Hlavní obsah

Sádrokarton nabízí rozmanité využití, hodí se na podlahy i stropy

Právo, Sylva Svobodová

Lze ho ohýbat a nařezat do rozmanitých tvarů, vytvořit vlnu, oblouk, kruh. Nemá žádné omezení, patří na podlahy, rovné i zvlněné příčky, podkroví i stropy. Nevadí mu zvýšená vlhkost vzduchu, tlumí hluk a má vysokou protipožární odolnost. To všechno umí sádrokarton.

Foto: Velux (2x)

Podkrovní pokoj má příčky i stěny ze sádrokartonu. Velmi důležité je umístění, počet a velikost střešních oken.

Článek

Sádrokarton je lehký, snadno a rychle se s ním pracuje. Zlé jazyky tvrdí, že není odolný a vhodný pro montáž těžkých předmětů. To už ale neplatí.

Novinkou na trhu je speciální sádrokarton Habito, který se svými vlastnostmi vyrovná zdivu. Výborně izoluje zvuk, ale hlavně: je možné do něj kotvit předměty (skříňky, police, televizi) bez vrtání a speciálních hmoždinek. Stačí běžné vruty do dřeva.

S dřevostavbou si rozumí

Dřevostavby jsou žádané, stavějí se rychle, mají příznivé vnitřní klima a nabízejí zdravé bydlení. Kdo se rozhodne pro dřevěnou konstrukci, musí řešit, z čeho budou příčky, jak vybudovat podkroví.

Foto: Rigips

Půdní prostor v rodinném domě majitelé využili k vytvoření samostatné bytové jednotky pod střechou. Nechybějí sádrokartonové podhledy a zapuštěná střešní okna.

Sádrokarton se tu vyloženě nabízí: je tvarově stálý, montáž je raz dva a zvládnou s ním pracovat i šikovní kutilové (pro laiky se pořádají kurzy – tzv. Škola suché výstavby).

Desky skladujte správně

Sádrokarton je skvělý materiál, ale aby si zachoval užitné vlastnosti, nesmíme ho zapomenout před použitím správně skladovat. Minimálně po dobu 48 hodin desky uložíme do místnosti, kde budou použity, aby došlo k vzájemnému vyrovnání vlhkosti.

Foto: Heraklith

V interiéru lze použít speciální desky s dřevitou strukturou. Jsou originální a stěnám vtisknou jedinečný charakter.

Pozornost věnujeme rovněž únosnosti stropních konstrukcí. Paleta s 56 běžnými sádrokartonovými deskami o tloušťce 12,6 m váží 1300 kg!

Vyznáte se v sádrokartonu?

Bílá deska – základní sádrokarton, který má šedý líc a modrý popis na hraně desky. Je určena do všech interiérů, včetně nevytápěných.

Červená deska – je protipožární, má růžový lícový karton a červený popis na hraně desky. Používá se za účelem dosažení vyšší požární odolnosti. V sádrokartonovém jádru je rozptýlená skelná výztuž, která prodlouží v případě požáru celistvost opláštění.

Foto: Rigips

V ateliéru je vysokopevnostní sádrokartonová příčka Habito, která unese bez problému i rozměrný obraz.

Zelená deska – je impregnovaná proti vlhkosti, má zelený lícový karton s modrým popisem na hraně desky. Je určena do interiéru s vyšší vzdušnou vlhkostí, např. do koupelny.

Modrá deska – akustická protipožární deska má modrý lícový karton s červeným popisem na hraně. Vhodná do interiéru, který chceme odhlučnit. Je dodávána s technologií Activ Air®, která umí rozkládat formaldehyd obsažený v nátěrech, nábytku, kobercích, cigaretovém kouři. Během několika dní sníží koncentraci formaldehydu až o 70 %.

Znovuobjevená inspirace

Původní materiály, které se dříve používaly ve stavebnictví, mají opět zelenou. Jsou inspirací pro kreativní architekty, kteří je neváhají využít v interiéru a vyzdvihnout jejich přednosti.

Patří mezi ně mj. obnažené ocelové konstrukce, surové materiály, pohledový beton, přiznané rozvody, ale hlavně přírodní desky z dřevité vlny Heraklith.

Foto: Velux

Obložení okenního ostění z vnitřní strany lze provést svépomocí. Nejlépe nosnou laťovou konstrukcí s použitím izolace a sádrokartonových desek.

Tento znovuobjevený materiál dříve sloužil k zateplení a akustické izolaci přístavků a domků, teď se objevuje v interiéru. Je originální a má skvělé užitné vlastnosti, i když jeho použití vyžaduje jistou dávku odvahy.

Základem čistě přírodního materiálu s výraznou strukturou jsou 50 cm dlouhé smrkové hobliny, slisované do desek a spojené cementovým pojivem.

Foto: Rigips

Sádrokartonem rozdělíme podkroví na více místností a vytvoříme samostatné místnosti na odpočinek.

Výborně tlumí hluk, vylepšují akustiku interiéru, tepelně izolují, umějí naakumulovat teplo a jsou mechanicky odolné. Ve standardu se deska prodává o velikosti 60 x 200 cm, tl. 1,5 až 3,5 cm.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám