Hlavní obsah

Ručně vázané orientální koberce jsou nadčasovou ozdobou interiéru

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ručně vázané orientální koberce jsou nadčasovou ozdobou interiéru i funkčními uměleckými díly s trvalou hodnotou. Jsou textiliemi, kterými můžete efektně dekorovat podlahy nebo stěny. Užijete je i na alternativních večírcích, kdy právě na ně můžete pozvat své přátele k posezení.

Článek

K zemím s nejrozvinutější tradicí výroby ručně vázaných koberců, za dlouhá léta propracovanou k dokonalosti, patří Indie. Řemeslo vazačů se tady dědí z pokolení na pokolení, tradice, zkušenost, zručnost a preciznost jsou na výsledku znát.

Kobercům dodá lesk příměs hedvábí

Koberce se vyrábí téměř ze všech druhů textilních vláken a různých přízí. Nejčastěji použitým materiálem je ale prvotřídní novozélandská nebo argentinská vlna. Mimořádný lesk dodává exkluzivním kobercům příměs hedvábí.

V Indii vznikají nejrůznějších tvarů, barev, velikostí i rozměrů s fascinujícími středovými medailony, výraznými ornamenty či bordurami, ale také s decentními jemnými vzory nebo čistě jednobarevné.

Foto: Novinky

Perský koberec malých rozměrů.

Koberce jsou na východě mnohem více považovány za umělecká díla. Jejich krása a ornamentální bohatost je mnohými velmi obdivována. V Česku si tyto koberce do soudobých interiérů zatím většinou jen hledají cestu - a to hlavně díky jejich vyšší pořizovací ceně. Nákup takového koberce je ale především investicí.

Patina je u orientálních koberců vítána

Kvalitní orientální koberce totiž s léty naopak získávají na ceně a jejich patina je velmi efektní a žádaná - stejně jako například u kvalitního koženého nábytku.

Hodnotu koberců umí posoudit jen úzce specializovaní odborníci, s kterými by měl správný obchod s orientálními koberci spolupracovat. U koberce by měli zákazníkovi vystavit certifikát s ověřením pravosti daného kusu.

Pro posezení na kobercích volte kulaté polštáře

Pro posezení na takovémto koberci je vhodné zvolit polštáře z jemných materiálů  - ideálně kulatých tvarů. Můžete zvolit ty s pohankovou výplní, která dobře drží tvar a poskytuje dobrou oporu tělu.

Na takovémto alternativním večírku pak můžete podávat například arabské speciality. Atmosféru můžete podtrhnout i lampami v orientálním stylu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám