Hlavní obsah

Rekonstrukce malé panelákové kuchyně

Právo, Gisela Růžičková

O tom, že kuchyň je jednou z nejdůležitějších místností v bytě, alespoň pokud jde o vybavení, a také že její rekonstrukce bude finančně náročná, věděla naše hostitelka své. V malé panelákové kuchyni musela zvažovat každý centimetr a předem si rozmyslet, co vše bude potřebovat a bez čeho se naopak obejde.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

K moderně vybavené kuchyni patří myčka, která uspoří spoustu času i energie.

Článek

Před rokem došlo konečně na vysněnou rekonstrukci kuchyně. Sloužila třicet let a byla již opravdu poněkud unavená. Záměr posunout dveře mezi kuchyní a obývákem nevyšel kvůli nosné zdi. Zrušit úplně dveře mezi kuchyní a obývákem by nebylo do budoucna moudré.

Při plánování nové kuchyně tak zůstal k dispozici stávající prostor, který vyžadoval praktické vybavení. Hostitelka se kromě kuchyňských skříněk zaměřila hlavně na varné a mycí centrum a samozřejmě na úložné prostory.

.: Na podlaze zůstala původní dlažba, která je kvalitní a dobře se doplňuje s výraznou červenou. foto: Právo/Lukáš Táborský

Dispozice kuchyně se trochu pozměnila, i když stále vychází z ergonomického uspořádání. Protože je kuchyně obdélníkového tvaru a poměrně úzká, nabízelo se jediné řešení - ve tvaru přímky. Oproti původnímu, kde byl sporák v rohu a dřez na konci linky, došlo k výměně stran. Díky tomu má teplá voda kratší cestu ke dřezu a je teplejší.

Tentokrát trvala na dvojitém dřezu s vložkou na mytí ovoce a zeleniny. Původně to měl být umělý kámen, ale nakonec dala přednost nerez variantě s posuvnou deskou z tvrzeného skla, která prodlužuje pracovní plochu.

.: Dvojitý dřez s vložkou na mytí ovoce a zeleniny má posuvnou deskou z tvrzeného skla. foto: Právo/Lukáš Táborský

Také volba, zda si pořídit vestavěnou myčku či nikoli, dopadla dobře. Kvůli nedostatku místa si nakonec pořídila myčku 45 cm širokou na šest souprav. Větší se sem nevešla a dnes jsou s dcerou nadšené nejen z úspory času, ale hlavně z nižší spotřeby vody a perfektně umytého nádobí.

Není nad chytré vaření

Při výběru sporáku šlo majitelce především o bezpečnost a úsporu energie. Proto si pořídila indukční varnou desku, ale zároveň s ní si musela vybrat nádobí s nepřilnavým povrchem.

Hostitelka si vaření na indukci chválí, proces je mnohem rychlejší a bezpečnější. Plotýnka se sama vypíná, když se nádobí nepostaví do určité doby nebo když přeteče voda.

.: Vaření na indukční desce je rychlejší a bezpečnější, ale vyžaduje speciální nádobí s nepřilnavým povrchem. foto: Právo/Lukáš Táborský

Jedinou nevýhodou varné desky je, že na ni nesmí spadnout ostrý předmět. Mohla by se poškodit. Majitelka si pochvaluje i jednoduchou údržbu desky po vaření. Uhlíková digestoř nad varnou deskou odvádí páry do větrací šachty.

Praktický umělý kámen

Nepřehlédnutelným prvkem kuchyně je pracovní deska s vytvarovaným okrajem vytaženým 10 cm na stěnu kvůli snadnému úklidu. Proto kladla majitelka vysoké požadavky jak na kvalitu kuchyňské desky, tak na moderní design.

Nakonec zvolila umělý kámen, mimořádně mnohostranný a moderní materiál s výbornými užitnými i estetickými vlastnostmi. Velkou výhodou je také neomezená barevnost a textura, i když v tomto případě dostala přednost kontrastní bílá, podobně jako u obkladů zadní stěny.

.: Plno zásuvek není jedinou vychytávkou co do velikosti malé, ale co do vybavení velké kuchyně. foto: Právo/Lukáš Táborský

Kuchyňská linka byla vyrobena na míru podle vlastního návrhu. Zakázková výroba je sice o něco dražší, ale vyplatila se. Při výběru materiálu dámy neváhaly ani na chvilku a zvolily si vysoký lak, který patří k nejnovějším trendům. Díky dostatku světla si mohly dovolit sytě červenou barvu v lesku.

Polyuretanový lak je velmi odolný, proto je vhodný a praktický i do kuchyně. Červená navíc vypadá efektně v kombinaci s pískovaným sklem, které se objevuje ve výplních horních skříněk a na potravinové skříni. Madla kuchyně jsou ze čtvercové kartáčované oceli korespondující s lemováním posuvných dveří úložného systému.

Dost místa na uložení věcí

I v malé kuchyni zbylo na protější straně dost místa pro úložný systém, kde je instalovaná elektrická trouba ve výši očí a pod ní je zabudovaná zasouvací deska, která slouží jako odkládací plocha.

To oceňuje hlavně hostitelka, která ráda vaří. Nacházejí se tu skříňky se surovinami na přípravu jídel i police pro malé elektrické spotřebiče. V kuchyni se měnily vstupní dveře za posuvné. Jsou praktické a estetické zároveň.

.: V úložném systému je elektrická trouba. Pod ní je zasouvací deska - příležitostná odkládací plocha. foto: Právo/Lukáš Táborský

Protože hostitelka je více než podnikavá, s radostí využila před třemi lety množstevní slevu na výměnu oken. S bytem má ještě spoustu plánů, nejbližší akcí bude nejspíš renovace zbývajících interiérových dveří.

Náklady

  • Linka (2 m) 38 000 Kč
  • Potravinová skříň 38 000 Kč
  • Posuvné dveře 8000 Kč
  • Varná deska 22 000 Kč
  • Myčka 15 000 Kč
  • Pracovní deska 19 000 Kč
  • Dřez 19 000 Kč
  • Digestoř 3000 Kč
  • elektrická trouba 11 000 Kč
  • Nádobí 9000 Kč

Reklama

Související články

Desatero kuchyňského prostoru

Ergonomie kuchyňského prostoru znamená ideální dispoziční řešení a umístění kuchyňských prvků tak, aby vše bylo v dokonalé posloupnosti našich úkonů...

Vymalovat moderně byt není žádná věda

Příchod jara je ideálním obdobím pro vymalování interiéru. Toho dosáhneme dvěma způsoby. Buď se obrátíme na malířskou firmu, nebo se pustíme do malování sami....

Moderní zrcadla nejen pro vaši koupelnu

Zrcadlo odráží díky hladkému povrchu světlo, a to umožňuje, že v něm můžeme vidět svůj obraz. První zrcadla tvořila kdysi deska z leštěného kovu, nejlépe...

Výběr článků

Načítám