Hlavní obsah

Rodina si nechala postavit malou galerii. Je stejně neobvyklá jako ty velké, slavné

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé moderního domu na předměstí brazilského São Paula koupili sousední pozemek a na něm si nechali vybudovat malou soukromou galerii. S prosbou o návrh takové stavby se obrátili na architekty z ateliéru Reinach Mendonça Architects. Ti jim vytvořili prostor, který se svým skultpurálním pojetím blíží velkým moderním výstavním síním.

Foto: Nelson Kon

Rodina si nechala postavit vedle domu malou soukromou galerii.

Článek

Na nově přikoupené části parcely si majitelé přáli postavit nejenom prostor, kam by mohli přesunout část svých sbírek výtvarného umění, eventuálně sem zvát své přátele, ale také docela obyčejné plochy určené pro obyčejný odpočinek a zábavu.

Vybudovaný pavilon je navržen v ozvěně brutalistního stylu a má silně skulpturální charakter, což dobře ladí s vystavenými sochami.

Jeho hlavním prostorem je multifunkční místnost, jíž lze využívat jen jako výstavní síň, ale zároveň třeba jako soukromý promítací sál, anebo jen sál pro pořádání večírků a jiných společenských akcí. Nad touto místností pak vede galerie.

Foto: Nelson Kon

Hlavní prostor může sloužit jako výstavní síň, ale třeba také jako soukromý promítací sál.

Jak vysvětlují architekti, tato nová stavba nemá s původním obytným domem rodiny tvarově nic společného. Cílem bylo galerijní prostor jasně odlišit a dát na první pohled najevo, jaký je jeho účel. Návštěvník má mít pocit, jako by se náhle ocitl někde zcela jinde.

Kromě pravých úhlů architekti při návrhu pracovali velice často s ostrými úhly, objekt uzavřeli šikmou zelenou střechou s překvapivými otvory přivádějícími světlo do interiéru.

Velkému bytu vládnou přírodní materiály, světlé barvy a současné umění

Tipy a trendy

Na beton pak padla volba proto, že nový prostor bude pravděpodobně velmi rušným místem, a tak autoři návrhu hledali materiál, který bude co nejčistší, nejprostší a pokud možno neutrální.

Foto: Nelson Kon

Architekti vytvořili prostor, kde se architektura doplňuje se sochami a výtvarným uměním. Důležitým prvkem je tak například socha Marii Martinsové.

V průběhu tvorby návrhu tohoto prostoru vyšlo najevo, že by rodina vlastně uvítala ještě jeden objekt, a tak v sousedství vznikl ještě přístřešek. Jeho centrálním prvkem je venkovní kuchyň – zde může rodina pořádat BBQ. Obě stavby společně s původním domem mezi sebou svírají nádvoří, které je porostlé trávníkem.

Dalším prvkem, jejž architekti na parcele navrhovali, je bazén. Ten je podlouhlý a v podstatě kopíruje plot ohraničující pozemek.

Anketa

Napadlo by vás nechat si na zahradě postavit vlastní galerii?
Ano, možná to opravdu uděláme.
25,2 %
Ano, ale neměli bychom do ní co dát.
13,5 %
Asi ne.
11 %
Ne, bylo by to nepraktické anebo málo bezpečné.
4,5 %
Ne, my máme důležitější starosti.
45,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 511 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám