Hlavní obsah

Rolety a žaluzie nejen stíní, pomohou doladit vzhled interiéru

Právo, Karolina Černá

Okenní stínicí clony v létě chrání místnost před přehřátím. V uzavřeném pokoji pak některé z nich dokážou snížit teplotu proti venkovní až o 5 °C.

Foto: VELUX (3x)

Plisovaná roleta oranžové barvy zaplaví místnost měkkým světlem. Není uchycena na horním ani dolním rámu okna, takže ji na okně nastavíme tak, jak potřebujeme. Rozměr 78 x 118 cm za 3440 Kč

Článek

Na jižní a východní straně domu či bytu tlumí ostré sluneční paprsky a vytvářejí tak pro oči příjemné pološero. V noci pohlcují paprsky veřejného osvětlení, takže se postarají o tmu potřebnou pro kvalitní spánek.

Žaluzie a rolety také chrání soukromí a mohou být výrazným designovým prvkem interiéru.

Žaluzie a druhy lamel

Žaluzie propouštějí světlo podle nastavení sklonu a domykatelnosti (celostínění) lamel. Zatímco sklon regulujeme ručně nebo automatickým ovládáním, domykatelnost je daná provedením výrobku.

Při staženém stavu lamely celostínicí žaluzie překrývají průchody textilních pásků a vodicích strun, tudíž světlo nemá kudy prosvítat.

Foto: VELUX

Zcela zatemňující roleta se hodí pro ložnice či dětské pokoje, kde je úplné zatemnění nezbytné. Rozměr 78 x 118 cm za 2450 Kč.

Vodorovné skládání lamel je běžné u žaluzií pro malá a standardní okna. Stínění větších prosklených stěn lépe zajistí svislé lamely. Vzdušnější efekt vytvářejí širší látkové pruhy, volné ve své dolní části. Žaluzie střešních oken obvykle fixují horní a dolní profily, mezi nimiž jsou ve stažené poloze napnuté.

Lamely lze upravit do atypických tvarů oken, kruhu i trojúhelníku, což ocení majitelé domů s neobvyklými vikýřovými a střešními okny.

Foto: VELUX

Bezúdržbová lamelová žaluzie je odolná vůči vlhkosti, hodí se do koupelny a kuchyně. Design bez lanek je velmi estetický, umožňuje upravovat sklon lamel a regulovat dopadající denní světlo. Rozměr 78 x 118 cm za 2950 Kč.

Materiály

Tradiční jsou hliník, PVC nebo látka. Materiály nabízejí širokou škálu barevných odstínů včetně komponentů. Sluneční paprsky ale nejlépe odrážejí světlé barvy a stříbrná. Připlatit si můžeme za lamely např. s proužkem, s texturou dřeva. Výrobci také nabízejí matné i lesklé provedení, případně s metalízou.

Dřevěné lamely bývají ošetřeny proti UV záření, vlhku a oděru. Ve vlhkém prostředí koupelny či kuchyně však některé druhy ztrácejí svou původní kvalitu. Vsadit v takovém případě můžeme na bambusové a teakové žaluzie, které vlhkost nesáknou.

Přírodní dřevo nabízí odstíny béžové, zlaté, hnědé, červené až po tmavé mahagonové.

Jak pečovat o žaluzie

Látkové žaluzie zbavíme prachu vysavačem. Některé typy můžeme ošetřit vlhkým hadříkem, párou, nebo je vypereme, což ověříme na štítku výrobce.

Foto: ISOTRA

Klasická interiérová žaluzie, provedení celostínicí, ovládaná řetízkem. Šířka lamely 25 mm.

Hliník a plast zbavujeme prachu vlhkým hadříkem.

Dřevo ošetříme výživným olejem. Občas kontrolujeme stav lamel, silonů nebo textilních pásek, i krytek.

Rolety a typy látek

Intenzitu zatemnění roletou ovlivníme mírou stažení ke spodnímu okennímu rámu.

Kromě polohování určuje propouštění světla také materiál, z něhož je roleta vyrobená.

Tradiční rolety ze stálobarevné tkaniny zastiňují, chrání před sluncem a místnosti dodávají odstín podle své barvy. Vysoce zatemňující (tzv. blackoutové) rolety s výztuhou ze skelných vláken tlumí denní světlo do značné míry.

Látkové rolety s hliníkovou termoizolační vrstvou pohlcují sluneční paprsky a brání přehřátí místnosti. V zimě naopak šetří energii za vytápění.

Foto: CLIMAX

Roletový systém Varieta se ovládá plastovým nebo kovovým řetízkem se závažím či bez námahy pomocí elektrického pohonu. Látková roleta zastíní okno až o šířce 200 cm, spojit lze až tři rolety dohromady.

Speciální screenové rolety se vyrábějí z technických látek s umělým omyvatelným povrchem. Hodí se spíše do technického zázemí a kancelářských prostor.

Roletu navíjíme na nekrytý nosný profil, nebo do oblé či hranaté schránky, která chrání svinutý materiál před prachem, případně ztrátou barev.

Je libo jiné stínění?

Římské rolety mají na rozdíl od plochých rolet vodorovné řasení, objevují se spíše v malých oknech. Mohou být průhledné, lehounké, ale i s podšívkou a zdobením. Plní spíše dekorativní funkci, vzory a barvy by měly ladit s interiérem. Drobné vzory na římské roletě rozměry okna opticky zvětší, velké je naopak potlačí.

Plisé je skládaná látka ošetřená povrchovou úpravou proti přilnutí prachu. Hodí se do oken všech tvarů. Vynikne zejména v podkroví, speciální materiál pohlcuje sluneční paprsky.

Americké rolety se vyrábějí z dřevěných tkanin různých druhů (gabon, okoumé). Roletu ze šitého dřeva stahujeme šňůrkou, čímž ji zároveň řasíme. Podobné je to u bambusových a jutových rolet navíjených na hřídel řetízkem.

Japonské stěny nahrazují žaluzie na velkých prosklených plochách. Látkové panely posunujeme ve vodicích lištách. Lehký tkaninový panel může být pro vzdušnější efekt uchycen pouze v horní liště, v dolní části je volný.

Foto: ISOTRA

Japonská stěna ve dvoudrážkovém provedení, montáž do stropu. Panely posunujeme dle potřeby.

Klasické závěsy na oknech z různých látek vyžadují péči a častější praní, s výjimkou textilie z rubu opatřené zátěrem z tenké vrstvy gumy s vysoce zatemňující funkcí. Závěsy vracejí do interiéru měkkost, nehodí se však ke každému stylu.

Ovládání stínění

Manuálně se žaluzie ovládají stahovacími řetízky, otočnými tyčemi. Rolety stahujeme šňůrkou, řetízkem a pružinou s možností zastavení rolety v několika polohách. Běžným doplňkem stínění je dálkové bezdrátové ovládání.

Automatické ovládání některých interiérových žaluzií využívá napájení sluneční energií přes solární články. Ovládání doplňují časová a světelná čidla, která polohují určité typy clon v požadovanou dobu.

Foto: ISOTRA

Interiérová látková roleta Luna ovládaná řetízkem.

Když ovládání propojíme s domácí meteostanicí, bude řídit pohyb žaluzií či rolet na základě údajů od připojených snímačů.

Cenové relace

  • Žaluzie vertikální, výška 150 až 175 cm, látka, úplné zatemnění 1200 Kč
  • Žaluzie horizontální, výška 80 až 100 cm, hliník, imitace dřeva, celostínicí 1600 Kč
  • Roleta transparentní látková, 60 x 180 cm 560 Kč
  • Římská roleta, 60 x 160 cm 700 Kč
  • Látkové plisé, 72 x 150 cm 650 Kč
  • Japonská stěna, látkový panel, 50 x 240 cm 500 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám