Hlavní obsah

Rodinný dům podle vlastních představ ušetřil majitelům čas i peníze

Jasná představa o vzhledu a proporcích budoucího domu spolu s výběrem stavební firmy na základě praktických zkušeností nikdy nemůže škodit, navíc investorům ušetřila čas i peníze.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Z ulice dům vypadá jako jednopodlažní. V úrovni hlavního vstupu se nachází garáž a ložnicová část.

Článek

V případě čtyřčlenné rodiny ze Zlínska měla cesta za vlastním domem standardní scénář. Bydlení v městském bytě se rodiče rozhodli - především kvůli dětem - vyměnit za soukromí rodinného domu v klidné lokalitě. Realizaci jejich záměru odstartovala možnost koupě pozemku, kde si podle slov majitele užívají výhod bydlení na vesnici, aniž by si museli odepřít vymoženosti města.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Ze zahrady se vstupuje do prosklené jídelny v hlavní obytné části. Přízemí domu, na fasádě odlišené barevnou omítkou s horizontálním žlábkováním, působí jako masivní sokl opticky snižující stavbu.

Patnáct let bydlení v bytě v činžovním domě odkrylo všechna pro i proti, takže při návrhu vlastního domu manželé věděli téměř přesně jaké proporce, dispoziční řešení i vybavení by měl jejich nový domov mít. S tím se obrátili na projektanta, aby jejich představě dal první, dvojrozměrnou podobu. Přestože společně prošli návrh domu mnohokrát, teprve realizace stavby je přivedla na některé dílčí změny.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Tmavě mořené dřevěné venkovní prvky dodávají domu tradiční vzhled.

Když už zedník započal se stavbou příčky u zádveří, bylo jasné, že prostor není dostatečně velký, aby se v něm naráz oblékla a přezula celá rodina a aby pojmul optimální úložný systém. Posunutím příčky do chodby v patře se prostor dostatečně zvětšil a umožnil navíc propojení zádveří se vstupem do garáže.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Půdorys přízemí: 1) schodiště 2) hala 3) komora 4) technická místnost 5) zádveří – boční vstup 6) koupelna + WC 7) kuchyňský kout 8) jídelna 9) obývací pokoj 10) terasa.

Na výstavbu zděného domu byl použit stavební systém POROTHERM, dokončený v exteriéru i interiéru omítkou. Dům má klasický dřevěný, z vnější strany částečně přiznaný krov s palubkovým obkladem na podhledu.

Dřevo se objevuje ještě na svislých trámcích a zábradlí balkónů. Schodiště spojující obě podlaží domu je v imitaci dřeva, dezén má shodný s nábytkem. Místo zábradlí slouží jako ochrana před pádem pískované bezpečnostní sklo.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Smetanově zbarvená kuchyňská linka z MDF desek je vybavena velkoobjemovými zásuvkami.

O teplo domova se stará podlahové teplovodní vytápění s plynovým kotlem, mimo topnou sezónu je možné přitopit krbem umístěným v obývací části.

Dalším pomocníkem je slunce, které obývací část prohřívá svými paprsky přes jídelnu, konstruovanou jako zimní zahrada. Přestože má slunce do domu volný přístup, není třeba řešit v letních měsících ochlazení pomocí klimatizace, stačí zatáhnout hliníkové žaluzie, a ty přílišný útok paprsků spolehlivě odrazí.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Společná obytná část je prostorově rozdě-lena do tří zón – relaxační, jídelní a kuchyňské. Jídelna tvoří optický střed, od kuchyně ji odděluje barový pultík s dezénem ořechu. Celý prostor sjednocují teplé zemité barvy a plovoucí podlaha Parador.

Bydlení rodině zpříjemňuje i další vybavení, jako je například už zmiňované podlahové topení, které navozuje díky teplu stoupajícímu od nohou stav opravdové tepelné pohody. Úklid usnadňuje nesmírně užitečný centrální vysavač. K příjemné relaxaci po těžkém dni rodinu pozve venkovní bazén.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Společná obytná část je prostorově rozdělena do tří zón – relaxační, jídelní a kuchyňské. Jídelna tvoří optický střed, od kuchyně ji odděluje barový pultík s dezénem ořechu. Celý prostor sjednocují teplé zemité barvy a plovoucí podlaha Parador.

Svažitému pozemku se přizpůsobil nejen dům, ale posléze i jeho provoz. Hlavní vchod sousedí s garáží, která je umístěna na úrovni veřejné komunikace a zároveň přiléhá k prvnímu podlaží. Zde se nachází ložnice rodičů, pokoje dětí a rodinná koupelna, takže lze s trochou nadsázky říct, že autem dojedou majitelé téměř až do postele. (Samozřejmě ve skutečnosti dělí garáž od soukromé obytné zóny zádveří a chodba).

Do centrálního obytného prostoru zděného domu, spojujícího pohodlný obývací pokoj, jídelnu a prakticky zařízenou kuchyň, se sestupuje po schodišti o podlaží níže, do rozlehlého přízemí.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Půdorys patra: 1) závětří 2) zádveří 3) garáž 4) chodba 5) koupelna + WC 6, 7, 8) pokoj 9, 10) balkón

Významným prvkem domu je zimní zahrada, která slouží zároveň jako další možný vstup na zahradu a k bazénu. Rodina má v přízemí k dispozici také druhou, menší koupelnu se sprchovým koutem, kde se nachází i potřebné technické zázemí a rozměrově bohatý úložný prostor. Přestože dům má dvě podlaží, funguje díky poloze ve svahu jako bezbariérový, za což vděčí samostatným vstupům do každého podlaží.

Foto: Robert Virt, www.dumabyt.cz

Rodinná koupelna v patře září teplými tóny, dvě umyvadla zapuštěná v desce zajišťují dostatek odkládací plochy.

"Oslovili jsme osm stavebních firem, s nimiž jsme měli dobré zkušenosti v rámci naší vlastní profese. Nakonec jsme se rozhodli pro stavební firmu Valentík. O tom, že jsme vybrali správně, svědčí fakt, že stavba byla dodána přesně ve stanoveném termínu a také za stanovenou cenu, a že se po víc jak roce užívání neobjevily žádné závady."

"K nastěhování byl dům kompletně připraven za třičtvrtě roku. Kvalitu stavebních prací dokládá i nízká spotřeba energie na provoz domu, roční vyúčtování za odběr plynu bylo 20 tisíc korun," pochvaluje si majitel.

Technické údaje

Dispoziční řešení: 4 + kk

Obytná plocha: 90 m2

Zastavěná plocha: 80 m2

Konstrukční řešení: betonová základová deska, stavba zděná kompletně systémem Porotherm CB 30, vnější zateplení polystyren 100 mm, klasický dřevěný krov, sádrokartonové podhledy, pálená taška Röben, střešní podhledy dokončeny dřevěnými palubkami

Výplně otvorů: plastová okna pětikomorová, interiérové dveře fóliované s obložkovou zárubní

Podlahy: plovoucí laminátové Parador, dlažba

Vytápění: plynový kotel, podlahové vytápění, krb s krbovou vložkou, ohřev teplé užitkové vody a bazénu solárním systémem

Odhadovaná cena stavby: 3 000 000 Kč

Zuzana Ottová, www.dumabyt.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám