Hlavní obsah

Rekonstrukce panelákového bytu - rychle a bez zbytečných nervů

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že i panelákový byt získá po rekonstrukci šmrnc, nás přesvědčili hostitelé, kteří se nedávno rozhodli pro radikální řešení. Nebyli spokojeni s umakartovým jádrem ani se stavem a vybavením kuchyně, koupelny a předsíně.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Dobrého uspořádání docílíme i v úzké kuchyni, jen je nutné přizpůsobit ho svému stylu práce a zvyklostem.

Článek

Neváhali a obrátili se na renomovanou firmu, která jim pomohla dojednat rekonstrukci tak, aby na sebe navazovaly dílčí práce včetně detailů. V rámci stavebních úprav se dělaly nové rozvody elektřiny, vody a odpadu, štuky i malba zdí, nové jsou také dveře a obložky zárubní.

:.Dveře do obývacího pokoje i do kuchyně se zasouvají po liště, takže nezabírají místo při otevírání. foto: Právo/Lukáš Táborský

Majitelé dali přednost modernizaci bytu na klíč i za cenu vyšších finančních nákladů. Ušetřili tak mnoho času i starostí. Vlastní adaptace trvala měsíc. Ovšem realizační firma celou přestavbu nejen řídila, ale také udělala projekt, vyřídila stavební povolení i statický posudek, zajistila veškeré stavební práce včetně montáže a odvozu odpadu, obstarala i závěrečné revize a kolaudaci. Dodržela termíny, i když se v bytě vystřídala spousta řemeslníků. Výsledný efekt je znamenitý.

Dobrý projekt, hezká kuchyně

K zásadním stavebním úpravám došlo v kuchyni. Tady si změna uspořádání spotřebičů vyžádala dvojí zavedení rozvodů. Počítalo se s tím, že sporák a dřez zůstanou na původním místě. Ale protože si majitelé vybrali kuchyň s vestavnými spotřebiči, za nimiž nesmí být podle předpisu žádná elektroinstalace, natož odpad, musely se spotřebiče přemístit a rozvody předělávat. To částečně pozdrželo nejen harmonogram prací, ale majitelům vznikly náklady, s nimiž nepočítali.

:.Pravidla pro usazení vestavných spotřebičů způsobila vícenáklady na dvojí instalaci rozvodů a přemístění dřezu a sporáku. foto: Právo/Lukáš Táborský

Kuchyňskou linku si vybrali hostitelé a společně s výrobcem se podíleli na jejím novém uspořádání. Oproti bývalé dispozici, kde byly na jedné straně skříně do zdi, přibyla nová pracovní plocha, nad níž se prostor v kuchyni prosvětlil. Aby hostitelé získali dostatečně velké úložné prostory, dali přednost vyšším horním skříňkám a zásuvkám, které jdou vytáhnout na celou hloubku. Přehledné uspořádání těchto zásuvek zaručují různé typy organizátorů (dřevěné, plastové či drátěné vložky umožňující snadné vyjmutí uložených věcí).

Je jasné, že v malé kuchyni došlo na kompromisy, a že nebyly splněny úplně všechny představy týkající se uspořádání. O to více se muselo přemýšlet. Do rozpočtu se nevešla např. nová vestavná lednice ani mrazák. Ještě nějakou dobu musí sloužit původní spotřebiče. Cílem nebyla nejdražší nábytková řada, ani spotřebiče se špičkovými výkony, ale příjemná a praktická kuchyně.

:.V kuchyni oceníme nejen praktickou výsuvnou skříňku na potraviny, ale také vestavěný odsavač par pod skříňku s dobrým výkonem. foto: Právo/Lukáš Táborský

Původní bílé lamino vystřídaly desky potažené fólií, odolné proti oděru a vlhkosti, které se snadno udržují v čistotě. Také kombinace dezénu dřeva ladí se závěsným programem, dřezem, sklokeramickou varnou deskou a dalšími doplňky jako jsou hladké plochy, střízlivá madla a decentní barevnost – atributy typické pro jednoduchý design.

S uspořádáním i vzhledem nové kuchyně jsou hostitelé spokojeni a zatím by nic neměnili. Využili tu každý centimetr prostoru s důrazem na účelnost. Důkazem toho je volba podlahové krytiny. Dali přednost novilonu, který je příjemnější a teplejší než dlažba, ale i praktičtější na údržbu, protože je beze spár.

Koupelna bez umakartu

Náročná byla rekonstrukce koupelny, která spočívala hlavně v odstranění umakartového jádra, ve vyzdění i obložení stěn a podlahy a samozřejmě v novém uspořádání a vybavení. Také koupelna je neveliká, a tak bylo důležité získat v malém prostoru maximální komfort.

:.Bodovky, které se odrážejí v zrcadle, lze výhodně nasměrovat, kam je potřeba. foto: Právo/Lukáš Táborský

Místnost sice zůstala v původní velikosti, ale při renovaci dostal přednost sprchový kout před vanou. Rodina se raději sprchuje, takže si pořídila sprchový kout o rozměru 90x90 cm s vyšší vaničkou, která částečně nahrazuje vanu. Sprchový kout je vybaven kvalitní termostatickou baterií, stále nastavenou na bezpečnou teplotu vody zabraňující opaření.

Do koupelny se vešla i pračka, otevřené police a kontejner na ukládání drobností, skříň se zásuvkami a účelné, byť malé, umyvadlo se skříňkou. Hostitelé si dopřáli funkční koupelnu, kde se doplňují moderní technologie a design s praktickým využitím kvalitního materiálu.

:.Trendem posledních let jsou závěsné klozetové mísy, které mají jednoduché tvary bez zbytečných výstupků a místo nádržky jen ploché tlačítko na zdi. foto: Právo/Lukáš Táborský

Na vyznění koupelny se podílejí také obklady a dlažba. Majitelé zvolili sice klasiku, i když za povšimnutí stojí elegantní středně hnědé tóny. Jsou zářným příkladem toho, že jde zvolit pro obklady a dlažbu odlišnou velikost, ale stejnou barvu, aniž by to vzhledu koupelny jakkoli uškodilo. Naopak, s hnědou kontrastuje nejen bílá sanita a doplňky, ale i tmavší listely. To vše dohromady dává koupelně elegantní ráz.

WC není součástí koupelny, má samostatnou místnost. Hostitelé se tu bez váhání rozhodli pro závěsný klozet kvůli snadné údržbě podlahy. Prostor tak vypadá vzdušně a čistě. Nad přizdívkou pro nádržku vznikla praktická nika ukončená listelou, která se využívá na ukládání toaletních potřeb. Zajímavým prvkem WC místnosti jsou dvířka, uzavírající šachtu se stoupačkami. Když se na ně dobře nalepí dlaždice, nepozná se, v jakém místě se nalézají.

Předsíni pomohly nové dveře

V rozkopaném bytě se nabízela možnost udělat pár zásahů také v předsíni. A to zejména do stropu, podlahy a dveří. Barevné řešení předsíně odráží pojetí bytu. Tomu odpovídá kontrast bílého stropu a stěn s tmavší podlahou. I do těchto prostor pasuje novilon v dezénu dřevěné plovoucí podlahy.

:.V koupelně a na WC se měnily dveře a původní zárubně za obložkové, čímž získal byt moderní vzhled. foto: Právo/Lukáš Táborský

Osvětlení předsíně zajišťují halogenové zářivky, které poskytují měkké a dobře rozptýlené světlo. Vzhled bytu pozvedla i výměna dveří. Dveře do obývacího pokoje i do kuchyně se zasouvají po liště. Majitelé si tuto investici pochvalují, neboť se vrátila v získaném prostoru. Posuvné dveře totiž nezabírají místo při otevírání. Výměnou dveří a zárubní za obložkové získal byt zcela nový švih.

:.Při rekonstrukci WC místnosti oceníme dvířka s nalepenými dlaždicemi, která uzavírají šachtu se stoupačkami. foto: Právo/Lukáš Táborský

Náklady:

Stavební práce 255 000 Kč

Stavební práce 255 000 Kč Sanita (koupelna + WC) 50 000 Kč

Stavební práce 255 000 Kč Sanita (koupelna + WC) 50 000 Kč Kuchyňská linka 46 000 Kč

Stavební práce 255 000 Kč Sanita (koupelna + WC) 50 000 Kč Kuchyňská linka 46 000 Kč Vestavné spotřebiče 45 000 Kč

Stavební práce 255 000 Kč Sanita (koupelna + WC) 50 000 Kč Kuchyňská linka 46 000 Kč Vestavné spotřebiče 45 000 Kč Podlahy 40 000 Kč

Dveře, zárubně 40 000 Kč

Reklama

Související články

Na co si dát pozor při koupi nového bytu

Koupit byt dnes není problém. Nabídka převyšuje poptávku, developerské firmy postavily spoustu bytových domů, které ještě nejsou rozprodané. Liší se lokalitou,...

Vybíráme topné žebříky do koupelny

Při zařizování koupelny nebo při její rekonstrukci bychom si určitě měli pořídit topný žebřík. Nejenže nám účinně vysuší a prohřeje ručníky či pár kousků...

Výběr článků

Načítám