Hlavní obsah

Sídlo, jemuž se přezdívá Džungle, má tu nejhuňatější fasádu, jakou jste kdy viděli

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pohledu na jednu ze stran jistého anglického domu nikoho snad ani nepřekvapí, že se mu říká Džungle. Sídlo by totiž mohlo s úspěchem soutěžit o titul „nejhuňatější fasáda”. Tak hustě je celá jedna strana objektu obrostlá břečťanem. Ty další vypadají, jako kdyby patřily k úplně jinému domu. Působí velice civilně, v porovnání se svou zelenou „kolegyní” až stroze.

Foto: Profimedia.cz

Dům nese přezdívku Džungle.

Článek

Ve východoanglickém hrabství Lincolnshire ve vesničce Eagle je možné objevit zajímavý cihlový dům. Každá z jeho stran totiž vypadá úplně jinak. Venkovské sídlo s plochou podlah 1263 čtverečních metrů stojí na desetihektarovém pozemku. Pěstěná zahrada z nich zabírá čtyři hektary.

Samotný dům byl postaven v 70. letech minulého století. Svým vzhledem napodobuje styl historických sídel anglického venkova, postrádá ovšem jejich „zdobnost” a především – sedlovou střechu. Dům má střechu plochou.

Dvoupodlažní stavba má půdorys ve tvaru písmene L, kde je kratší rameno zařízeno jako relaxační zóna. Je zde vnitřní dvanáctimetrový plavecký bazén s tělocvičnou a dalším zařízením určeným ke sportování a odpočinku. Venku je pak doplňuje tenisový kurt a výběh pro koně.

Na sportovní zónu navazuje menší kuchyň, obsluhující i bar orientovaný směrem k bazénu. Z druhé strany je pak menší jídelna.

Hlavní část přízemí pak tvoří hlavní kuchyň, od ní je několika stupni oddělena snídaňová zóna, přes chodbu vůči kuchyni je obývací pokoj a v samém geometrickém centru přízemí je pak hlavní jídelna čtvercového půdorysu.

Foto: Profimedia.cz

Kulisou domu je hustý listnatý les.

Foto: Profimedia.cz

Ač je sídlo moderní, jeho majitelé se snažili o částečně historizující zařízení interiéru.

Na konci delšího křídla v přízemí je velká garáž s trojicí vrat.

Po centrálním schodišti hosté vystoupají do patra, které je klidovou zónou domu. Je na něm šest různě velkých ložnic, z nichž některé mají vlastní koupelnu, a v centrální části je pak hlavní ložnice, kterou doprovází jak vlastní koupelna velmi velkorysých rozměrů, tak šatna.

Na nejvzdálenějším konci kratšího křídla je umístěn prostorný kulečníkový sál. Z něj vede schodiště na plochou střechu.

Na pozemku je ještě stodola a kancelářská budova, jezírko s altánkem na maličkém ostrůvku uprostřed a část zabírá i hustý listnatý les, jenž působí jako přirozená kulisa, ba pokračování břečťanem obrostlé fasády domu.

Dům je v současné době na prodej bez pěti tisíc za dva miliony liber, tj. necelých 60 milionů korun.

Anketa

Líbí se vám zdi hustě obrostlé zelení?
Ano, moc!
40 %
Docela ano.
13,6 %
Je mi to jedno.
3,2 %
Ani ne.
11,6 %
Ne, vypadá to hrozně.
31,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5050 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Rodina žije v pentagonu plném stromů

Zeleň, beton, dřevo a neobvyklý tvar s pětiúhelníkovým půdorysem. Tak je možné ve stručnosti popsat dům, který navrhli architekti vietnamského studia Vo Trong...

Výběr článků

Načítám