Hlavní obsah
Původní skleník je obklopen zelení. Foto: Profimedia.cz

Skleník z 19. století ve vesnici Hawkhurst v britském hrabství Kent proměnil jeho majitel Peter Leonard v moderní dvoupodlažní domov. Při rekonstrukci zachoval vrchní, plně prosklenou část, jež nadále malebně odkazuje na původní účel budovy.

Původní skleník je obklopen zelení. Foto: Profimedia.cz
Rodinný dům vznikl proměnou skleníku z 19. století

Skleník býval součástí panství Lillesden. Stojí na jižním výběžku jeho pozemků a patří k němu ještě druhá, doprovodná budova, kterou současní majitelé mohou využívat ať již coby samostatnou pracovnu, nebo jako hostinský dům.

Celá polovina přízemí domu je prosklena a alouží jako obrovská zimní zahrada.

Foto: Profimedia.cz

Cihlový dům s čistě obdélníkovým půdorysem je rozdělen do dvou podlaží, jimiž jsou přízemí a suterén.

Přízemí je podélně rozpůleno, jižní polovina je celá prosklena okny v dřevěných rámech. Právě tato část a její orientace na jih jsou neklamným dokladem toho, k čemu stavba původně sloužila. Dnes funguje jako obrovská zimní zahrada.

Čelní stěna domu je prosklená, z čehož těží obývací pokoj.

Foto: Profimedia.cz

V chladnější, severní polovině dom, jsou za sebou poskládány všechny obytné místnosti. Vchází se dveřmi zasazenými do celoprosklené stěny, a to rovnou do obývacího pokoje. Po pár stupních návštěvník dále sestoupí do kuchyně s jídelnou. Za ní pak ještě následuje ložnice s vlastní koupelnou a samostatnou toaletou.

Do kuchyně s jídelnou se sestupuje po třech schodech.

Foto: Profimedia.cz

Z obýváku ovšem vede i plnohodnotné schodiště. Po něm vede cesta do suterénní místnosti. I ta slouží jako ložnice a je rovněž vybavena vlastní koupelnou s toaletou.

Původní skleníková část si uchovala svůj historický vzhled.

Foto: Profimedia.cz

Jak podtrhují realitní odborníci, dům sám sice není zapsán na seznamech historických budov Británie, ovšem v jeho okolí se to „zapsanými” historickými objekty jen hemží.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

Málokoho proto překvapí, že celá oblast byla prohlášena za chráněnou památkovou a přírodní rezervaci. O to větší respekt vzbuzuje citlivá proměna domu, kterou majitel navrhl a dokázal realizovat.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků