Hlavní obsah

Rodinný dům v sobě ukrývá ryzí modernu i tisíciletou historii

Novinky, Jana Nesvadbová

Tradiční i moderní elementy schovali pod jednu střechu architekti z istanbulského studia Elips Design Architecture při návrhu rodinného domu ve městě Konya.

Foto: Elips Design Architecture

Dům je navržen jako trojpodlažní, díky různé úrovni terénu pozemku ale z jedné strany vyhlíží pouze jako patrový.

Článek

Turečtí architekti vycházeli při návrhu domu z historie města, jež sahá až do 7. tisíciletí před naším letopočtem. Právě proto se rozhodli zachovat ve svém díle jak prvky tradiční, tak prvky ryze moderní.

Město je významným centrem islámských mystiků súfijů, konkrétně řádu mauláwíja, jejž ve 13. století založili následovníci perského básníka a islámského myslitele Rúmího. A právě jeho nejznámější myšlenka, že v každé odlišnosti se ukrývá podobnost, se stala podstatou návrhu stavby.

Tradici a historii v tomto na první pohled běžném rodinném domě s rovnou střechou a bílými, bohatě otevřenými fasádami připomínají především materiály vybrané pro zařízení interiéru. Jsou to podlahy z masivního dřeva, mramorové obklady, dřevěný nábytek nebo klasické papírové tapety.

Foto: Elips Design Architecture

Dům zaujme na první pohled čistotou svých linií a elegantní kombinací bílé a šedé barvy na fasádách.

Proti tomu všemu, co se v tureckých (a nejen v nich) interiérech používá po desetiletí a staletí, stojí ryze moderní technologie zastoupené nejenom úsporným LED osvětlením a vysoce účinnými izolačními materiály či velkými prosklenými plochami, ale také systémem inteligentního řízení domácnosti.

Dům je navržen jako trojpodlažní s výtahem, kde suterén je přístupný pouze ze strany zahrady, která je rozdělena do dvou výškových úrovní. Přízemí je přístupné z horní části a je zde také hlavní vchod do domu.

Zelená střecha univerzity funguje jako učebna pod širým nebem

Tipy a trendy

V nejvyšším podlaží jsou tři ložnice, v přízemí pak obývací pokoj, v němž je i formální jídelní zóna. S ním sousedí, leč není propojena, kuchyň, kde je k ostrůvku připojen neformálně laděný snídaňový stůl. V přízemí je druhá kuchyň, slouží ale spíše jako venkovní a také relaxační zařízení v podobě vířivky a sauny.

Obě spodní podlaží jsou díky velkým francouzským oknům dobře propojena se zahradou, která je tak přirozenou kulisou pro veškeré dění v interiéru.

Foto: Elips Design Architecture

Obývací pokoj je laděný do nejvýraznějších odstínů, převládá šedá, béžová, hnědá a starorůžová.

V interiéru, který je zařízen ve světlých barvách, působí nejvýrazněji obývací pokoj, v němž kromě bílé a šedé dominuje především béžová, hnědá a jemné tóny zastupuje starorůžová.

Právě obývací pokoj s krbem a širokoúhlou televizí působí velice tradičním dojmem, zatímco kuchyň s bílými bezúchytkovými skříňkami a pracovními plochami téže barvy, ovšem v lesku, působí jako již zmiňovaný moderní kontrapunkt.

Opravdovým vykročením z řady je tak nakonec pouze interiér jedné z ložnic, kde šedou a krémovou doplnili architekti polstrovanými obklady za hlavou lože a polstrovanou lavicí v jahodově červené barvě.

Anketa

Máte raději zařízení v tradičním, nebo moderním stylu?
V tradičním
47,5 %
V moderním
28,9 %
V kombinaci obou
20,7 %
Je mi to jedno
2,9 %
Celkem hlasovalo 1410 čtenářů.

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám