Hlavní obsah

Rodina žije v pentagonu plném stromů

Novinky, Jana Nesvadbová

Zeleň, beton, dřevo a neobvyklý tvar s pětiúhelníkovým půdorysem. Tak je možné ve stručnosti popsat dům, který navrhli architekti vietnamského studia Vo Trong Nghia. Stavba nazvaná Ha Long Villa nese název podle města rybářů a horníků, jež se díky turistickému ruchu v posledních letech rozvíjí divokým tempem.

Foto: Hiroyuki Oki

Betonový dům připomíná veliký kámen se spoustou kapes, z nichž mu vyrůstají stromy.

Článek

Překotný rozvoj měst ve Vietnamu je příčinou, že lidé v nově budovaných částech měst ztrácejí onen úzký kontakt s přírodou, který je ovšem pro vietnamský životní styl tradiční, říkají architekti ze studia Vo Trong Nghia.

Proto se ve svých projektech snaží hledat řešení, jak vytvářet moderní domovy, které kontakt s přírodou nenarušují a umožňují svým obyvatelům být v její bezprostřední blízkosti.

Jejich poslední dílo, rodinný dům v pobřežním městě Ha Long, které leží na severním pobřeží Vietnamu, 160 kilometrů od Hanoje, plně zapadá svým charakterem do série staveb studia, kterou autoři nazvali Domy pro stromy.

Jejich společným rysem je navržení prostoru rodinného domu tak, aby v něm nalezli prostor k životu jak lidé, tak stromy. Hlavním stavebním materiálem, který architekti používají, je pak beton.

V jistém smyslu některé jejich projekty připomínají svým stylem vertikální lesy italského architekta Stefana Boeriho, ty vietnamské mají ale podstatně menší měřítko a jsou tvarově i architektonickými nápady variabilnější. Také vietnamští architekti se přitom obyvatelům domu snaží nápaditým způsobem vytvořit atmosféru, jako kdyby bydleli v lese.

Foto: Hiroyuki Oki

Dům nabízí majitelům neuvěřitelné výhledy.

Foto: Hiroyuki Oki

Ha Long je městem rybářů a horníků.

Ha Long Villa je rodinný dům s celkovou plochou podlah 1190 m² rozdělený do šesti podlaží (nejvyšší je ve skutečnosti střecha).

Stavba na pozemku o výměře 514 m² zabírá plochu 231,5 m². Architekti jí vytvořili dvojitý plášť, přičemž prostor mezi oběma vrstvami vyplnili právě zelení. Ta interiér přirozeným způsobem chrání před přílišným prohříváním, což je v tropickém klimatu jeden z nejdůležitějších aspektů každé budovy.

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Tipy a trendy

Střešní zahrada vily, jejíž fasády jsou z pohledového betonu a mají přibližovat její vzhled kameni, zvyšuje množství zeleně, které v objektu roste. Pokud by člověk chtěl vysadit veškeré rostlinstvo, jež je v domě, zjistil by, že je to mnohem více, než kolik by vyrostlo jen na jeho půdorysu.

Zelený semiexteriér stavby slouží zároveň jako hlavní komunikační tepna, která se ovíjí kolem vlastního jádra domu. Tam jsou uloženy jak hlavní společenské místnosti, tak soukromé ložnice.

Zahrada pak slouží i jako místo, kde se rodina může scházet ke společnému stolování. Nabízí se jí pak při té příležitosti i hezký výhled na město.

Anketa

Líbilo by se vám žít v domě, kde je spousta zeleně?
Ano, rostliny, to je moje potěcha.
81 %
Nevadilo by mi to.
7,8 %
Je mi to jedno.
1,3 %
Raději ne.
2,2 %
Ne. Rostliny mají být na zahradě.
7,7 %
Celkem hlasovalo 4250 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám