Hlavní obsah

Sedm tipů jak jednoduše zkrášlit a vylepšit zahradu

Právo, Adéla Taitlová

Vrcholná zahradní sezóna odkrývá plnou krásu mnohých trvalek a letniček, ale i případné nedostatky. Může to být smutný trávník, šedivá zídka, absence pohybu nebo prázdné místo, které kazí harmonii celku. K vylepšení postačí několik dobrých nápadů, nenáročných na realizaci.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hra barev

Článek

Hra barev

Na šedivé zdivo není právě utěšený pohled. S plechovkou barvy a štětcem mu vtiskneme novou veselejší tvář během krátké chvíle. Příjemně oddechově působí kombinace cihlového odstínu s modrou. Záhon tak vypadá atraktivně, byť toho na něm zrovna moc nekvete. Několika tahy proměníme také zašlý nábytek, a když ještě přetřeme několik kamenů v dlažbě, vznikne zajímavý celek.

Zajímavé objekty

Na úpravě ploch podél zahradních cest bychom si měli dát extra záležet, protože je máme neustále na očích. Pestře osázené květinové lemy jsou překrásné, nabízí se ale i jiné, trvanlivější řešení. Třeba nízká zídka vyskládaná z oblých balvanů vnese do zahrady novou strukturu. A co víc, ve štěrbinách naleznou domov ještěrky, žáby a jiní drobní živočichové. Dvě vertikální linie - růže na kmínku a romantická plastika - propůjčují místu výšku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zrcadlící se hladina

Prospěšnost vody na zahrádce netřeba zdůrazňovat. Nemusí to být žádné ambiciózní dílo, stačí tůňka na hloubku několika rýčů, o průměru jeden metr. Důkladně ji vyložíme pevnou nepropustnou fólií, okraje schováme pod různě velkými kameny a po hladině necháme plout tzv. vodní salát čili babelku řezanovitou (Pistia stratiotes). Pak už jen vedle rozložíme pohodlné křeslo a můžeme začít nerušeně odpočívat.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dvě patra květů

Myslet do výšky se vyplatí nejen na pidizahrádkách. Je to milá změna, vyvolávající napětí, přitahuje pohledy. Barevně rozkvetlý dvoupatrový ostrůvek vdechne nový život nudnému trávníku. V přízemí se rozrůstají bledě růžové kakosty (Geranium endressii), zatímco v horním patře z krásně zdobené kamenné mísy vykukují lososové muškáty, modré lobelky a bílé převislé sutery (Sutera diffusus syn. Bacopa diffusa).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ptačí koncert

Bez zvuku by zahradě přece jen něco chybělo. Tóny bublajícího potůčku, šum trav a olistěných větviček působí jako elixír na duši. Postaráme-li se o zázemí pro opeřence (krmítka, koupele, vhodné rostliny), přiletí k nám celý orchestr. Zaposlouchat se můžeme do pěveckého sóla kosa černého, bohatého repertoáru vzácného slavíka anebo prostého drozdího cvrlikání. Ptačí potřeby si nečiní velké nároky na prostor, často bývají dekorativní, a tak jich po zahradě instalujeme několik.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dynamické duo

Zvlněné okraje trávníků a záhonů přispívají k uvolněnému neformálnímu stylu zahrady. Navozují i dojem pohybu, který ještě více umocníme výsadbou okrasných trav, jejichž stébla se při každém závanu elegantně zavlní. Záhon osázený pouze trávami dokáže účinně zklidnit křiklavé okolí. K nejvhodnějším patří zejména nižší druhy jako dochan psárkovitý (Pennisetum alopecuroides), kavyl nejtenčí (Stipa tenuissima) či ostřice vyvýšená (Carex elata).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Geometrie na záhoně

Proluky v záhonech nevypadají pěkně, ledaže bychom je vyplnili zajímavými ornamenty. Holá místa vkusně zacelí různé skulptury, jehlany z vrbového proutí či velké lucerny. Mezi méně vzrůstnými rostlinami vynikají obrazce vytvořené přímo na povrchu země, např. oblázkové říčky. Jednoduše vyhloubíme žlábky podle předem vyznačeného vzoru. Hrany zpevníme latěmi, výborně fungují vyřazené okapy. Nakonec je vyplníme drobnými, výrazně zbarvenými kamínky, mezi kterými se třpytí obroušené sklo.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám