Hlavní obsah

Sídlo, které vlastnil skutečný James Bond, nezapře jeho zálibu v luxusu

Novinky, nes

Sídlo v New Yorku, jež vypadá spíše jako zámeček, kde se rozehrává některý z příběhů fiktivního britského agenta Jamese Bonda, jednomu tajnému agentovi ve službách Jejího Veličenstva skutečně patřilo. Stojí ve čtvrti Upper Brookville a jeho majitelem byl pracovník britské rozvědky Iver Felix C. Bryce. Ten si k sobě domů rád zval význačné osobnosti. Jednou z nich byl i kolega a pozdější spisovatel Ian Fleming. Podle některých názorů se právě Bryce stal předlohou pro nesmrtelnou postavu agenta se dvěma nulami v označení a právem zabíjet – Jamese Bonda.

Foto: Profimedia.cz

Elegantní cihlový dům postavený v koloniálním stylu býval původně pouze kočárovnou podstatně rozlehlejšího sídla.

Článek

Dům na Terrace Lane 189 ve skutečnosti ovšem není sídlem jako takovým. Technicky vzato, je to pouhá kočárovna někdejšího bývalého panství, které ovšem již nestojí.

Skromnější garáž pro kočáry majitelé v průběhu desetiletí proměnili v trvale obývaný dům a postupně jej zařídili v nebývale luxusním stylu.

Foto: Profimedia.cz

Vstup do domu roubí nepostradatelné sloupy. V interiéru příjemně potěší spousta světla.

O původním účelu cihlové stavby postavené okolo roku 1917 v koloniálním stylu dodnes zřetelně hovoří například vysoké stropy, které jsou ve výšce 3,65 až 4,26 m.

Stejně tak je právě funkce bývalé kočárovny příčinou, proč přízemí ponechali pozdější architekti hodně otevřené a vytvořili v něm velký společenský prostor.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním prostorem v přízemí je velká společenská místnost s původními nadměrnými kočárovými dveřmi a dvojicí rozměrných obloukových oken.

Dům, jenž má celkovou plochu podlah 632 čtverečních metrů, zaujme hned na první pohled způsobem, jakým je v něm zacházeno s prostorem. Ve všech místnostech díky již zmiňovaným vysokým stropům vládne pocit velké vzdušnosti. Tomu navíc napovídají i všudypřítomná vysoká okna.

Při vstupu do domu hosty přivítá velká, ve světlých barvách zařízená hala s postranním schodištěm s dřevěnými stupni. Nalevo od vchodu je hlavní společenská místnost s originálními nadměrnými kočárovými dveřmi a vysokými obloukovými okny, jimiž lze procházet na zahradu k vyhřívanému bazénu.

Foto: Profimedia.cz

Stylově za všech okolností aneb Místa, kam i James Bond chodí pěšky.

Naproti hlavnímu společenskému prostoru je velká, tzv. oficiální jídelna, jejíž dominantou je původní, 1,2 metru vysoký krb. Do jídelny vedou dveře z prostorné kuchyně, v níž je méně oficiální jídelní stůl určený především k méně okázalým rodinným snídaním.

Foto: Profimedia.cz

Na původní účel domu ukazuje mj. i výška stropů ve všech místnostech.

Vedle hlavního sálu je na zakázku zařízený pokoj pro sledování televize a filmů, případně pro poslech hudby, pokoj pro hosty a koupelny s toaletou vyhrazené také pro návštěvy.

Foto: Profimedia.cz

Jídelna s nezbytným krbem na dřevěná polena je určena pro více oficiální stolování.

Horní podlaží je určeno pro členy rodiny a jsou v něm celkem čtyři ložnice doprovozené stejným počtem koupelen. Pod zemí se pak nachází sklep s výškou stropů 6 metrů.

Foto: Profimedia.cz

V horním podlaží je čtveřice ložnic, které doprovází stejný počet koupelen.

Sídlo, které v sobě propojuje kouzlo starých dobrých časů a moderní doby, včetně všech jejích vymožeností (po celé budově je například zabudované hudební ozvučení), je v současné době na prodej, a to v přepočtu za 74 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Mramor a zlaté kohoutky - luxus, který divák očekává všude tam, kam vkročí James Bond.

Čím je výjimečný
V roce 1936 dům koupila paní Josephine Hartfordová, manželka Ivera Felixe C. Bryce, jenž jako tajný agent pracoval pro Velkou Británii. Manželé si k sobě rádi zvali výjimečné osobnosti, mezi nimi i pozdějšího spisovatele Iana Fleminga. Podle některých názorů není pochyb o tom, že krom vlastních zážitků – neboť i Fleming sám pracoval pro tajné služby – byl právě Bryce mocnou inspirací, pokud ne přímým předobrazem Flemingovy nejslavnější literární postavy Jamese Bonda, známého jako agent 007.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám