Hlavní obsah

Saunování a relax v klidu domova

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saunování je zdravé, protože odbourává stres, otužuje a posiluje imunitu. Kdo je pravidelným návštěvníkem, potvrdí, že se po proceduře cítí skvěle. A má jen krůček k myšlence, že si saunu bude užívat raději v soukromí.

Foto: SAUNASYSTEM (2x)

Saunovací domek Puutalo je dřevostavba na betonových pilotech s pultovou střechou a terasou. Vnitřní materiál skandinávský smrk, vybavení abachi, vnější obklad cedr napuštěný teakovým olejem. Domek je vybaven i sprchovacím koutem a odpočinkovým místem.

Článek

Klasická sauna může být uvnitř domu nebo stát venku (finská sauna) jako samostatný zahradní domek. Záleží jen na našich prostorových možnostech.

Než ji však začneme vybírat, promyslíme si, kolik osob ji bude využívat a jak často.

Foto: SAUNAHOUSE

Pravidelné saunování posiluje tělesné a duševní zdraví, vyplavuje z organismu škodliviny a je to super relax na zasmušilé podzimní dny.

Pokud je to možné, preferujeme raději komfortní provedení, protože se nemusíme zbytečně omezovat. V praxi to třeba znamená, že zvolíme dvoupatrovou saunu s možností ležení. Nabízí větší variabilitu, dětem a začátečníkům vyhovuje „přízemí“ s nižší teplotou, zatímco zkušený sauner se může potit „u stropu“.

Typizovaná, nebo na míru?

Saunu lze pořídit typizovanou (pro 1 až 2 osoby, 2 až 4 osoby nebo 4 a více osob), nebo na míru. Pak je to originál, který odpovídá našim požadavkům, prostorovým možnostem a vkusu.

Foto: SAUNAHOUSE

Typizovaná sauna Espoo Grand je z červeného cedru, pohodlně si zde lehnou 4 dospělí nebo sedne 8 osob. Sauna je vybavena systémem Touch Screen, kdy za pomoci dotykové jednotky nebo dálkově nastavujeme výši teploty, osvětlení, audio techniku.

Vybírat lze různé materiály, saunovací doplňky, kamna, designové provedení, dále rozměr sauny, tvar, velikost a počet lavic, zda mají být oblé, či hranaté. Finální cena je tedy individuální.

Vyplatí se osobně navštívit všechny poptávané firmy, prohlédnout si vystavené produkty, zaměřit se na detail zpracování a pak porovnávat kvalitu.

Foto: DYNTAR

Sauny vyrobené na míru přesně vyhoví našim požadavkům. Než se přistoupí k realizaci, připravíme do roviny položenou keramickou dlažbu a do výše 2 metrů přivedeme elektrický kabel.

Saunu si nepořizujeme jen na pár let, počítáme s tím, že bude součástí domu stejně jako střecha. A tak musí být spolehlivá, pohodlná a taky lahodit oku.

„Velikost sauny je samozřejmě individuální, ale doporučuje se alespoň rozměr 210 x 170–210 cm. Už totiž máme možnost mít v sauně dlouhou lavici, což je pro relax důležité,“ vysvětluje Karel Dyntar z firmy Dyntar.

Osvědčená hloubka sauny je minimálně 170 cm, protože poskytne dvě úrovně lavic široké 50 až 60 cm.

Vybavení sauny

Používaná dřevina do sauny se liší vzhledem, kvalitou, životností a cenou. Je to živý materiál, každé dřevo nabízí jinou vůni, texturu, barvu, odolnost vůči vlhkosti, vodivost tepla.

Foto: DYNTAR

V blízkosti sauny má být sprcha, chladný bazének a odpočívárna. Obecně se doporučuje chodit do sauny jednou týdně a zvládnout 3 kolečka po 15 minutách.

Mezi oblíbence patří červený cedr, který má přírodní aroma a sympatické tmavší zabarvení, vhodný je do interiéru i exteriéru sauny.

Krásná je africká vrba (Abachi) – světlé dřevo s jemnou texturou a bez suků, thermoborovice, finská thermoosika nebo skandinávský smrk. Ten je pevný, neuvolňuje pryskyřici a je za příznivou cenu.

Na vnitřní a vnější obklad je vhodná kanadská borovice (Hemlock) či kvalitní topol. Dřevo lze samozřejmě mezi sebou i kombinovat, jiný může být vnitřní a vnější obklad, odlišný interiér. Obecně platí, že dřeviny s tzv. thermoúpravou jsou vhodné do vlhkých prostor, protože skvěle odolávají plísním.

Foto: SAUNAHOUSE

Elektrická kamna z nerezového materiálu jsou méně náročná na obsluhu než kamna na dřevo, výhodou je více funkcí – nemusíme mít pouze klasickou saunu, ale také suchou, parní, bylinnou.

Saunovací kabina může být jakkoliv prosklená (celá stěna, pouze dveře). Čiré sklo je hezký prvek, protože sauna pak působí odlehčeně, opticky zvětšuje prostor a užijeme si skvělé výhledy (zasněženou krajinu). Použité kalené sklo je naprosto bezpečné, má sílu 10 mm, snese vysoké teploty a je výborným izolantem.

Saunová kamna se doporučují elektrická a z nerezového materiálu. Jsou pro uživatele příjemnější na obsluhu (nemusíme se starat o dřevo), mají více funkcí (umožňují saunu suchou, parní, bylinnou). Volba konkrétního příkonu kamen záleží na velikosti sauny, zvoleném materiálu a na tom, zda je sauna součástí domu, či stojí venku.

Elegantní a moderní jsou tzv. košová kamna. Jejich nevýhodou je, že roztopení prostoru trvá déle než u běžných topidel. Také jsou vhodnější pro mokrý způsob saunování, kdy se kameny polévají, a parní náraz tak zvyšuje vlhkost v sauně.

Foto: SAUNASYSTEM

Luxusní sauna Future může stát samostatně či být vestavěná. Interiér dřevina cedr, abachi, vnější obklad tvoří finská bříza. Velikost od rozměru 1700 mm x 1700 mm x 2100 mm.

Světlo v sauně je rovněž důležité. Zákazníci mají rádi hvězdné nebe, podsvícené lavice a střídání barev v LED osvětlení, které využívá tzv. chromoterapii (terapii barev).

V sauně nesmějí chybět ani rozmanité doplňky, jako přesýpací hodiny, odpařovače aromat, teploměry a vlhkoměry, kartáče, dřevěné podhlavníky, relaxační lehátka, vědra a naběračky.

Místo a zprovoznění

Se saunou se vyplatí počítat již ve fázi projektu domu, protože na její zprovoznění potřebujeme přívod silového proudu, vzduchu a keramickou dlažbu na rovné ploše.

„Umístění samotné sauny v domě je pro pohodlné saunování zásadní. Má být poblíž sprchy a odpočívárny, v příjemném prostředí a nejlépe i se skvělým výhledem. Vzdálenost sauny od sprchy je také dána evropskou normou, která říká, že sprchovací vanička k hraně sauny musí být minimálně 60 cm,“ říká odborník Michael Bäumel z firmy Saunahouse.

Saunovací zařízení před zprovozněním vyžaduje i razítko od revizního pracovníka.

Údržba

Do sauny si bereme prostěradlo. Je to za prvé hygienické vůči ostatním a za druhé tím chráníme dřevěné lavice před agresivním potem.

Saunu čistíme minimálně jednou měsíčně prostředkem s antibakteriálními a dezinfekčními účinky.

Foto: DYNTAR

Finská sauna může být v rodinném domě i součástí koupelny. Elegantní jsou košová kamna, ale počítejme s tím, že vyhřátí trvá o něco déle. Poléváním topidla (kamenů) se zvyšuje vlhkost vzduchu.

Na dřevo je vhodné nanést vrstvu parafínového oleje, dřevo tak lépe ochráníme před špínou a vlhkostí.

Saunu nezapomínáme pravidelně a vydatně větrat, protože ve vlhkém a teplém prostředí se hojně tvoří plísně.

Co je to finská sauna?

Ve Finsku má doma saunu snad každý. Venkovní sauna má teplotu v rozmezí od 80 do 120 °C, uvnitř jsou saunová kamna, ve kterých se zatápí dřevem, nebo jsou elektrická.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Často se polévají rozpálené kameny, aby se zvýšila vlhkost vzduchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám