Hlavní obsah

Retro interiéry ze sedmdesátých let se opět těší oblibě

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Retro je dnes velmi populární, ne každému se ale takový interiér ve stylu sedmdesátých let nejtypičtěji v klasické vile Šumperáku líbí. Pro jednoho je jen sarkastickým retrem, u jiného zase vzbuzuje nostalgii po barevném a hravém designu.

Článek

Interiéry z 60. a 70. let se dnes stávají žádanou inspirací. Svědčí o tom ostatně úspěšné instalace "Husákovo 3+1" a navazující "Kytky v popelnici" či zdařilá výstava "Bruselský sen". Výstava "Luxferový luxus" je nyní další z akcí, která nabízí tehdejší způsob bydlení ke zhodnocení.

Expozice se zaměřuje na interiéry nekolektivního bydlení v době normalizace, kdy interiérům vévodí skleněné tvárnice luxfery, pestré barvy, umělá hmota a masivní kožené sedačky. K vidění je nejen modelový interiér, ale i panely s výběrem nejzajímavější tehdejší vilové architektury.

Foto: Novinky

Křesla z ohýbaného dřeva jsou dodnes k vidění v mnoha domácnostech.

"Výstava představuje nejhodnotnější a nejkvalitnější architekturu 70. let," tvrdí kurátor výstavy Ladislav Zikmund. Za pozornost stojí hlavně vila Věry Chytilové a vila tenisty Jana Kodeše.

Exponáty pocházejí z exkluzivních sbírek i od popelnic

Expozice modelového obývacího pokoje představuje příklad vilového interiéru let sedmdesátých. "Chtěli jsme představit dobovou ukázku bydlení. Můžete se zde setkat s předměty designérsky vysoce kvalitními a dodnes inspirativními, z nichž se některé nesly na doznívající designérské vlně pozdního Bruselu," říká Zikmund.

Část exponátů poskytli pro výstavu sami její organizároři, část pochází z exkluzivní sbírky významného umělce Pavla Karouze a část i ze sběrných dvorů a od popelnic.

Foto: Novinky

Ikonická mísa na rohlíky designéry baví dodnes. Její remake je velmi populární.

Sedmdesátá léta podle organizátorů výstavy nebyla v architektuře dobou nejtemnější normalizace. Stavby individuálního bydlení musely být v drtivé většině případů stavěny vlastní silou.

Šumperák, nejoblíbenější vila sedmdesátých let

Klasikou tehdejší vilové architektury byl prototyp domu "Šumperák". Je ikonou tehdejšího individuálního bydlení, v roce 1969 jich bylo postaveno devět, o dva roky později jich stálo po celé republice už kolem dvou tisíc.

Foto: Novinky

Sklenice, které ještě leta po éře sedmdesátých let byly nedílnou součástí koloritu českých jídelen.

Dům navrhl projektant Josef Vaněk tehdejšímu řediteli šumperské nemocnice. Dům se záhy stal velmi oblíbenou stavbou sedmdesátých let.

"Problém byl už s projektováním oněch "vil" - kde není individualita architekta, těžko budeme hledat i individualitu domu. Tak vznikl slavný typizovaný dům Šumperák," dočteme se na panelech výstavy.

Výrazná barevnost a nesladěnost interiéru měla svůj důvod

Pořídit si vlastní dům znamenalo možnost alespoň zčásti uniknout masovému vkusu. "Když se člověk nastěhoval do panelového domu, většinou ho už měl zařízený. Tapety a linoleum, kuchyňská linka - vše bylo dodáno z toho, co bylo zrovna na skladě. Takže měl člověk třeba růžové květované tapety, zelené linoleum a žlutou linku," vysvětluje Zikmund.

Foto: Novinky

Vysoké glazované vázy a klasický odpadkový koš byly k vidění v nejedné domácnosti.

K výstavě vznikl i dokument představující filmové záběry z dobových interiérů 70. let, který je možné v prostorách výstavy shlédnout. "Jde o sestřih ideálních dobových interiérů prezentovaných v dobových seriálech," dodává Zikmund.

Za rok se můžeme těšit na představení architektury 60. let, o rok později by měly být představeny vily válečné.

Výstavu hostí pražská Trmalova vila ve Strašnicích s adresou Vilová 11 až do do 6. 8. 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám