Hlavní obsah

Rodina koupila domek, který si zrekonstruovala podle svých představ

Novinky, nes

Po čtyřiceti letech života v bytě se rodina naší čtenářky Zdeňky z Kroměřížska rozhodla přestěhovat do rodinného domku. Koupili jej před šesti lety. Protože byl ale už přes dvacet let starý, vyžadoval důkladnou rekonstrukci. Ta zabrala s přestávkami celkem tři roky. Letos je to už třetím rokem, kdy je dům hotov a rodina si jej společně se zahradou užívá.

Foto: Archiv čtenářky (10x)

Čtenářka zvolila pro celý dům kombinaci tmavě hnědé a béžové barvy.

Článek

Stavba stojí na půdorysu o rozměrech 10 x 12 metrů. Má plochou střechu, která jako jediná byla krátce před koupí renovovaná, proto ji rodina nemusela do rekonstrukce zahrnout. Zato rozvody vody, plynu a elektřiny bylo třeba vyměnit.

Foto: Archi včtenářky

Čelní strana domus měřuje na sever, vpravo dole je vstup do společenské místnosti, která bývala původně garáží.

„Na všechno jsme si našli odborníky, kteří jednotlivé práce provedli podle mých návrhů a nápadů. Někdy tu byly i tři firmy najednou, abychom zkrátili dobu rekonstrukce na minimum,“ řekla nám Zdeňka.

Dům je podsklepený, jednopatrový. V přízemí bydlí naše čtenářka s manželem, horní patro obývá jejich syn. Obě patra byla původně uspořádána identicky, jako byty 3+1. Zdeňka s mužem však dispozici toho svého pozměnili.

Foto: Archiv čtenářky

Květiny si aranžuje majitelka domu sama. Je to její koníček.

„Z ložnice jsme udělali kuchyň, která je teď vedle obývacího pokoje a obě místnosti jsme propojili velkým otevřením. Protože však byla v místě propojení nosná zeď, nemohli jsme ji zcela odstranit. Z kuchyně se pak prochází ven na zahradu velkým francouzským oknem,“ popisuje čtenářka, která pro celý dům zvolila jako základ barevné palety v kombinaci tmavě hnědé a béžové.

Foto: Archiv čtenářky

Jídelní zóna navazuje na kuchyň, která je nově propojena s obývacím pokojem.

Rodina nechala v obývacím pokoji nově instalovat krb na pevná paliva. Všude také vyměnila původní okna za eurookna s trojitými skly. Na zateplení fasád se pak podařilo získat příspěvek z programu Zelená úsporám.

Foto: Archiv čtenářky

V obývacím pokoji přibyl nově krb na pevná paliva.

Dům je uspořádán prakticky, tj. tak, aby každá domácnost měla maximum soukromí, ale zároveň, aby byla příležitost se setkávat. Zatímco nejvyšší podlaží domu tedy obývá syn a byt v přízemí pod ním patří rodičům, sklep, který vznikl přebudováním garáže, využívají všichni společně.

Kromě nezbytné technické místnosti s kotlem a prádelny s pračkou a sušičkou je ve sklepě rovněž koupelna určená pro opláchnutí například po dovádění v bazénu, nebo po cvičení na cvičících strojích.

Foto: Archiv čtenářky

Koupelna je rekonstruovaná, musela však zůstat ve stejné velikosti.

Důležitou roli hraje společenská místnost s kuchyňkou. V ní lze pořádat různá společenská setkání a večírky. V loňském parném létě ji ovšem rodina využila mnohem častěji než posezení na zahradě. Bylo tam totiž snesitelněji než v úmorném horku venku.

Foto: Archiv čtenářky

Vestavěné skříně v ložnice stylově střídají tmavohnědou se zrcadly.

„Poslední fází naší rekonstrukce byla úprava zahrady. Tu jsem si osázela a zařídila podle svého. Slouží nám především jako místo k odpočinku. Nově přibyla zahradní kuchyňka. Už třetím rokem si užíváme klidného života ve vlastním domě, po němž manžel celá léta toužil, ale který jsme si dopřáli až nyní na stáří,“ uzavírá Zdeňka.

Foto: Archiv čtenářky

Venkovní kuchyně doprovází posezení pod pergolou u domu.

Foto: Archiv čtenářky

Zahrada není moc veliká, na obstarávání ovšem stačí, poznamenává čtenářka. Za zídkou porostlou břečťanem už začíná volná příroda.

Foto: Archiv čtenářky

Bazén (pod zakrytím vlevo) už majitelé koupili s domem. Jeho okolí ovšem zkultivovali a doplnili elektrické osvětlení.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Ráj lilií mají na zahrádce na Novojičínsku

Jako připomínku letošního léta nám čtenář Zdeněk z Mošnova v Moravskoslezském kraji poslal několik snímků lilií, které s manželkou pěstují u nich doma na...

Výběr článků

Načítám