Hlavní obsah

Rodinný dům ve tvaru černé kostky bez problémů splynul s okolím

Novinky, tnk

Netypická minimalistická stavba v klidné krajině severozápadní Francie zaujme svou funkčností i jednoduchostí. Okolní přírodní prostředí stavba nijak neruší. Dům slouží pro rekreaci čtyřčlenné rodiny.

Foto: Stephan Lucas

Fasády z přírodních materiálů jsou aktuálně v kurzu.

Článek

Stavbu v Normandii v Bellavilliers navrhla architektka Laura Giovannetti z pařížského architektonického studia Agence Beckmann-N’Thépé. Stavba má dřevěnou tónovanou fasádu. Právě obklady v barvě černého uhlí dodávají domu moderní a minimalistický výraz.

Foto: Stephan Lucas

Výrazné prosklení umožňuje využít v interiéru i elegantní tmavší nábytkové kusy.

Rodinný dům je obklopen živým plotem a jeho majitelé mají z domu výhled na okolní lesy.

Architekti záměrně zvolili tmavý obklad, aby stavba splynula s okolním lesním prostředím. Dům na každé straně oživuje vždy jen jeden bílý rám okna nebo dveří.

Foto: Stephan Lucas

Jako venovní stoličky slouží obyčejné dřevěné špalky.

Autoři zvolili výkonnou tepelnou izolaci stavby. V interiéru se architektka soustředila na podstatné prvky. Obyvatelé tak mají k dispozici dostatečně velký jídelní stůl, krb, otevřenou prostornou kuchyň.

Horní patro pak obsahuje dvě ložnice (jedna z nich slouží i jako otevřený loftový prostor) a toaletu s koupelnou.

Foto: Stephan Lucas

Interiérové schody ostře kontrastují s fasádou stavby.

Zastavěná plocha je jen 50 m². Dům má ale podlahovou užitnou plochu 80 m². Interiér je zařízen v jednoduchém, lehce industriálním stylu.

Foto: Stephan Lucas

Interiér ladí s celkovým uměřeným stelem domu. I jemu dominuje tmavé dřevo.

Dům je efektně propojen se svým okolním prostředím, které se architektka snažila stavbou příliš nerušit. Obývací pokoj je tak velkým francouzským oknem propojen s exteriérem.

Část zahrady je vysypaná drobným kamením a slouží jako terasa. Stavba vyšla nové majitele v přepočtu na tři milióny korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám