Hlavní obsah

Rodinný dům, u něhož není všechno takové, jak se zdá

Novinky, nes

Zajímavé architektonické řešení zvolili autoři návrhu rodinného domu, který stojí v jedné z předměstských čtvrtí islandského hlavního města Reykjavíku. Zjednodušeně řečeno, u této stavby není všechno takové, jak se na první pohled zdá.

Foto: Rafael Pinho

Na první pohled uzavřený, strohý styl je výsledkem architektovy nápaditosti.

Článek

Stavba označená jako B25 má celkovou plochu podlah 457 m² a stojí na svažitém pozemku, který se sklání na jihozápad, směrem od ulice do hloubi zahrady. Dům sám je postaven v rovině, takže jeho přízemí se nachází pod úrovní ulice a je tedy chráněno před zraky kolemjdoucích.

Foto: Rafael Pinho

Jednolitost bílé fasády je narušena svislým řezem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Rafael Pinho

Jedním z oživujících prvků bílé fasády jsou obklady z červeného vyvřelého ryolitu.

Soukromí v místnostech prvního patra architekti náležitě utajili vytvořením optické iluze. Před bohatě prosklenou stěnu domu umístili ještě jednu, která je ovšem čistě bílá a z vnější strany působí dojmem, že je skutečnou zdí stavby. Mezi oběma stěnami je asi metrová mezera, která funguje jako zdroj světla pro skryté místnosti. Bílá stěna kromě toho, že odrazuje případné zvědavé pohledy, snižuje i množství hluku, které by mohlo z ulice do místností dolehnout. I proto jsou na tuto stranu orientovány především ložnice s přilehlými koupelnami.

Foto: Rafael Pinho

Mezera mezi bílou stěnou a stěnou domu funguje jako světlík.

Foto: Rafael Pinho

Jeden z bočních vchodů do domu.

Aby čelní fasáda nepůsobila až příliš monolitickým dojmem, narušili ji architekti z islandského studia PK Arkitektar svislým řezem, který je jediným proskleným prvkem na této straně. Divákovi nabízí pohled do hlavní chodby domu. Levá část stavby je pak oživena obklady z ryolitu v netypické červené barvě, který se do islandského prostředí svým vyvřelinovým původem více než hodí.

Foto: Rafael Pinho

Směrem do zahrady je dům naopak maximálně otevřen.

Foto: Rafael Pinho

Okolí domu krášlí kombinace kamene a drobných kamínků.

Stavba je z čelní strany vůči vnějšímu okolí co nejvíce uzavřena, naopak na straně směřující do zahrady ji architekti maximálně otevřeli. Sem proto také směřují okna všech společenských místností v domě. V horním patře je to především obývací pokoj a kuchyně, na níž na terase volně navazuje venkovní jídelní zóna, odkud se otevírá nádherný výhled na nedaleký poloostrov Álftanes.

Foto: Rafael Pinho

Prosklený svislý pás uprostřed čelní fasády odhaluje pohled na hlavní chodbu domu.

Foto: Rafael Pinho

Obývacá pokoj se nachází v prvním poschodí.

Diváka nepochybně upoutá značná strohost okolí domu, do nějž se vchází z bočních stran. Obzvláště na přední části pozemku, jež směřuje do ulice, se dohledáte jen kamene a drobných kamínků, bez jediného kousku zeleně. Také zadní zahrada má trávník nemilosrdně lineárně ohraničený kamenem a na jeho ploše stojí jediný strom.

V porovnání s živými stěnami a záplavou zeleně v okolí si nelze tohoto kontrastu nepovšimnout. Architekti vysvětlují, že tento vzhled se možná vymyká zvyklostem čtvrti, kde dům stojí, ovšem o to více odpovídá charakteru islandské krajiny a přírody.

Foto: Rafael Pinho

Interiér je řešen čistým, minimalistickým stylem.

Foto: PK Arkitektar (2x)

Přízemí

Foto: PK Arkitektar (2x)

První poschodí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám