Hlavní obsah

Retro osvětlení od Antonína Hepnara tlumenými tóny dokresluje atmosféru interiéru

Novinky, tnk

Designér a umělecký soustružník dřeva - Antonín Hepnar - navrhuje design svítidel v jakékoliv podobě. Baví ho stolní, stojací, nástěnné i stropní osvětlení, kterému dodává osobitého ducha. Nechává vyniknout všem kvalitám dřevěného materiálu.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: dvoudílná stolní lampa ze dřeva a plastu, vpravo: lampa ve tvaru velké žárovky ze dřeva a skla

Článek

Osmdesátiletý Antonín Hepnar je jednou z nejvýraznějších postav užitého umění druhé poloviny dvacátého století. V roce 1953 absolvoval na Umělecko-průmyslové škole v Praze a od té doby se zabývá autorským zpracováním dřeva ve všech jeho podobách. Veletrh Designblok jeho tvorbu představil v ucelené podobě.

Autor se při designu nástěnného osvětlení inspiroval například i astronomickým jevem Halo, který představuje duhové barevné kolo kolem slunce a měsíce.

Foto: Novinky

Halo-objekt, exolovaný hliník se skleněnou koulí z roku 1985.

Hepnar působí v oblasti užitého umění od poloviny padesátých let a je velký milovník dřeva a jasných tvarů. Jeho tvorba nechává plně vyniknout kvalitám dřeva - teplému, matnému povrchu, barevnosti, jeho ušlechtilé kresbě let aj. Mezi autorovými návrhy ale nalezneme i plastový materiál.

Designérovy návrhy jsou střídmé, ale nepostrádají dekor.

Foto: Novinky

Dvoudílná stolní lampa.

Všechny své výtvory Hepnar dodával téměř výhradně do galerií Dílo - ve velmi omezených kolekcích.

Interiérové osvětlení od Hepnara je jasné výtvarné kvality. Starší kusy osvětlení dobře ilustrují podobu autorského designu v období totality.

Foto: Novinky

Zleva: světelný objekt ze dřeva se třemi žárovkami, vpravo: masivní stolní lampa.

V sedmdesátých letech designér vytvářel hlavně geometrické tvary. Osvětlení jsou díky tomu velmi nadčasová.

Foto: Novinky

Stolní lampa muchomůrka z roku 1953.

Hepnarova tvorba byla vždy založena na rukodělné práci se dřevem a nikoliv na průmyslové výrobě. Současný design se nyní začíná od sériové výroby k rukodělné práci opět obracet, a tak je Hepnarovo dílo znovu aktuální.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám