Hlavní obsah

Rozbitá žárovka jako umělecké svítidlo

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojrozměrný tisk je lákadlem mnoha designérů. Neustále se snaží objevovat nové a nové možnosti jeho využití. Přesto ale většina počinů nakonec dopadne stejně: 3D tiskem se vytvoří pouze prototyp, načež sériová výroba se ubírá opět tradiční cestou. Švédský designér Joakim Christofferson z Malmö se proto rozhodl vytvořit takový produkt, který by si sériovou výrobu metodou 3D tisku vynutil už svou povahou. Výsledkem je lampička, která se rozhodně jen tak neokouká.

Foto: Joakim Christofferson

Lampička ve tvaru žárovky, kterou proletěla kulka z pistole.

Článek

„K prvním experimentům jsem použil počítačem vytvořené simulace. Záhy jsem ale zjistil, že daleko lepších výsledků - navíc s lepší možností kontroly procesu - mohu dosáhnout, když si vše udělám sám, tak řečeno ručně,“ sdělil Novinkám designér Joakim Christofferson.

Začal tedy rozbíjet nejen žárovky, ale i další skleněné věci a fotil je. Vyzkoušel přitom nejrůznější způsoby destrukce, aby viděl, jak se pak od sebe liší finální rozbitá tělesa.

Foto: Joakim Christofferson

Ups, tato žárovka komusi upadla.

Podle nafocených snímků vytvořil několik nákresů a s těmi nejpovedenějšími pak přikročil k vlastnímu 3D tisku. Proces zahájil tvarem celistvé žárovky, kterou pak kousek po kousku rozbil a každý ze střepů umístil do správné pozice. Dosáhnout požadovaného vzhledu a zároveň vytvořit samonosný tvar bylo skutečným oříškem.

Ačkoli stínítko (rozbitá žárovka) bylo opravdovým hlavolamem, nejvíce času zabrala tvorba „patice“ žárovky, tedy přesněji vršku stínítka. Jsou v něm totiž ukryty tři různé mechanické prvky.

Jednak vlákno uchycující stínítko, bajonetový úchyt pro LEDku a zámek udržující konektor LEDky ve správné pozici. Správně naskládat všechny tyto prvky do „patice“ stálo nějaký čas a mnoho pokusů.

Foto: Joakim Christofferson

A tuto žárovku někdo roztříštil o zeď...

„Nicméně, konečným výsledkem je trojdílná sada svítidel, která stojí někde na pomezí mezi uměním a designem,“ pochvaluje si švédský designér.

Reklama

Související témata:

Související články

V Amsterdamu začínají tisknout první dům

Nizozemská společnost DUS Architects oznámila svůj záměr vytvořit dům nad vodním kanálem v Amsterdamu technologií 3D tisku. Objekt po dostavění bude sloužit...

Výběr článků

Načítám