Hlavní obsah

Sestavte si sedačku a odpočívejte

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studia s nábytkem nabízejí u každé sedačky mnoho modulů, a tak si o její podobě rozhodujeme sami. Zvolíme ideální kombinaci rozmanitých dílů a máme sedačku, která vyhovuje právě našim potřebám.

Foto: SCONTO NÁBYTEK

Rozkládací sedačka Odessa má úložný prostor, kostra soupravy je z tvrdého dřeva, pružinové jádro, studená pěna. Cena podle jednotlivých dílů, které si individuálně zvolíme.

Článek

Než se vypravíme do obchodu, ujasníme si, co chceme. Hledáme menší pohovku doplněnou křesílkem, nebo spíše rohovou sedačku, do níž se pohodlně usadí rodina?

Budeme v ní polehávat nebo častěji sedět (lepší jsou moduly s vyššími područkami)? Sledujeme i nabízený komfort: někdo dává přednost pevné výplni, jiný má rád, když se do sedáku zanoří. A tak neváháme model vyzkoušet a informovat se u prodejce o kvalitě výplně (není vidět, ale rozhoduje o životnosti výrobku!).

Foto: KIKA

Sedačka Vancouver, 2sedák včetně 2 područek, rozkládací dvojlůžko, plocha lůžka 115x200 cm, látkový potah, barva béžová. Cena 15 990 Kč.

Co ale vidíme, je potah (rozhoduje o vzhledu a ceně). U látkových doporučujeme volit provedení snímatelné a pratelné. Také platí, že sedačka vždy vypadá lépe, když se na ní povalují polštářky a plédy v doplňujících barvách a vzorech. Vyniknou i na kožené sedačce, kdy látku na polštářích kombinujeme se shodným potahem třeba na pojízdném taburetu.

Foto: SCONTO NÁBYTEK

Rohová sedací souprava Spike má polohovatelné opěrky zad, chromové kovové nohy a pružinové jádro. Hloubka sedu 68 cm, výška sedu 47 cm. Cena 49 990 Kč.

Před koupí se zamyslíme i nad funkcí, velikostí a umístěním sedačky (výhodné jsou typy se zabudovaným úložným prostorem a s rozkládací funkcí pro příležitostné spaní). Také pozor na jeden klam: sedačky v obchodě působí na první pohled vždy menší, než ve skutečnosti jsou (grafický návrh na míru tedy není zbytečnost).

Kvalita zaručí dlouhou životnost

Nenecháme se nalákat jen na vzhled sedačky, ale „proklepneme“ si tři věci: materiál konstrukce, materiál sedáku a potahů. Kostra sedáku zajišťuje naše pohodlí a životnost výrobku. Může být dřevěná, dřevotřísková nebo kovová. Lepší je samozřejmě tvrdé dřevo (buk) než měkké (nižší odolnost). Ocelová konstrukce (nejlépe nerezová ocel) zase působí lehce, může mít přiznané viditelné části, je vhodná na rozkládací typy sedaček a má obecně vyšší odolnost než dřevěná.

Foto: BOCONCEPT

Jednoduchá sofa Terni s měkkým čalouněním na dřevěném rámu nabízí hluboké a pohodlné posezení. Prodává se jako 2sed. Uvnitř má nafukovací matraci, je vhodná k příležitostnému přespání. Cena od 58 120 Kč.

Dále je podstatný materiál sedáku. Preferujeme ho měkký, nebo tvrdší? To je individuální záležitost, která se mění i s věkem. Pevnější sedáky volí starší lidé, protože se jim do nich lépe usedá. Vnitřek sedáku je obvykle vyplněn vlnovcovou pružinou, kvalitní HR pěnou nebo PUR pěnou s vyšší gramáží.

Foto: KIKA

Rozkládací pohovka Fred, plocha lůžka 188x145 cm, pružinová matrace, potah látka, barva šedá. š/v/h: 205x87x100 cm. Cena 19 990 Kč.

Materiál potahu je na zvážení. Máme tři možnosti: textilii, koženku nebo kůži. Rozhodneme se zejména s ohledem na provoz domácnosti, cenu a náročnost na údržbu.

Křesla jsou stále žádanější

Klasické křeslo se vrací, a není divu. Má přednosti, které nám sedačka poskytnout nemůže. Za prvé je menších rozměrů a hodí se do každého bytu. Za druhé se snadno přesune tam, kam právě potřebujeme a za třetí nám dává pocit většího soukromí než pohovka (kterou používá více členů najednou). V křesle se také lépe zrelaxujeme, zvláště je-li vybaveno taburetem nebo opěrkou noh.

Foto: BOCONCEPT

Krásné křeslo Imola je možné zakoupit v provedení látka či kůže, nožky broušená ocel. Sedák je vyplněn vysoce odolnou pěnou, měkké sezení. Cena od 35 990 Kč.

Jak poznáme to pohodlné? Když se do něho posadíme (máme-li tu možnost). Mělo by kopírovat prohnutí páteře a zajistit uvolnění celého těla. Sledujeme sklon opěradla a opěrek (jejich výšku), podpěru v oblasti šíje. Pro seniory je důležité i pohodlné a bezpečné vstávání.

Dalším hlediskem výběru je samozřejmě kvalita potahu a jeho údržba: v nabídce je kůže, koženka a textilie, která může být i snímatelná. Vzhled a styl křesla sladíme s ostatním nábytkem: obývací stěnou, doplňkovými textiliemi.

Rady a tipy
Potahovou látku chráníme před přímým sluncem, jinak může vyblednout. Často ji vysáváme vysavačem. Podobně i kůži nevystavujeme na světle a nedáváme blízko zdroje tepla. V případě zašpinění ji otřeme čistým, měkkým a dobře vyždímaným hadříkem (v mýdlovém roztoku).
Trendem je důmyslné polohování sedačky a možnost úložného prostoru. Jinak výška opěrek se spíše zkracuje, hloubka sedáku prodlužuje a područky rozšiřují. Preferujeme možnost polohování opěrek hlavy, podnožek i područek (vhodné pro osoby s poruchou hybnosti).
Menší prostor řešíme rohovou sedačkou a vybíráme díly, které opravdu potřebujeme. Sledujeme, zda sedací nábytek netvoří překážky v místnosti a lze kolem něj snadno projít.

Reklama

Související články

Plastový nábytek umí být i luxusní

Plastový nábytek získává díky novým technologiím na pevnosti a odolnosti. Jeho výhodou oproti jiným materiálům je barevná i tvarová rozmanitost a nízká cena....

Výběr článků

Načítám