Hlavní obsah

Rozmanité venkovní obklady vtisknou domu jedinečný styl

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venkovní obklady mají jasné úkoly: fasádě dát určitý vzhled, podpořit styl domu a zároveň ho chránit před povětrnostními vlivy, zlepšovat jeho tepelně izolační a akustické vlastnosti. Materiálů na výběr je mnoho. Každý má své přednosti a zápory, jasný vítěz není.

Článek

Zvolit můžeme dřevěnou obkladovou fasádu, přírodní či umělý kámen, keramické obklady, také obklady kovové, plastové nebo silikátové na bázi cementu. Fasádní obklady lze aplikovat na dům tzv. mokrým procesem (lepení) nebo suchým (kotvení u provětrávaných systémů), možná je i vzájemná kombinace.

Dřevo a kámen = klasika

Dřevo je tradičním a nejstarším obkladovým materiálem. Vhodné je na stavby, které mají přírodní ráz, dřevo výborně vypadá i na moderních domech v kombinaci s chladným kovem, protože ho trochu „vyvažuje“.

Na dřevěné obklady se používá dřevo z deskového řeziva nebo fošen (masiv), dále překližky, lisované dřevo, lamelové dřevo, oblíbené jsou i vrstvené dřevotřískové desky a sendvičové desky, které jsou méně náročné na údržbu a nemají tvarové změny. Oblíbené druhy dřeva jsou obklady z borovice, smrku, ale i tvrdého buku, dubu, jasanu, ořechu či polotvrdého modřínu.

Výborné vlastnosti mají odolné exotické dřeviny, které se ale pro svoji vysokou cenu tolik nepoužívají. Velkou předností dřevěných fasádních obkladů je lehká opracovatelnost dřeva, snadná montáž a samozřejmě jedinečný vzhled. Nevýhodou je možné kolísání objemu dřeva (sesychání, bobtnání vlivem vlhkosti), dále vysoké udržovací náklady, při nesprávné údržbě možnost napadení dřeva houbami, dřevokazným hmyzem.

Kámen je další přírodní materiál, který se používá odjakživa. Vybrat si můžeme různé druhy obkladového lomového kamene, které mají rozdílnou velikost a tloušťku. Mezi tvrdé s tloušťkou 30 mm patří třeba žula, středně tvrdé s tl. 25mm mramory, vápence, travertiny. Měkký s tl. 40 mm je např. pískovec.

Kameny mají rozmanité probarvení, ale i povrchovou úpravu: mohou být plasticky zvýrazněné, drsné, hladké, leštěné. Jejich velkou předností je kromě originálního vzhledu vysoká pevnost, malá nasákavost, mrazuvzdornost a trvanlivost. K méně oblíbeným vlastnostem se počítá vysoká objemová hmotnost, malé tepelně izolační schopnosti, těžká opracovatelnost materiálu a s ním související i vyšší cena.

Variantou k lomovému kameni mohou být ručně vyráběné lehčené kamenné obklady, které věrně kopírují přírodní lomový kámen a cihlové výrobky. Jsou vhodné do interiéru i exteriéru, lze je aplikovat na jakýkoli tvrdý, neprašný a suchý povrch, cihlové zdivo, sádrokarton, polystyren apod. (musí se dodržet technologický postup). Práce s lehčeným obkladovým kamenem je snazší, protože „pracovní“ rubová plocha je kompaktní a hladká, materiál se snáze aplikuje na stěnu. Jeho cena je oproti lomovému kameni nižší. Lehčené kamenné obklady nabízejí několik typů kamene, oblíbený je zejména štípaný pískovec, lámavá skála nebo tzv. hradní zeď.

Keramické obklady mají styl

Ze směsi jílu, písku, tavidla, barviva a minerálních surovin jsou zpracovány keramické fasádní obklady, které zaujmou na první pohled svým vzhledem. Jsou odolné, zvládají různé povětrnostní vlivy a mechanické opotřebení, snadno se udržují, jsou mrazuvzdorné, kyselinovzdorné, barevně stálé. Keramické obklady mohou být glazované i neglazované.

Mezi oblíbené patří tzv. lícové cihly (jde o přírodní materiál), které mají svoje „kořeny“ v přelomu 18. a 19. století. Lícové cihly dávají domu jasný styl, který lze kreativně měnit různými kombinacemi barev a povrchových úprav.

Podle způsobu výroby se lícové cihly dělí na tažené a ražené. Tažené mají tři obvodové strany pohledové a jednu stranu technologickou. Lícové cihly ražené mají všechny čtyři obvodové stěny pohledové. Zákazníci, které lícovky osloví, si mohou být jisti, že mají na fasádě materiál stálebarevný, s vysokou pevností, mrazuvzdorností a především bezúdržbový.

Obklady na bázi cementu

Jde o pestrou a širokou nabídku vláknocementových desek, které mají mnoho barev a povrchových úprav, které rádi využívají progresivní architekti na fasádu moderních staveb.

Vhodné jsou na tzv. provětrávané fasády (tepelná izolace je mezi kotvami, na nichž je zavěšena fasádní deska). Příjemná je možnost snadné výměny libovolné původní desky z důvodu znečištění, poškození.

Vláknocementové desky mají vysokou životnost, montují se rychle, jednoduše a celoročně. Velmi snadno se udržují, tepelně a zvukově izolují, důležitá je i jejich nehořlavost.

Plastové a kovové fasády zaručují bezúdržbovost

Na plastové obklady se používá vytvrzený polyvinylchlorid (PVC), polyesterové lamináty vyztužené skleněnými vlákny apod. Plast si mnozí oblíbili, protože nabízí různorodost barevného povrchu, vysokou životnost, snadné tvarování obkladových prvků a minimální údržbu. Plast má rovněž malou objemovou hmotnost, dobrou pevnost při nízké hmotnosti. Jeho tepelněizolační vlastnosti lze vylepšit plastovými profily, které jsou vyplněné tepelně izolačními materiály (polyuretanovou pěnou - PUR).

Plastový systém je vhodný na provětrávané fasády, jeho předností je vyloučení mokrého procesu při samotném provádění fasády (ideální pro vlhké stávající objekty). Plast je trvanlivý, bezúdržbový, za přijatelnou cenu. Lamely jsou vodorovné či svislé, není problém obkládanou plochu rozčlenit na jednotlivé části a kombinovat třeba se šikmým provedením. Zákazníci vítají i pestrost v odstínech, možné je zvolit až 11 barev.

Rychlou montáž, dlouhou životnost, atraktivní moderní vzhled nabízí obklady na bázi kovu. Jsou odolné proti korozi, zvládají jakékoli kolísání teplot, jsou barevně stálé. Oblíbený je např. lehký přírodní bezúdržbový materiál titanzinek, který se výborně kombinuje třeba se dřevem. Ze základních polotovarů se vyrábí různé typy fasádních obkladů z titanzinku. Rovné linie s hladkými povrchy jsou pro příznivce konzervativnějšího vzhledu domu, architekti vítají i „neposlušné“ fasády, kdy se kombinují různé šířky krytí, tvary a povrch je zvlněný, nerovný.

Fasáda z prefabrikovaných cihel dýchá

Starší domy, které mají minimální izolace proti vzlínající vodě, mohou mít v rámci rekonstrukce problém se zateplením. Jestliže uzavřeme vnější plášť domu polystyrenem, bude voda vzlínat do interiéru, vnitřní omítka zvlhne a začnou se tvořit plísně.

Dobrým řešením je tzv. odvětrávaná fasáda. Díky komínovému efektu se zdivo odvětrá a stavbu tak průběžně vysušuje. Aby s vlhkostí neunikalo teplo, je potřeba zvolit suchý materiál (postavený tzv. suchou cestou), který má dobré akumulační vlastnosti. Osvědčeným materiálem jsou prefabrikované betonové obkladové prvky, které se skládají nasucho, podobně jako stavebnice.

Fasáda je kdykoli lehce rozebíratelná, odolává popraskání, neřeší se u ní opakované nátěry, je bezúdržbová, má protipožární odolnost, hlukový útlum. Vybírat můžeme z mnoha odstínů (meruňková, zelená, červená, béžová, bílá, tmavě šedá apod.).

Další možností je zvolit pozinkovaný svitkový ocelový plech o síle 0,6 mm, který zajišťuje dostatečnou tuhost a odolnost vůči vlnění při zahřívání plochy sluncem. Materiál je dobře tvárný, lze ho ohýbat a překládat, bez problému kopíruje všechny tvary a úhly svislých stěn. Vybrat si lze z 15 barev, životnost 50 let bez nutnosti natírání nebo jiné zvláštní údržby.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům, který je balzámem pro tělo i duši

Dům v poklidné čtvrti v pražské Staré Ruzyni nepřijde na první pohled ani veliký ani nápadný. Zdání však klame. Najdeme v něm třeba místnost pro wellness, tři...

Jak se bydlí v domě s logickou dispozicí

Manželé Iva a Pavel Dvořákovi si nedávno pořídili rodinný dům. Původně uvažovali o bytu v centru Prahy, který by vyhovoval kvůli pracovnímu vytížení jim...

Výběr článků

Načítám