nechtěl/a bych to. Ale přespat tam jednu dvě noci, to bych rád/a.
33,3 %
Mám strach, že tam bude lezavo nebo vlhko. Raději ne.
16,7 %
Hrozné! Lidé už nevědí, co by vymysleli!
0 %
Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám