Hlavní obsah

Rustikální styl evokuje kouzlo starých časů

Právo, Dana Jakešová

Dnešní doba je hektická, plná stresu. Lidé proto stále častěji utíkají z měst na venkov. Nebo se aspoň doma snaží navodit poklidnou venkovskou atmosféru. Oblibu díky tomu získává rustikální či chcete-li venkovský styl, který se inspiruje přírodou a tradicemi.

Foto: Asko - Nábytek

Skutečné dřevo, přírodní barvy a detaily, jako jsou proutěné vytahovací koše, rámované skleněné dveře nebo stojany na lahve, dodávají kuchyni York autentický rustikální vzhled.

Článek

Interiéry podle poslední módy vynikají jednoduchostí a čistými liniemi. Vypadají elegantně, někdy ovšem působí dost chladně. Jenže právě v současné době, která je plná stresujících situací a kdy trávíme doma více času než kdykoliv dříve, touží stále více lidí po útulnosti, přirozenosti, romantice. Po bydlení, které připomíná třeba prázdniny u babičky na venkově či dovolenou na chalupě.

Do hry se tak vrací rustikální styl, z něhož dýchá pohoda a kouzlo domova. Jeho venkovská, selská odnož vynikne hlavně na chalupách a ve starých domech.

Do modernějších bytů lépe padne jeho další odnož, provensálský styl, který je oblejší a opracovanější, vyniká i větší lehkostí a jemností. V obou případech však sází na přírodní materiály, barvy a dekory.

Nízkoenergetická dřevostavba spojuje venkovský styl s moderním

Tipy a trendy

Základním „stavebním” prvkem rustikálního stylu je dřevo, a to v různých barevných variacích. Nejčastěji se lze setkat s přírodní barvou, kterou může ještě zvýraznit vhodný lak či vosková úprava, a s barvou bílou.

Hezky budou působit i další přírodní a pastelové barvy, třeba béžová, světle modrá, světle zelená či světle šedá.

Kuchyně jako ze zámku

Asi nejčastěji nachází rustikální styl uplatnění v kuchyních. Jsou noblesní, s nádechem minulosti, a přesto nadčasové.

Dojem v tomto případě kromě zdobnějších dvířek skříněk dotvářejí zejména doplňky – úchyty, madla, pracovní deska. Spotřebiče zakomponované do linky jsou ale samozřejmě moderní. Stylové ovšem budou i ty v retro vzhledu.

Foto: Asko - Nábytek

Elegantní kuchyňská linka Enif ve stylu Provence kromě dostatečného zázemí a manipulačního prostoru nabídne vysokou funkčnost. Kuchyň zdobí decentní prvky, designové výřezy, doplnit ji navíc lze o rustikální digestoř.

Do kuchyně patří také prosklené skříňky, nebo ještě lépe nějaké otevřené poličky. Když na ně vystavíte třeba kameninové nádoby, hrnečky či postavíte květináč s bylinkami, atmosféra bude dokonalá!

Nábytek z masivu

V obývací části by určitě neměly chybět komody, prosklené vitríny, almary, kredence, příborníky. Zkrátka přesně tak, jak si to pamatujeme od našich babiček.

Typickým prvkem je rovněž sedací souprava kombinující dřevo a kůži. Klidně ale můžete sáhnout i po modernější sedačce s látkovým potahem.

Foto: Ikea

Rustikální styl se dobře uplatňuje i v moderních dřevostavbách.

Rustikální ložnici vévodí postel z masivu a robustní skříň. Klasikou, která toto doplní, jsou komody a truhly.

Majitelé se vyhnuli rutině, byt v panelovém domě proměnili ve venkovské bydlení

Tipy a trendy

Zajímavým prvkem bude rovněž velké zrcadlo s masivním vyřezávaným rámem. Velkým trendem jsou také zrcadla v podobě okenic. Ta lze využít např. v ložnici.

Punc dokonalosti obýváku i ložnici dodá stylový textil, tedy ubrus, závěsy, polštářky, pléd, povlečení či přehoz.

Foto: Veba

Trendová kolekce Geon Granny pochází z dílny návrhářky Petry Verner Mžikové. Modrobílé pruhy povlečení doplněné o jemný vytkaný vzor nezapřou inspiraci tradičním českým kanafasem. Nežehlivá úprava Easy Care dodává materiálu komfort snadné údržby.

Stylová koupelna

Stále častěji se rustikální styl uplatňuje rovněž v koupelnách. Hlavním prvkem jsou v tomto případě obklady a dlažba. Umyvadlo a vana mohou být moderní.

Kdo by chtěl mít ale koupelnu stylovou jako komplet, měl by sáhnout po retro modelech. Nábytek bývá obvykle dřevěný, stejně jako rám zrcadla. Dojem potom stejně jako v jiných místnostech doladí doplňky.

Anketa

Máte rádi rustikální styl?
Je to můj nejoblíbenější!
67,6 %
Docela ano.
19,1 %
Je mi to celkem jedno.
1,5 %
Moc ne. Některé věci mi nesednou.
6,7 %
Ne, tak to vůbec není šálek mého čaje.
5,1 %
Celkem hlasovalo 2361 čtenářů.

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám