Hlavní obsah

Rodinný dům s parkovištěm na vlastní střeše

Novinky, nes

Parkoviště na střeše je přesně to, čím je dům jednoho nejmenovaného herce z Los Angeles unikátní. Ačkoli se tento záměr zdá na první pohled jako velice inovativní, nebo přímo převratný, ve skutečnosti jde o řešení, pro něž mají Češi úsloví „z nouze ctnost“.

Foto: Profimedia.cz

Dům stojí ve svahu na parcele orientované od silnice směrem dolů.

Článek

Dům totiž stojí na pozemku, který je ve velice příkrém svahu. Parcela přitom vede od silnice směrem dolů. Vytvářet tedy ve svahu základy pro dům, pak okolo příjezdovou cestu a někde ještě stavět garáž bylo zbytečně komplikované a finančně náročné. Proto architekti ze studia Anonymous Architects přišli s nápadem celý dům jaksi obrátit vzhůru nohama a umístit garáž nad dům. V tomto případě tedy na jeho střechu, která je tak rozdělena na parkoviště a terasu.

Foto: Profimedia.cz

Střecha domu je rozdělana na parkovací část krytou dřevěnou pergolou a terasu.

Dům je s okolním světem propojen pouze mostem, po němž se přijíždí i přichází ze silnice. Jeho majitel si pochvaluje, že každý příjezd domů s parkováním na střeše je tak trochu nevšední událostí a mírným překvapením.

Foto: Profimedia.cz

Jediné spojení se světem obstarává můstek. Po něm se do domu přichází i přijíždí z kolem vedoucí silnice.

Hlavní tíha vlastní jednopatrové stavby leží na podsaditých betonových sloupech, na kterých spočívají ocelové konzole. Podlahy, stěny i střecha domu jsou pak dřevěné. Centrálním prvkem interiéru je obdélníkový obývací pokoj, v jehož jednom rohu je kuchyň. Po obvodu okolo obývacího pokoje jsou rozmístěny tři pokoje se dvěma koupelnami. Dva z nich mají zapuštěné balkóny, odkud je hezký výhled na pohoří San Gabriel rozkládající se na severovýchod od Města andělů.

Foto: Profimedia.cz

Z lodžií dvou pokojů je hezký výhled na město a na pohoří v dáli.

Ačkoli to možná není ze snímků tak patrné, dům je docela malý. Celková plocha podlah činí 130,5 metru čtverečního. Jeho autoři se inspirovali podobně velkými domky, které se stavějí například v Japonsku.

Foto: Profimedia.cz

Nákres domu z boku (vlevo) a z čelní strany, která směřuje do města (vpravo).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám