Hlavní obsah

Rodinný dům Marie a Metoděje Součkových vynikal vlastní obrazovou galerií

Novinky, text: Kateřina Lopatová – Jindřich Chatrný, editace: tnk

Prostorný dům v Kyjově na první pohled vypadá jako všední moderní stavba. Její podstatnou část ale tvořila zajímavá galerie, ve které vlastník domu představoval svým hostům a přátelům nejlepší kusy ze své sbírky.

Foto: tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Rodinný dům Marie a Metoděje Součkových s adresou: U Parku 805/2, Kyjov

Článek

Volně stojící přízemní vila pro sběratele umění v ulici U Parku má základní obdélníkový tvar, ze kterého v jihovýchodním nároží vystupuje pravoúhlá podélná místnost – obrazová galerie.

Foto: tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Vila je řešena funkcinalisticky, na fasádě tak chybí jakékoliv zbytečné dekorace.

Podle vzpomínek pamětníků dominoval prostoru galerie portrét členů rodiny stavebníka, pod kterým byly umístěny subtilní, velmi lehké nábytkové kusy – čtyři nízká křesílka se stolkem.

V galerii mohli hosté obdivovat akvarely

V celém jinak volném prostoru byla vybraná kolekce obrazů rozvěšena s citem. Šlo o grafiky a akvarely. Hlavní obytný prostor domu členily na jednotlivé funkční sektory jen nábytkové kusy. Jídelní část byla s kuchyní „propojena“ oboustranným příborníkem s podávacím okénkem pro servírování jídel.

Foto: tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Interiér byl zařízen velmi účelně. Dominoval mu stolek s oblíbenými thonetkami.

Dům byl prvním realizovaným objektem Josefa Poláška pro soukromého investora, který projektoval po návratu ze studijní cesty do Holandska, kde se inspiroval vlastním domem architekta Wegerifa poblíž Haagu.

Stavebník Metoděj Souček, občanským povoláním učitel hudby, byl spolumajitelem firmy s názvem "Josef Souček a synové" - šlo o strojírnu v Kyjově.

Foto: tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Nákres prozrazuje, že ložnice byly spojeny prostornou koupelnou.

Souček se znal s řadou umělců, šlo hlavně o místní autory. Jejich díla získával do své privátní kolekce.

Foto: tým Slavné vily Jihomoravského kraje

Prtrét architekta Poláška.

Původní architektův záměr však už dnes nelze na samotné vile vysledovat. Rekonstrukce a přístavba domu z let 1969–1971 změnila exteriér a promítla se také do dispozice a využití jednotlivých místností interiéru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám