Hlavní obsah

Sauna a vířivka uleví svalům i nervům

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V chladných měsících častěji zatoužíme po prohřátí kloubů, ztuhlých svalů a s nástupem dnů s omezeným slunečním svitem také po pohlazení nervů. Skvěle s tím pomůže sauna nebo vířivka.

Foto: Mountfield (3x)

Akrylátová vířivka Bahamas nabízí 5 ergonomických pozic pro sezení a ležení. Je osazena 60 tryskami a 15 LED žárovkami pro barevné podsvícení.

Článek

Zatímco větší sauna patří k rodinnému domu, v bytě vystačíme s prefabrikovanou infrasaunou. Vířivku můžeme mít v zimní zahradě, na terase stejně jako v klasické koupelně, stačí si vybrat vhodný typ.

Domácí wellness ale může vypadat i jinak. Masáž lávovými kameny, hřejivým olejem v koupelně či obýváku při intimním osvětlení svíček a luceren je stejně uvolňující jako procedura v relaxačním studiu, stačí investovat několik stovek.

Foto: Dyntar

Bylinné směsi a vonné esence k aromaterapii dáváme odpařit do speciálního kotlíku. Esence nekapeme na kameny!

Pocení pro zdraví

Infrasauny většinou vypadají jako uzavíratelné kabiny, tvořené vnitřním a vnějším pláštěm, mezi nimi je tepelná izolace z minerální vlny nebo polyuretanové pěny s hydroizolační fólií. Nejčastěji jsou pro jednu až dvě osoby, výjimečně až pro čtyři.

Pamatujme však, že každá z nich potřebuje komfortní prostor o velikosti aspoň 1,4 m3. Infrasaunu můžeme mít v bytě, nevyžaduje speciální odvětrávání, nevytváří páru – relativní vlhkost uvnitř se pohybuje od 30 do 50 %. Za zhruba 10 minut se vyhřeje na 60 °C, tělo se prohřívá hloubkově. K vytápění se používají keramická, karbonová topidla i jejich kombinace.

Foto: Mountfield

Infrasauna Ruby s elegantními liniemi z českého designového studia poskytuje kromě objetí tepla také světelnou terapii nebo hudbu z rádio/mp3 přehrávače. Je vhodná i do malých interiérů včetně panelových bytů.

Typizovaná finská suchá sauna vytápěná elektrickými kamny se používá v temperovaných interiérech i v bytech. Vlhkost v ní je minimální, zhruba do hodiny se kabina vyhřeje na 90 až 120 °C.

Foto: Mountfield

Finská sauna Tuula 2 nabízí dvěma osobám dostatek prostoru na lavicích v rozdílných výškách pro pohodlný přesun mezi teplotními úrovněmi. Elegantní kabina ze severského smrku šetří v interiéru prostor svým rohovým provedením.

Ne každému však vyhovuje suchý horký vzduch. Klasická parní sauna může být v podobě malé dřevěné stavby doplňkem venkovního bazénu, jezírka a terasy. Její součástí bývají kamna s kameny, které poléváme vodou, vlhkost se zde pohybuje mezi 80 až 100 %, proto je třeba speciálně řešené větrání zajišťující cirkulaci vzduchu.

Existují také sauny s kombinací saunového topidla a prohřívacích infrapanelů. S vestavěnou saunou jakéhokoli typu počítáme už při projektování domu a její stavbu necháme na odbornících.

Cenové rozpětí

Levnější saunové boxy pro 1 osobu začínají na 15 000 Kč, pro dvě a více osob počítáme s částkou přesahující 20 000 Kč.

Suchou saunu pořídíme v akčních výprodejích už od 30 000 Kč, běžně stojí 80 000 Kč a více.

Parní varianty stavěné na míru jsou podobně drahé. Záleží samozřejmě na rozměrech, typu sauny a jejích doplňcích, jako je osvětlení, ionizéry, typ ovládání, přesýpací hodiny hlídající čas, odpařovače aromat, teploměry a vlhkoměry, vestavěné reproduktory pro poslech relaxační hudby.

Masáž vodním vírem

Vířivka má obvykle malé rozměry, není primárně určena k plavání, ale ke klidové relaxaci a rehabilitaci. Stačí si do ní sednout, napůl lehnout a nechat se masírovat podvodními tryskami, perličkovou masáží.

Foto: Albixon

Vířivky jsou většinou určeny pro dvě osoby. Vybíráme je podle tvaru, počtu a typu trysek. Často nechybí LED podsvícení a možnost poslechu hudby.

Pro domácí instalaci se nejčastěji nabízí vířivka pro jednu až čtyři osoby. Výhodou vířivek je poměrně malý objem napuštěné vody. Obvyklý je průměr mezi 1,5 a 2 metry a hloubka kolem 60 cm. Kromě van klasických tvarů existuje i vířivka kulatá, oválná, hranatá, rohová apod.

Foto: Dafe-plast

Vířivka umístěna v zimní zahradě splňuje veškerý komfort pro masáže venku i v interiéru, navíc s výhledem do zahrady.

U hydromasážních trysek můžeme individuálně nastavit sílu a nasměrování vodního proudu. Dvouproudové rotační trysky jsou určeny pulzní masáži, srovnatelné s krouživými pohyby masérových prstů. Trysky pro masáž nohou je zbavují pocitu těžkosti, pomáhají k uvolnění chodidel.

Jemné trysky vířivky pro intenzivní masáž páteře uvolňují přetížené a namáhané svaly, snižují bolesti a pocity únavy podél celé páteře. Sada trysek pro uvolnění krční šíje uvolňuje unavený zatuhlý krk a ramena a zároveň snižuje bolesti hlavy i napětí.

Foto: Albixon

Rodinná vířivá vana pro 5 osob Nirvana (220 x 220 x 97 cm/1000 litrů) se pyšní 3 typy trysek, podsvícenými opěrkami hlavy či výsuvnou LCD obrazovkou.

Co to bude stát?

Cena se odvíjí od typu, tvaru, velikosti, funkcí, počtu trysek a od dalších ukazatelů. Vířivka disponuje určitým počtem trysek a případně dalšími doplňky, jako jsou osvětlení, schůdky, aromaterapie, chromoterapie, vodopády atd.

Foto: Albixon

Ideální masáž je v pololeže, sílu a směr vodního proudu nastavíme sami na digitálním displeji.

Nafukovací mobilní vířivky seženeme za 20 000 Kč podobně jako koupelnové vany s hydromasážními tryskami.

Luxusní vířivky stojí běžně 90 000 Kč.

Tipy pro wellness koupelnu

Foto: Tchibo

Dobrý pocit vychází i z dobrého vzhledu – zapomeneme na chvíli na mohutný froté župan a pořídíme si lehký župan v kimono stylu s korálovým potiskem. Cena 599 Kč.

Foto: Ravak

Vířivku můžeme nahradit hydromasážním panelem. Jet Inox nabízí tři zóny kruhově rozmístěných trysek, hlavovou sprchu a funkci vodopád v horní části panelu. Cena 19 990 Kč.

Foto: Bonami

Při zvýšené vlhkosti v koupelně nás před uklouznutím ochrání protiskluzové plochy.

Foto: Westwing

Nešetřete na stylovém příslušenství do koupelny a na kvalitních aromatických difuzérech. Vybavení Bath Blue od 269 Kč.

Foto: Möbelix

K vytvoření intimní atmosféry kolem vany poslouží romantické lucerny.

Foto: Insportline

Lávové kameny (1690 Kč/36 ks) nahřáté ve středně velkém ohřívači River Stone PRO (2690 Kč) pro domácí použití mají blahodárný vliv na organismus.

Foto: Insportline

Ohřívač disponuje jednoduchým ovládáním a skládá se ze tří částí – ohřívače s termostatem a displejem, z vyjímatelné teflonové nádoby a poklice.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám