Hlavní obsah

Sauny pro zdraví

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saunování se stalo znamenitým prostředkem k odstranění únavy a stresu. Blahodárné účinky sauny využíváme k relaxaci a načerpání nových sil po náročném dnu. Pravidelné saunování posiluje obranyschopnost organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Nejrozšířenějším typem je tzv. finská sauna, která se stala vzorem pro české sauny.

Článek

Vybírat můžeme z ucelených řad saunových kabin i projektových návrhů pro různé typy prostor včetně atypických. Sauny jsou promyšlené do všech detailů s důrazem na vkusný a pohodlný interiér. Osobité řešení podtrhne výběr vhodného nábytku a doplňků. Zajímavým odlišením může být např. vodorovné položení palubek.

Typická vůně lesa

Při stavbě sauny nelze opominout dřevo. Musí obsahovat co nejméně smolovitosti, má mít tepelnou vodivost a schopnost absorbovat páru. V našich podmínkách je to dřevo smrkové. Nedosahuje sice kvalit severského smrku nebo kanadské borovice, ale s ohledem na nižší pořizovací náklady ho domácí výrobci také využívají.

Relaxace v sauně je v Čechách velmi oblíbená. Foto DůmBydlení

Přírodní vzhled dřeva je naopak žádaný. Kvůli odolnosti a také pro čistý estetický vzhled se z domácích dřevin osvědčil topol a také lipové dřevo bez suků pro výjimečné světlý tón.

Přesto se při výrobě saun nejvíc používá severské, kanadské a africké dřevo. Kvalitním materiálem je severský smrk, hladký a barevný se zdravými suky, který doprovází typická vůně skandinávského lesa. Saunu lze obložit kanadskou borovicí Hemlock, pro níž je charakteristické dřevo bez suků a medový barevný tón. V interiéru sauny se hojně využívá africká vrba Abachi, která zůstává chladná  při extrémně vysokých teplotách. Používá se na lavice, opěrky zad, kryty kamen i saunové rošty.

Saunu lze umístit prakticky kamkoli, konzultace s odborníky se ale každopádně vyplatí. Archiv DůmBydlení

Pro zahřátí infrasauna

Ze skandinávského smrku, české lípy nebo kanadské borovice se vyrábějí infrasauny osazené keramickými zářiči (infrapanely). Staví se v základních i atypických rozměrech a používají se k prohřátí organismu před další sportovní, rehabilitační, či regenerační aktivitou.

Při použití infrakabiny dýcháme chladný vzduch, přičemž cítíme teplo. Kdo se nechce potit, nechá otevřené dveře a může dokonce používat infrakabinu v běžném oděvu. Při pobytu v infrasauně zahřejeme organismus za 20 až 40 minut při teplotě 50 až 60 °C.

Sauna v podobě zahradního domku může být velmi pěknou dominantou. Foto DůmBydlení

Venkovní sauna

Kdo má možnost, může si dopřát radost ze saunování i ve volné přírodě s tím, že k ochlazení použije potok nebo sníh. Výhodou venkovní sauny je, že můžeme dovnitř nainstalovat topidlo na tuhá paliva.

Objekt sauny navíc může vhodně doplnit architekturu našeho obydlí. Venkovní sauna je návratem k tradici a k původnímu významu sauny. Znamená relaxaci těla i ducha v přírodě a dosažení harmonie. Venkovní saunu si lze pořídit i na terasu panelového nebo činžovního domu.

Desatero saunování

Desatero saunování:

* teplota pro začátečníky by měla být cca 75 °C

* při pocení tělo lehce masírujeme a prokrvujeme lufou

* kamna průběžně poléváme vodou doplněnou o vonné esence

* dobu saunování volíme podle svých pocitů, musí nám být příjemně

* po saunování použijeme studenou sprchu a začínáme od nohou

* pak vstoupíme do ochlazovacího bazénku a ponoříme i hlavu

* aby bylo saunování kvalitní, opakujeme tento proces třikrát

* po třetím saunování si odpočineme 30 až 60 minut

* vysušenou pokožku ošetříme krémem nebo olejem

* během odpočinku nezapomínáme doplňovat tekutiny!!!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám