Hlavní obsah

Rekreační domy a chatky mohou zastávat i startovací bydlení

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domky, chatky a objekty určené k rekreaci zastanou v mnohých případech plnohodnotné bydlení. Už dávno neslouží jen k odpočinku na venkově nebo v horách. Záleží na nás, kde je necháme postavit a k jakému účelu je využijeme.

Foto: FREEDOMKY

Jednopodlažní Freedomek pro 1 až 2 osoby s plochou jednoplášťovou střechou. Výměra 24 m2 + třímetrová sklápěcí terasa. Vnitřní prostor tvoří obytná místnost s kuchyňským koutem, ložnicí a koupelnou s toaletou.

Článek

Mnoho rekreačních domků poslouží stejně dobře jako startovací bydlení pro mladý pár, nahrávací studio na pozemku vedle domu, kutilská dílna nebo zastřešené útočiště na golfovém hřišti. Existují rekreační objekty vhodné pouze pro rovinatý terén, ale montují se i tzv. do svahu, kdy obstojí ve vysokohorských podmínkách.

Nejen sezónní bydlení

Nezateplené chaty nevyužíváme celoročně, poskytují ale příjemné bydlení v teplejších měsících od jara do podzimu. Jejich cena se v hrubé stavbě pohybuje od 65 000 Kč.

Foto: DOMESI

V zatepleném rekreačním domku s betonovou podezdívkou můžeme relaxovat po celý rok.

Zateplené typy domků nabízejí ubytování celoroční. Nejmenší zateplené rekreační chatky (obvykle v půdorysu 5 x 5 m) mají jednu až dvě místnosti. V přízemí se nacházejí schody vedoucí do podkroví, kterého lze využít pro spaní nebo jako úložný prostor. Objekt často vytápějí krbová kamna.

Cena takové hrubé stavby se pohybuje od 95 000 Kč podle typu domku a použitých stavebních materiálů. S vyšší plošnou výměrou roste i cena. Domek s půdorysem 6 x 8 m pořídíme v hrubé stavbě zhruba od 175 000 Kč.

Foto: AB-CONT

Přízemní rekreační objekt na rovinatý terén je zastřešen plochou střechou. V domku najdeme obývací pokoj s kuchyňským koutem, ložnici a koupelnu s WC.

Modely domků i konkrétní stavby, které montážní firmy realizovaly, můžeme zhlédnout ve 3D vizualizacích a fotogaleriích na webových stránkách nabízejících rekreační dřevostavby či montované a mobilní domy na klíč. Změny dispozice nabízeného typu objektu, přístavba podkroví nebo dalšího modulu jsou možné po domluvě se zákazníkem.

Co je dobré vědět

Můžeme se svěřit do rukou stavební firmy, která nám pro rekreaci postaví zděný domek menších rozměrů. V případě rekreačních objektů ale dnes většinou jde o montované dřevostavby či mobilní domky. Většinou to vyjde levněji a stavba netrvá dlouho.

Foto: EUROPANEL

Mobilní domek s užitnou plochou 15 m2 s dispozicí 1+kk může sloužit jako rekreační objekt, ale také jako plnohodnotné startovací bydlení pro mladý pár.

Stavebními materiály jsou obvykle masiv, sušené KVH profily, OSB desky a sendvičové panely. Záleží na montážní firmě, které materiály používá. Důležité však je, aby měla certifikát, školení od výrobce, jak s materiálem zacházet. V opačném případě bychom s případnou reklamací nemuseli uspět.

Mnoho montovaných dřevostaveb je usazeno na podlahových roštech, které musejí ležet na pevné rovné ploše (dlažba, zhutněné štěrkové lože, betonová deska). Je dobré si podklad ohlídat, protože poté hrozí nerovnoměrné zatížení domu do té míry, že dojde ke zkřivení oken, dveří a k narušení zdí.

Foto: EUROPANEL

Dát dohromady hrubou stavbu rekreační chatky typu Lucie (24 m2) dokáže firma během jednoho dne, šikovný kutil za víkend.

Cena montáže bývá zahrnuta v uvedené základní ceně chaty, ale je dobré si tuto informaci u dodavatele ověřit. Některé montážní firmy nabízejí méně solventním zákazníkům instalaci hrubé stavby s tím, že se zbytek dokončí po etapách nebo ve vlastní režii zákazníka.

Montované výrobky nebo materiál ke smontování přiveze montážní firma ve vlastním dopravním prostředku, obvykle na valníku. Hotová stavba může být přemístěna jeřábem. Ovšem u řady firem platí, že řidič vyloží náklad maximálně do vzdálenosti 3 m od doručujícího vozidla.

Foto: EUROPANEL

Chata roubenka ukazuje, co je možné provést se zahradním domkem. Vypadá jako původní horská stavba, avšak pod dřevěným obložením se skrývá sendvičový panel.

Kolik místností?

Půdorys 5x5 m je pohodlný pro menší rodinu, počítáme s obytným prostorem cca 3x4 m. Součástí chatky může být terasa (i sklopná), sklad s vlastním vchodem (lze využít pro chemické WC).

Půdorys 6,3x8,1 m je už poměrně rozlehlá rekreační chata pro středně velkou rodinu. Domek se skládá z velké terasy, obývacího pokoje s jídelnou, dvou ložnic a sociálního zařízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejekologičtější dům světa je v Paříži

Nejekologičtější budovou světa je centrála společnosti Schneider Electric v Paříži. Jako vůbec první na světě získala nejvyšší ohodnocení „Outstanding“...

Výběr článků

Načítám