Hlavní obsah

Schránka mořského živočicha nabídne lidem útulný domov

Novinky, Jana Nesvadbová

Návrh skandinávského rodinného domu, jenž svým tvarem imituje vzhled mušle, představili architekti z ateliéru Wafai.Architecture z italského Turína. Jejich návrh v sobě spojuje elegantní tvary a trvale udržitelný a k přírodě ohleduplný přístup.

Foto: Wafai Architecture

Dům je navržen jako obydlí do skandinávského prostředí.

Článek

Jak upozorňují architekti, dům, jenž má velmi líbivý tvar, je v současné době pouze ve stadiu návrhu a veškeré jeho obrázky jsou pouze renderové snímky. Přesto mají jeho autoři zcela jasno o materiálech, z nichž by byl postavený.

Kostru stavby tvoří lepená dřevěná konstrukce. Prostory mezi jednotlivými trámy mají být vyplněny přírodní izolací na bázi slámy. Obklady jsou pak vyrobené z recyklovaného dřeva. Proto má každý dílec trochu jinou barvu. Tato zdánlivá nevýhoda ale umožňuje ve skutečnosti vytvořit na fasádě domu hezký vzor, který může někomu připomínat například hadí šupiny.

Interiér stavby je rozdělen do tří částí. Obývací pokoj je hlavní denní zónou, v níž je začleněna i kuchyň a jídelní zóna. Velká sedací pohovka je orientovaná převážně směrem k velkému oválnému oknu, aby měli obyvatelé hezký výhled ven. V domě není počítáno s televizí ani žádným jiným, podobně rušivým prvkem. Na obývací pokoj venku navazuje okrouhlá terasa s kruhovým bazénem.

Obývací pokoj a hlavní ložnice mají každý svou vlastní vnitřní zahradu, která má podobu skleněného válce beze střechy. Rostliny pěstované uvnitř jsou tak uvnitř domu, ale zároveň nejsou uzavřeny v interiéru a mají možnost neomezeného růstu do výšky.

Hlavní ložnici doplňuje koupelna, druhá koupelna doprovází druhou ložnici.

Barevná paleta interiéru je navržena záměrně velice prostě. To proto, aby se obyvatelé domu mohli v klidu soustředit na rozjímání a meditaci, vysvětlují autoři návrhu.

Architekti dům navrhli tak, aby nejenom dobře a nenásilně zapadl do předpokládaného prostředí, jímž je skandinávská krajina, ale zároveň, aby jeho stavba zanechala co nejmenší uhlíkovou stopu. Proto je řešen jako dřevostavba s přírodním izolačním materiálem.

Anketa

Líbil by se vám podobný dům?
Ano, moc.
41 %
Je pěkný, ale k nám by se asi moc nehodil.
18,6 %
Nevím.
2,1 %
Ne, moc ne.
38,3 %
Celkem hlasovalo 3593 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám